(5.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Můžete se přihlásit, kdo to z vás byl? Protože to byl nový poslanec, já ho neznám, teď jsem to tady nechával zjišťovat. Policie zjistila, že to není nikdo zvenčí. A můžu se zeptat, proč to - protože já jsem přes tu roušku nezaznamenal, kdo to je? Prý to byl poslanec za STAN. Můžete to prosím vás vysvětlit, proč jste nás fotil tady z metru, tady tenhle blok, a kam to chcete dávat? Jestli na sociální sítě, nebo proč to děláte? Když jsme vám řekli, že nás fotit nemáte? Kdo to z vás byl, můžu se zeptat? (Nesrozumitelné hlasy z pléna.) No, tak ze záznamu to stejně poznáme, kdo to z vás byl, z kamery. Tak jako prosím. Ale já bych vás chtěl požádat, abyste nás bez našeho souhlasu, zvlášť když jsme vám to řekli, že nás nemáte fotit, proč nás fotíte? A proč, my se jako začínáme fotit v sále vzájemně tady? Vzájemně politická konkurence, když tady jsem viděl, že někteří vaši ministři klimbali, doslova spali tady? Ale já to beru, že je ráno, tak bychom si nikdo nedovolili, abychom se tady vzájemně fotili. Prosím vás, to přece není normální!

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane předsedo, děkuji. Vám slovo mohu dát, pokud se přihlásíte k faktické poznámce, jinak - hlásíte se k faktické poznámce, dobře. Takže v tuto chvíli vám, pane poslanče, dávám slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Letocha: Dobré ráno vám všem. Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já jsem si tady dělal soukromé fotografie. To, že nesouhlasíte s tím, abych vás vyfotografoval, jste řekl až poté, co jsem vás vyfotografoval. (Smích v jednacím sále.) Nedělám si legraci, já tu fotku nemám v plánu nikam použít. Jak říkám, byla to fotka pro mou osobní - proč bych si nemohl vyfotit? Tady máte všude kamery, všichni vidí, jestli vám jde o to, že jste byl v tu chvíli bez respirátoru nebo bez roušky. (Okamura mimo mikrofon: O to mi nejde, ale já nevím, proč...) Takže vy jste se mě ptal, proč jsem si to fotil, já jsem vám odpověděl. Tímto to beru za uzavřené. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. S přednostním právem předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Prosím vás, no nezlobte se na mě. Já jsem zvyklý, že mě lidi fotí běžně. Mně tohleto nějakým způsobem nevadí. Ale my jsme vám řekli, že vy přijdete - já neznám ani vaše jméno, nezlobte se na mě, ale tak to je tím, že jsme tady, je nás hodně a jsme tady zkraje - ale když přijdete k našemu poslaneckému klubu, kde sedí jak poslanci ANO, které jste fotil, tak poslanci SPD... Já jsem vám řekl - nevím, kdy mačkáte spoušť, ale vám to připadá fakt normální, jo? Vám to připadá normální, že se tady začneme vzájemně ofocovat tady? No, dobře, já jsem na to zvyklý, ale já se ptám, jestli je to normální postoj poslance hnutí STAN a poslaneckého klubu hnutí STAN, že nás tady... vzájemně se budeme kdykoliv fotit.? Já nevím, proč jste to udělal? Kvůli špehování, nebo si děláte nějakou databázi, složku si děláte tady na někoho? Já se vás ptám, proč jste to udělal. Pro soukromé použití - a mě zajímá, jestli je to tedy nějaký fetiš, že si schraňujete fotografie tady nějakých vybraných...

No, omlouvám se, ale tak já reaguji na to, že neslyšíme to vysvětlení. Přece to není slušné, o to jde. Já nevím tedy, kde jste starostou nebo místostarostou nebo STAN, a vy se tam fotíte takhle vzájemně na zastupitelstvu a pak si to schraňujete v mobilu? (Neslyšitelná reakce.) No, já bych vás chtěl požádat za nás, prosím vás, respektujte tady také nějakou elementární slušnost.

Pane premiére, je to opravdu - vy s tím souhlasíte, že někdo - teď přijdu k vám, metr před vás, a třeba budete v nějaké nelichotivé pozici, a začnu si... (Smích v sále.) ... No, tak ukazujete, že jste byl teď, myslíte to vyjádření, jak to bylo. No, chápu, ale nevím, no. Já nevím, že bychom si tady vzájemně asi neměli takhle - já jsem na to připravený. Já se ale ptám, proč to dělá váš kolega. O to jde. Tak asi je to normální - dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pan předseda hnutí SPD byl s přednostním právem, to znamená bez žádného časového limitu. To jenom tím, že jsem tady slyšela "čas". A nyní jsem viděla, že se hlásí s přednostním právem předseda klubu hnutí SPD Radim Fiala. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. My se na to ptáme proto, že jsme tady takové věci samozřejmě už zažili, že si někdo u oběda sundal roušku a bylo to na Instagramu a podobně, jak nedodržujete opatření a jací jste, tak to evokuje samozřejmě situaci, že jsme teď ráno unavení. Někdo tam možná zavřel oko, dáte si to na Instagram a řeknete, že tady spíme nebo co? Jako jste normální?

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak já bych poprosila o klid v jednacím sále. V tuto chvíli neeviduji žádné faktické poznámky, takže budeme pokračovat v rozpravě, do které je přihlášen pan poslanec David Pražák, a tímto mu předávám slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré ráno, vážená paní předsedající, pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové, aniž bychom byli domluveni, tak navážu na kolegu předřečníka z SPD, který mluvil v programovém prohlášení o zemědělství. Sice tady už dneska padl navečer od kolegy Karla Turečka takový souhrn a od kolegyně Balaštíkové, tak bych se ještě věnoval pár bodům, které mně tam nejsou úplně jasné. Víceméně si dovolím tvrdit, že ty body jsou takové fráze, které jsou trošku nicneříkající, a docela rád bych i jako člen zemědělského výboru i jako zemědělec věděl, co tím básník chtěl říci, potažmo naše nová vláda, a byl bych docela rád, kdybychom třeba dostali i nějakou odpověď od pana ministra. Jsem rád, že tady zůstal, že je tady s námi.

V prvním bodě, když vypíchnu, máte napsáno: "Budeme účinněji podporovat rodinné farmy a malé střední začínající a ekologické zemědělce" a tak dále a tak dále. To je správné, neříkám, že ne, ale vzhledem k tomu, že včera se tady demonstrovalo u Úřadu vlády a demonstrovaly tady právě i ty malé a střední farmy a farmáři, tak bych chtěl vědět, jakým způsobem jim tedy chcete pomoci, protože to, že jste včera večer pravděpodobně podle médií schválili distributivní platbu ve výši 23 %, tak jak už tady dneska padlo, to nemá žádná jiná země v Evropské unii. Opět jsme unikátem.

Dovolím si tady přečíst jeden takový dopis, který jste asi dostali, jeden z mnoha dopisů, které jste dostali asi i ostatní, a který možná vypovídá za vše. Jedná se o farmu, takzvaný střední podnik, a dovolím si citovat: "Jsme družstvo, které má zhruba 225 členů, a kdo chtěl, ten si mohl po revoluci zažádat o vydávání svého majetku a začít soukromě podnikat. Naši členové mají u nás svůj majetek a svá pole dobrovolně, tudíž se nejedná o žádnou násilnou kolektivizaci, ale legální svobodnou formu podnikání. Nelíbí se mi tvrzení, jak střední a velké podniky pouze pobírají dotace a nemusí vůbec nic dělat. Toto tvrzení je pomluva a lež. V rostlinné výrobě je někdy práce i na jedenáct měsíců v roce a živočišná výroba musí fungovat nepřetržitě, krmit a dojit se musí samozřejmě každý den. Nehledě na to, že administrativa spojená se zemědělstvím rozhodně není procházka růžovým sadem a zabere rovněž spoustu času. Spousta laiků si myslí, že jediná administrativa v zemědělství je zažádání o dotace a pak už si můžeme dát jen nohy na stůl. Řada laické veřejnosti z mého okolí si dokonce myslí, že nemusíme vůbec nic vypěstovat. Když se neurodí, tak nám to stát prostě všechno proplatí a my jedeme vesele dál. To samé je, když všichni tvrdí, jak bychom neměli pěstovat řepku, protože škodí přírodě kvůli jejímu pylu, že je všechno žluté a tak dále. Nikdo z těchto lidí ovšem neví, že řepka je například kvůli svému hlubokému kořenovému systému, délce vegetační doby a velkým množstvím posklizňových zbytků zlepšující plodinou. A každý si myslí, že na pěstování řepky berou zemědělci dotace - to také není pravda. Na řepku jako na plodinu se žádné dotace neberou.

Chci se vrátit zpět k našemu podniku. Jsme podnik, který má živočišnou výrobu. Chováme jak dojnice, tak býky na výkrm.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Poprosím o klid v jednacím sále. Vidím, že i ostatní poslanci - z jejich gest vidím, že neslyší. Takže poprosím vás o klid. Děkuji.

 

Poslanec David Pražák: Já také děkuji. Díky živočišné výrobě dodáváme do půdy hnůj, který zlepšuje půdní strukturu a úrodnost. Díky živočišné výrobě jsou také pestřejší osevní postupy, ve kterých se pěstují jetele, vojtěšky, hrách a peluška, což jsou bobovité plodiny, které poutají dusík a zlepšují tím půdní úrodnost. Měli byste si uvědomit, že živočišnou výrobu u nás provozují především střední podniky a velké podniky, a v případě těchto změn, které včera nastaly, by došlo k ukončení živočišné výroby v řadě zemědělských podniků, což by ohrozilo potravinovou soběstačnost v České republice. Ale opravdu chceme jít touto cestou? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP