(20.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Pana policejního prezidenta jsem znala jenom z pracovních jednání. Vím, že měl u kolegů obrovský respekt, byl v aktivní službě aktivní, vypracoval se - a to je to nejcennější v těch ozbrojených složkách, takto to oni vždycky hodnotí - prostě takzvaně z chodníku, lidově řečeno, a teď došlo k tomu, k čemu došlo. K tomu nemá docházet. Proto je zákon o ozbrojených složkách, proto je tam to pětileté období, a vy, když jste tak aktivní, prostřednictvím paní místopředsedkyně... (Předsedající: Paní předsedkyně, čas.) ... tak si ho pozvěte a ptejte se ho, co se stalo a co se dozvěděl.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Uplynula doba k faktické poznámce. Děkuji. Další s faktickou poznámkou poprosím, pan poslanec Patrik Nacher. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já taky musím reagovat na kolegu Žáčka. Já tomu opravdu nerozumím, té vaší reakci. My tady chceme, aby nám odpovídali ministři. Místo toho tady odpovídáte vy ve faktické a pozurážíte nás, že konečně slyšíte, že někdo jiný umí mluvit, když vy sám dobře víte, že to je na tom celém postavené, že vždycky koaliční poslanci mluví méně a opoziční mluví více. Je to na zastupitelstvech, je to zde v Poslanecké sněmovně. Budiž, dnešek je také důkazem. Opoziční mluví více a z koaličních jste zatím mluvil jenom vy. Takže kdybych já vám to mohl k tomu vrátit, tak my také neslyšíme, jestli koaliční poslanci umí mluvit. To fakt není... tohle nemá úroveň, nezlobte se na mě. Nemá to žádný obsah, úroveň. Pojďme se bavit o těch věcech, o těch otázkách, které jsme tady položili. Bylo by dobré, kdyby ministři odpověděli. Já jsem jednomu z nich to předal i v těch poznámkách, ty své otázky, a bude to lepší než se poučovat, kdo umí mluvit na mikrofon a kdo ne.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Vyvolalo to další dvě faktické poznámky, takže bych požádala v tuto chvíli k řečnickému pultu - pan poslanec Pavel Žáček. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji. Já na to samozřejmě reagovat budu. Tady jako kdyby vládla nějaká krátká paměť. Já si myslím, že všichni si pamatujeme, jak to bylo, včetně toho, jak se měnili předchozí policejní prezidenti. Ten předchozí, který odešel ze své funkce, než nastoupil pan generál Švejdar, tak odešel za stejné situace, respektive za jiné situace - odešel pod ministrem, který byl ve funkci, kdežto tady se pan generál bohužel rozhodl v poslední den, kdy byl ve funkci, to bylo jeho svobodné rozhodnutí. Já si myslím, když tady máte ty hvězdičky, tak musíte něco vydržet, a podle mého názoru měl zůstat a měl za ten svůj sbor policejní, velmi důležitý, bojovat dále.

To je věc, kterou já bych čekal od šéfa policejního sboru. On nám vytvořil tu situaci - ano, byly tam asi některé faktory, které my neznáme, třeba vliv pana ministra Hamáčka, vašeho koaličního partnera, o kterém ještě nic řečeno nebylo - a bohužel ta situace tak dopadla. My se s tím popasujeme, spolehněte se, že se s tím popasujeme. A spolehněte se na to, že my budeme ty věci řešit ve výboru pro bezpečnost.

Já jsem jenom projevil radost - a nemyslím to nijak ironicky - že se těším na ty diskuse, že konečně ta diskuse začala, a vy si zvykáte na tu novou roli, to je celé, tu roli opozice, tam, kam patříte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan ministr Marian Jurečka. Pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Krásný dobrý večer. Vážená paní předsedající, pane premiére, kolegyně, kolegové, já tu debatu pozorně už deset a půl hodiny poslouchám a já vás chci ujistit, že já, a předpokládám i moji kolegové, budeme reagovat. My jsme na to připraveni. Ale já jsem zvyklý, a většina z vás asi také, kteří jste vedli různé porady a jednání, napřed si vyposlechnete ty, kteří přišli s nějakou kritikou, konstruktivní kritikou, oponenturou a návrhy, vyposlechnete si je a pak reagujete. A budete říkat ty požadavky, jakým způsobem je třeba zapracujete, jak je vyhodnocujete a podobně.

Já to mám úplně stejně. Já tady dneska čekám a jsem úplně v pohodě, klidně první hodina ranní, druhá nebo třetí, budu reagovat, a pak můžeme spustit třeba další kolečko toho, abyste na to reagovali vy. Ale mně přijde férové dát prostor vám, abyste - je vás tady ještě 27 přihlášených, je to v pořádku - mohli reagovat na to, co řekl pan premiér. Za nás na úvod promluvil pan premiér, konstruktivně, stručně prošel všechny resortní kapitoly, ke každé řekl ty klíčové priority, a teď je ta diskuse. A mně přijde konstruktivní, smysluplné nechat napřed reagovat vás, netříštit tu diskusi, a pak nechat reagovat vládu. Jsme na to připraveni, těšíme se.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře, děkuji za dodržení času. Máme tady další faktickou poznámku a poprosím k řečnickému pultu - pan poslanec Robert Králíček. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: A on mi pan Žáček utekl. Já jsem chtěl reagovat na něj, protože jednak se neomluvil, chtěl jsem ho vyzvat znovu, aby se omluvil za ty urážky, a za druhé jsem chtěl říct, že výměna pana Tuhého a pana Švejdara proběhla úplně jinak, za jiných okolností a úplně jinak. To za prvé. A za druhé, přece vy jste říkali, že budete dělat tu politiku jinak, tak proč to děláte tedy stejně špatně, jak jsme to údajně dělali my?

A co se týče pana Jurečky, tak já se musím pousmát, že čeká na ten konec. On před čtyřmi lety vystupoval několikrát za důvěru vlády a vyzýval, vyzýval a vyzýval, že ministři nereagují hned, a dneska pokorně čeká. To je ta změna.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Vidím, že tady mám další faktickou poznámku, a poprosím k řečnickému pultu - paní poslankyně Jana Pastuchová. Paní poslankyně, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Moc děkuji za to, že alespoň někdo z vlády vystoupil a řekl nám tedy, že se bude snažit nám odpovědět, ale vy jste i hezky odpověděl panu premiérovi, když už v médiích - a my to máme nahrané, protože jsme to slyšeli taky, můžete si to všichni přečíst, je to před třemi hodinami, kdy řekl: Mě už to tady se*e, neudržel se Fiala ve Sněmovně, instituci má však v úctě. Tak si udělejte pořádek ve svých řadách, když to tady pana premiéra teď už se*e, a vy jste řekl: Musíme to vydržet. Takže musíme to vydržet.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. To byla poslední faktická poznámka a do rozpravy teď v tuto chvíli přichází se svým projevem paní poslankyně Zuzana Ožanová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, jsem ráda, že jsem se ještě dnes dostala ke slovu. Já se v rámci diskuse o důvěře vlády zaměřím na věci, které dosud nepadly. Přiznám se, že v rámci diskuse, která tu probíhala, jsem část proslovu proškrtala, abych se neopakovala. Já se budu zabývat především dopravou, legislativou a zahraničními věcmi.

Při digitalizaci, a to nejen dopravních agend, které máte zahrnuty v programu, obzvláště část starších občanů nepracuje s výpočetní technikou. Pozor na to, neudělejme z nich občany druhé kategorie jen z důvodu data jejich narození. Datum narození je v tomto programovém prohlášení velmi důležité. Hraje roli pro dříve narozené i pro mladou generaci.

Na to si hned dovolím navázat citací z programového prohlášení vlády: "Zároveň do 30. 6. 2022 zrevidujeme státem poskytované slevy jízdného." Já sama jsem vnímala zavedení slev jízdného z hlediska dopravní bezpečnosti velmi pozitivně. Pokud to přispělo k tomu, že alespoň část řidičů seniorů a část mladých řidičů dala z finančního hlediska přednost veřejné dopravě, jsou slevy v oblasti bezpečnosti silničního provozu přínosem. Nelze opomenout také přínosy pro zdraví. Cesta k lékaři se stala pro seniory dostupnější. (Ruch v sále.) Stárnutí přispívá ke změnám v lidském organismu. Reakční doby řidičů... (Poslankyně se odmlčí.) Já nevím, já bych ráda mluvila, ale nějak přes řeči tady nemohu.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Poprosím o klid v sále. Děkuji.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Bohužel budu muset opakovat začátek věty. Stárnutí přispívá ke změnám v lidském organismu. Reakční doby řidičů se prodlužují, jelikož obvykle potřebují delší čas na zpracovávání dopravních informací. Zdravotní stav pak vede k tomu, že reakce těla na podněty je také pomalejší. Levnější jízdné tak dává těmto řidičům dobrou alternativu. Nemusí řídit, mohou jet hromadnou dopravou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP