(0.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Takže ještě jednou hezký den a těším se na vyslovení důvěry naší vládě. Děkuji. (Výrazný potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za vaše vystoupení, které vyvolalo několik faktických poznámek. Prosím pana poslance Bohuslava Svobodu. (Nebylo přes potlesk skoro rozumět.) Ano, k faktické poznámce se přihlásil pan poslanec Bohuslav Svoboda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Já mám skutečně faktickou poznámku a ona je k paní poslankyni Schillerové. Víte, já jsem celoživotní učitel a mám pořád tu potřebu učit. Navíc jsem musel vystudovat francouzskou třídu, protože mě komunisti dali na francouzštinu, abych se nenaučil německy nebo anglicky, což by se mi bývalo tenkrát víc hodilo. Tak jsem chtěl paní poslankyni říct, že šikanování - jak říkala, že je tady šikanována - pochází z francouzského chicane a znamená to fyzické nebo psychické týrání nejslabšího jedince v daném kolektivu. Chtěl jsem se jí zeptat, jestli se cítí nejslabším jedincem v kolektivu klubu ANO. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Další faktická poznámka, přihlášen je pan poslanec Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Havlíček: Tak děkuji, děkuji i za tu diskusi, už to bude rychlovka. Jenom k tomu Green Dealu, co zde padlo. Situace se stále obrací k tomu, co bylo, kdo se k čemu zavázal. Mohl bych se opakovat, že Green Deal, abychom to jenom ještě jednou definitivně měli, není v tuto chvíli žádný podpis, žádná uzavřená smlouva. Je to politický závazek, na základě kterého se v tuto chvíli připravuje scénář toho, jak se bude naplňovat. To je ten známý balíček Fit for 55, ke kterému jsme dali negativní stanovisko, zaplaťpánbůh, Senát to odsouhlasil, o tom se dneska diskutuje. A to, co jsme tam negociovali, mimo těch desítek miliard korun, které byly navíc, bylo současně to, že naštěstí neplatí těch 55 % pro každou zemi, ale platí pouze pro celek, a máme tím pádem si domluvit třeba 47, 48 %. Ale to věřím, že příští vláda zvládne dobře.

Ale já jsem se ptal na něco úplně jiného. Já bych i respektoval to, že je někdo proti Green Dealu. Já jsem si jenom nebyl jistý, jak vlastně pětikoalice je v tuto chvíli směřovaná, protože v politických diskusích jsem z jedné strany hodně tlačen částí pětikoalice k tomu, že Green Deal je největší zlo, které tady je, a když se podívám na programové prohlášení, tak na první řádce je, že Green Deal je pro nás příležitostí - a pak je tam oslava na Green Deal. Tak já jsem chtěl čistě jenom vědět, jestli tedy pětikoalice je pro ten Green Deal, nebo jestli je proti Green Dealu. A zdvořile jsem se jenom zeptal, že respektuji to i to, ale když tam někdo ale napíše, že to je oslava, že by bylo dobré v programovém prohlášení mít vyčíslená i ta rizika, a když ne vyčíslená, tak minimálně navrhnout scénář toho, jak se bude postupovat vůči těm, na které to dopadne negativně. Protože určitě se shodneme na tom, že tam příležitost je, ale stejně tak se asi shodneme i na tom, že tam jsou určitá rizika. A to je to, co mi chybí v programovém prohlášení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji za dodržení času. K faktické poznámce, pokud jsem to správně pochopila, se přihlásil pan poslanec Patrik Nacher a zrušil ji, ano? (Poslanec Nacher souhlasí.) Děkuji. A nyní pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Pro pana poslance Havlíčka. Já vlastně souhlasím, ale ten politický závazek učinil Andrej Babiš a je to příležitost i hrozba současně. Já bych očekával, když jste byl dvojitý ministr, protože Green Deal může negativně dopadnout jak do oblasti průmyslu, tak do oblasti dopravy, že ta rizika jsou dávno napsaná. Co jste tam dělali? Ano, my jsme je nestihli napsat za těch 26 dnů, nestihli, to přiznávám. Ale já jsem myslel, že nám to v těch deskách předáte. Já jsem dostal stostránkový předávací protokol. Je to skvělé, na 65 stranách je seznam státních firem, které patří do gesce Ministerstva financí, a jejich představenstva. Děkuji pěkně, ale to si vygooglí každý za půl hodiny, když to chce. Ale já se ptám konkrétně vás, pane poslanče Havlíčku, kde jsou popsaná ta rizika, co jste nechal panu ministru Síkelovi, abychom řekli: Ano, vidíme stejná rizika, tady vidíme menší rizika, tady menší příležitost. Zase jedna velká nula, ale silná slova.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana poslance Karla Havlíčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Havlíček: Tak to už bude opravdu velmi rychlé. Rozumím tomu, že jste nepřebíral agendu Ministerstva průmyslu, a rozumím i tomu, že třeba neznáte všechny detaily, které jsou s tím spojeny, ale v každém případě dopady na jednotlivé sektory hospodářství Green Dealu máme hotovy už několik měsíců - a teď nebudu říkat správně možná všechny sektory, které tam jsou, ať už je to hutnictví, ať už je to stavebnictví, ať už je to výroba stavebních materiálů a tak dále - krásně vyčíslený dopad Green Dealu, který tam je. Řešíme to, řeší se to běžně, je to běžná agenda, čili nevidím teď důvod, proč bychom měli teď diskutovat, jestli je to o miliardu víc, nebo o miliardu míň. Když se podíváte do agendy Ministerstva průmyslu a obchodu, sekce hospodářské politiky, dopady Green Dealu na konkrétní sektory včetně návrhu řešení, to tam pochopitelně je s tím, že jsme samozřejmě už přihlédli rovnou i k tomu, jakým způsobem ty dopady kompenzovat. Právě proto jsme to využili v Národním plánu obnovy. A když se podíváme zase na komponenty, nepletu-li se, je jich tam šest těch komponent, a podíváme se na ty jednotlivé sektory, jak to na to dopadalo, přesně to je možné tam najít, nic složitého na tom není.

Věc druhá je ta, jaké skutečně ty dopady budou v čase těch následujících let. Na tom se asi neshodneme, respektive neví to nikdo úplně přesně, ale vycházeli jsme z nějaké současné situace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče. Nyní s přednostním právem vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jenom velice stručně na paní posl... ministryni, pardon, ministryni Černochovou. Já jsem vás svedla na scestí, za což se omlouvám, když jsem vám řekla, že to bylo v části C. Potom byste měla pravdu, že by to byla ta část bez rozpravy a o té se hlasuje jedním hlasováním. Ale ono to nebylo v části C, to byla moje chyba, to se omlouvám, že jsem řekla, že to bylo v části C. Bylo to v části pro informaci, což jsem si ověřila nejen u pana bývalého ministra Metnara, ale ještě i na agendě úředníků, kteří už tam nepracují, ale pracovali na této agendě. Takže to byla moje chyba označením toho C, pak byste měla pravdu, ale to v části C nebylo. A mohu vám ještě odcitovat, co znamená pro informaci, ale to teď nebudeme zdržovat, protože chci reagovat na pana ministra financí.

Pane ministře, vy jste byl - ať se tady jenom nehaníme, já taky chci chválit - vy jste byl skvělý šéf opozičního klubu. A já jsem vám tady - a již jsem vám to říkala neformálně - já jsem vám tady odezírala z úst a učila jsem se opoziční rétoriku od toho nejzkušenějšího, nakonec osm let jste to dělal, pokud se nemýlím, možná nevím, jestli tak přesně dlouho, a dělal jste to dobře. Mně se líbilo, jak jste dělal opoziční práci, a evidentně vám to chybí, protože vaše vystoupení teď bylo excelentní vystoupení opozičního politika - ale to je teď moje role - protože fakticky tam toho moc nebylo, a pojďme si to rozebrat.

Tak dluh 420 miliard. To slyším pořád. Když jsem viděla vaši tiskovou konferenci, nebudu to komentovat, to si řekneme, až tady budeme projednávat rozpočet, určitě tam půjdeme do hloubky. Víte, já bych teď tady mohla šermovat čísly, pořád mám tu výhodu proti vám, že jsem čtyři roky v tom ležela, v těch číslech, ale budeme jednat o rozpočtu, tak si to řekneme podrobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP