(18.10 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Protože jsem slíbila, že nebudu hovořit - jako na fakultě - příliš dlouho, tak se chýlím k závěru. Ten závěr je pro mě nejtěžší, a hned zjistíte proč: protože, a to je také důvod, proč jsem se obrátila na pana premiéra Fialu a řekla jsem mu, že jako poslankyně nejsilnější opoziční strany nemohu pracovat současně, byť by mě agenda lidských práv bavila co nejvíce - opravdu si myslím, že za ty tři roky se něco podařilo.

Dále: budu hlasovat, protože mi tam chybí některé naše klíčové politické plány, opatření a současně nesouhlasím s některými věcmi, tak já nedám důvěru této vládě, byť v těch konkrétních jednotlivých segmentech budu ráda podporovat, jak jsem řekla, třeba v té oblasti spravedlnosti, její kroky. Takže jako opoziční poslankyně, jako někdo, kdo vnímá programové prohlášení jako nevyvážené a v některých oblastech velmi obecné, obtížně kontrolovatelné, a jako někdo, kdo v poslední době slyšel tolik slibů, tu důvěru nebudu dneska vyjadřovat.

Jsem si vědoma, že jsem součástí širšího vládního týmu, takže s panem premiérem Fialou jsme se dohodli, já ke konci ledna končím. Ale slibuji i tady za tím řečnickým pultíkem, že svému nástupci nebo nástupkyni předám agendu řádně, v případě potřeby pomůžu a rozhodně této problematice i ve Sněmovně se chci dále věnovat.

Děkuji vám za pozornost. Jsem ráda, že jsem tady s vámi jako poslankyně, od 1. února už jenom jako poslankyně, jenom v uvozovkách, protože to je vlastně obrovský mandát. Od tohoto pultíku bych ještě ráda poděkovala všem za důvěru, kterou do mě vložili, zejména minulé vládě a panu premiérovi Babišovi výslovně, a samozřejmě těm, kteří v parlamentních volbách rozhodli o tom, že zde budu ve třetím volebním období. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně, to byla paní poslankyně Válková. Koukám, jestli se někdo hlásí s přednostním právem? Nikoliv, tak další řádně přihlášený je pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak dobrý večer, kolegyně, kolegové, vážený pane předsedající, pane premiére, členové vlády. Děkuji za slovo. Já bych rád během dnešního projednávání vystoupil k tématu důvěry vlády a mohu slíbit a avizovat, že se budu primárně držet své oblasti, tedy gesce dopravy a toho, když jsem si porovnával předvolební sliby, to co vaše koalice navrhovala, nabízela občanům a voličům, to, s čím argumentovalo hnutí ANO, a to, jaká je realita dnešních dnů a toho dnešního prohlášení.

Na úvod svého vystoupení to možná trochu odlehčím. Vážím si toho a jsem rád, že vaše lavice jsou docela plné, že je zájem - aspoň v tuto chvíli - o diskusi a debatu a že nám, opozici, nasloucháte. Dívám se na sociální sítě, tak jsme rádi, že kalous ušatý zarezonoval, že slovutní komentátoři jako Petr Honzejk, Radek Bartoníček ukázali, že nás sledují, pan Kopecký, pochopili jsme, že má pochopení, a tak uvidíme, jestli po dnešní šťastné středě naší nové vlády bude mít někdo i šťastné pondělí. Tak to jsme rádi, že jsme sledováni nejenom tady ve Sněmovně.

Než se dostanu k dopravě, tak pane premiére Petře Fialo, budu reagovat na vaše vystoupení. Já jsem ho poslouchal velmi pozorně a dělal jsem si poznámky ad hoc v tu chvíli, když jste v úvodu dnešního dne hovořil. Jedna z prvních vět, kterou jste říkal: "Nejsme populisté a neslibujeme, co nelze splnit." Mám k tomu hned krátký komentář, který se do sektoru resortu dopravy váže. Je to pravda, například v těch slíbených počtech kilometrů nových dálnic, té nové výstavby, opravdu příliš neslibujete. A omlouvám se, budu trochu ironický a později to rozvedu. Chvíli mi přišlo, že jste spíše skeptici, že se bojíte toho slíbit víc, nemáte příliš velkou ambici. Ale máte samozřejmě na takové řeknu opatrné prohlášení právo a respektuji ho.

V tom vašem projevu ale byla i řada dalších momentů a byly to podle mého názoru sliby, které trochu jdou proti své logice. Hned jedna z dalších vět: Budeme spořit v rozpočtu, uspoříme rozpočet, budeme snižovat dluh. Ale v programovém prohlášení čtu závazek, který naopak může být ambiciózní: "Dáme krajům šest miliard na silnice druhé a třetí třídy." Vlastně bych z toho slibu mohl mít radost. Připomenu, že...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, já vás trošku přeruším a poprosím zejména v pravé části sálu, aby se kolegové a kolegyně uklidnili a ztišili. Děkuju pěkně. Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuju moc za to, pane předsedající. Věřím, že má slova snad občas dopadnou k něčím uším, jak jste řekl, zvláště v pravé části sálu. K těm 6 miliardám tady připomenu: právě za vlády, jejímž účastníkem bylo hnutí ANO, to začínalo myslím v roce 2014, ten systém vymysleli, navrhli, běží od roku 2015 v různých výších - 2,5 miliardy, 3, někdy 4 miliardy krajům. A tady chci říci, v těch předchozích vládách - mohli byste namítnout, že není potřeba se vracet do historie, ale v těch předchozích vládách, kde byly účastny ODS, TOP 09, KDU, nikdy se tohle nezavedlo, nikdy to nebylo. Můžeme být rádi, ale já se ptám, kde těch 6 miliard vezmete? Jednoduchý počet, jednoduchý součet - má dáti, dal, takže když někde dávám víc, bude někde méně. A já se ptám a nevidím to v tom programovém prohlášení. Omezíte, snížíte rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury? Sáhnete na investice? Sáhnete na Správě železnic do oprav, do provozuschopnosti? Ono to vypadá jednoduše - nebudeme opravovat, budeme pouze investovat. Ale připomenu, Správa železnic má přes 9 000 kilometrů hustou síť, jednu z nejhustších v Evropě, a už jenom pro samotné zajištění toho provozu, provozuschopnosti, dostatečné bezpečnosti, každý rok ta síť nějaké peníze potřebuje. A my tady slyšíme o nějakém slibu 6 miliard krajům. Na to jsem velmi zvědavý.

Další z vašich vět, pane premiére Fialo: "Budeme šetřit na sobě, nikoliv na občanech." A já se dívám do programového prohlášení a čtu, že budou revidovány slevy na jízdném. Ptám se: Omezíte ty slevy? Jakým způsobem, když nechcete šetřit na občanech? Omezíte seniorům možnost aktivního života? Toho, že za relativně malou částku mohou žít aktivně, jezdit tedy za výlety, na rekreaci, ale třeba i za prací, za návštěvou svých příbuzných, svých rodin? Nebo je neomezíte? Jaká bude ta revize? To bohužel zatím v tuto chvíli nevíme.

Mluvíte o špičkových odbornících, které nalákáte do státní správy. Jakým to bude způsobem? Bude to třeba pracovní karanténou, kdy zase v resortu dopravy na řídících dispečerských střediscích budou možná pracovat dispečeři s pozitivními testy? To bude to lákání odborníků? Mám z toho velkou obavu.

Další z vět, kterou jsem slyšel dnes po deváté hodině: Chceme stavět o 10 000 bytů ročně víc. O 10 000 bytů, a teď ironicky odpovídám: Proto chcete v pátek jako první bod rozebrat stavební zákon? Proto ho chcete demontovat, odložit ho o rok? Místo toho chápu, bylo to nějaké politické, nechci použít slovo vítězství, nějaký výsledek jednání a hlasování tady v Senátu a ve Sněmovně v minulém volebním období. A místo toho - já jsem to psal v řadě veřejných článků - abychom našli shodu a diskutovali o tom, jak ten zákon ještě vylepšit, jak ho dotáhnout k funkčnosti, k efektivitě, najít shodu napříč politickým spektrem - mohou to být témata, jako je územní plánování měst a obcí v samostatné působnosti, může to být konečné dořešení jasného opatření proti nečinnosti stavebních úřadů, lepší definování hmotného práva nebo posílení role stavebníků, ale stejně tak role obcí v soudním přezkumu a ve stavebním řízení - říkáte, že stavební zákon je špatný, že se nelíbí samosprávám a že ho prostě provizorně odložíte, a pak se děj vůle boží. Pak možná přijde nějaké řešení. A to říkám upřímně, to prostě pro mě jde proti tomu slibu, že chcete stavět víc, o 10 000 bytů víc ročně. Říkám si, my bychom vlastně z toho mohli mít radost, ten slib je podle mého názoru nesplnitelný, ale samozřejmě nemáme radost, nechceme, aby to takhle dopadlo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP