(17.20 hodin)
(pokračuje Pavel Růžička)

Co naopak musím ocenit, je převzetí naší politiky pro podporu českého obranného průmyslu. Ukazuje se, že právě v době krizí je potřeba mít zásoby a výrobní kapacity na našem území. Je potřeba mít vzdělané, prakticky vyškolené zaměstnance, kteří vojenský materiál, výstroj, munici a opravy řeší každodenně. V krizi novou průmyslovou schopnost přes noc nevyrobíme. Podpora českých firem a českých zaměstnanců se spolu s profesionální armádou ukazuje do budoucna jako jediná cesta opravdové obranyschopnosti naší země. V této souvislosti je nutno také poukázat na doposud přežívající systém vojenských státních podniků v působnosti Ministerstva obrany. Je s podivem, že v programovém prohlášení pravicové vlády toto absentuje.

Chtěl bych se vyjádřit ještě k tomu, že nová vláda zkrátila růst platů mimo jiné i vojákům z povolání. Vojákyně i vojáci si růst platů rozhodně zaslouží, a to nejen kvůli tomu, jak moc armáda pomáhá během pandemie covidu. Každodenní příprava, výcvik, mravenčí práce na zajištění naší společné bezpečnosti je nesmírně cenná. Námi navrhovaný růst platů měl pokrýt aspoň část inflace. Teď nebudou mít vojáci ani to v reálu a v reálu budou brát méně.

Jenom se děsím, aby zase z vaší vlády někdo nepřišel s obdobným návrhem, který měl Miroslav Kalousek, když vládla ODS, aby se začaly danit výsluhy. Doufám, že tato hloupost u vás není na pořadu dne.

Jako facku vojákům beru také to, že jste si instalovala svého poradce Šulce jako politického náměstka i za cenu skutečného střetu zájmů a provázanosti s firmami Letecké přístroje Praha a Robot Scientific, které dodávají vybavení do armády, naposledy například drony za 10 milionů, a ve výhledu je od firmy Letecké přístroje Praha záměr hlásit se s lehkými útočnými vozidly. Pokud by tohle udělal náš ministr obrany v minulosti, tak okamžitě svoláváte jako předsedkyně výboru výbor pro obranu a půjdete dělat velkolepé prohlášení, jak je to naše hnutí korupční - takže dvojí metr. Samozřejmě, jako ministryně tento střet zájmů obhajujete. Ano, údajně pan náměstek

tuto firmu prodal. Nevím, komu ji prodal, třeba ji prodal společníkovi panu Sauerovi, který je majitelem Leteckých přístrojů Praha. A vlastně to vypadá tak, jako že se vlk nažral a koza zůstala celá. A co je překvapivé? Kde je protikorupční bojovník Jakub Michálek? On mlčí. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane poslanče, že vám vstupuji do vašeho projevu, ale požádám kolegyně, kolegy v pravé straně sálu o ztišení, aby bylo rozumět tomu, co říkáte. V případě, že potřebujete diskutovat, tak poprosím, jděte do předsálí. Prosím, pokračujte, omlouvám se.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji. Takže kde je protikorupční bojovník Jakub Michálek, který mlčí? No jasně že mlčí, protože je rád, že Piráti pro zkrachovalce ve volbách, jako jsou pánové Lipavský, Kolářík, Třešňák, Profant, vybojovali teplá místečka na ministerstvech, tak tam mohou uklidit klientelisticky další Piráty, kteří nezískali poslanecký mandát. Rozrůstají se nám ve státní správě geometrickou řadou, takže takový docela skvělý zaopatřovací ústav.

Také mě mrzí, že dochází k průvanu v působnosti Ministerstva obrany i na jiných odborných pozicích, které nemají s politikou vůbec nic společného. Nyní se ukáže, jak služební zákon funguje v praxi, pokud ho nebude tedy ohýbat pan státní tajemník Vančura. Zatím vidím jenom trafiky pro poradce, kamarády a spřátelené redaktory. Jsem velmi zvědavý, zda bude zajištěna apolitická kontinuita tak, jak má být.

Paní ministryně, přebíráte fungující resort, který je na rostoucí trajektorii. Já vám přeji v dalším působení jenom úspěch, protože bezpečnost a obrana České republiky by měla být apolitická. První dny vlády mě ale vůbec nepřesvědčují, že by vládní koalice věděla, co jak dělat, nebo snad měla nějakou vizi. Bohužel, slyšíme jen prázdné fráze a urážky okolních státníků jako od podřízených pana ministra zahraničí, ale i od předsedkyně Sněmovny. Nejspíš to bude asi ta nová politická kultura. Jako opozice budeme vaše kroky bedlivě sledovat, kontrolovat, komentovat. Obranu si totiž od stran z vaší koalice znovu rozložit nenecháme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. A nyní požádám, aby vystoupil řádně přihlášený pan poslanec Lubomír Metnar a připraví se paní poslankyně Helena Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, jsem rád, že si nová vláda vzala příklad z práce hnutí ANO, které na resortu Ministerstva obrany nastavilo nový směr. Jsou ale oblasti, ve kterých s novou vládou nesouhlasím. Jsem přesvědčen, že stát by se měl chovat především transparentně a předvídatelně. Než se vyjádřím k programovému prohlášení vlády, vyjádřím se k resortu obrany. Jsou některé věci, které nemohu opravdu nezmínit.

Za dobu vlády hnutí ANO nabrala modernizace a nákupy nové výzbroje a výstroje vysoké tempo, jaké tady v minulosti nikdy nebylo. Po období škrtů v obranném rozpočtu jsme konečně začali masivně investovat do své obranyschopnosti. Od mého příchodu na Ministerstvo obrany bylo napříč resortem uzavřeno více než 43 000 smluv za 150 miliard korun. Vojáci se díky tomu dočkají moderní techniky, vybavení, které opravdu nutně potřebují.

Dovolte mi připomenout další významné zakázky. Jde o nové ruční zbraně od České zbrojovky, víceúčelové vrtulníky, radiolokátory MADR, dopravní letouny CASA, malorážková munice, přenosné raketové komplety a celá řada další techniky. Zvýšená pozornost byla rovněž věnována odstranění dlouhodobé zanedbanosti nemovitého majetku zvýšením investiční výstavby výdajů na opravy a údržbu. Od roku 2018 došlo k výraznému navýšení investičních prostředků do oblasti nemovité infrastruktury a v roce 2020 byl díky tomu zastaven proces jejího postupného zanedbávání.

Byla zpracována koncepce rozvoje a udržování nemovité infrastruktury resortu do roku 2035 a objemové a zastavovací studie k stavebnímu rozvoji jedenácti prioritních posádek Armády České republiky. Celkový počet realizovaných investičních akcí za sledované období činí více než 1 700 akcí. Investiční akce byly zaměřeny především na rozsáhlé rekonstrukce a modernizace prvků nemovité infrastruktury a na výstavbu nových budov v souladu se zmíněnou koncepcí a také s koncepcí výstavby Armády České republiky.

Pro fungování Armády České republiky a zajištění bezpečnostních dodávek jsou stěžejní státní podniky a organizace resortu obrany. Ministerstvo obrany v uplynulých letech zásadně zefektivnilo chod a využívání státních podniků zřizovaných ministerstvem. Státní podniky byly stabilizovány jak ekonomicky, tak personálně. I přes krizi způsobenou kůrovcem a pandemii koronaviru byly přijaté jednoznačné strategie, které zajistí jejich efektivní fungování. Státní podniky před několika lety čelily existenciálním problémům a bojovaly s cash flow, dnes je na stole navyšování platů jejich zaměstnanců. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP