(6.50 hodin)
(pokračuje Jan Volný)

Další fous. "Obce, kraje i stát získají díky zdanění těžby více peněz z dobývání nerostných surovin na svém území." Teď nevím, jestli to budete nějak zvyšovat, modifikovat, anebo jestli platí zvýšení, které udělala tato vláda. Je velice úsměvná ještě ta věta: "Pamatovat budeme i na přilehlé obce." To jsem zvědav, jak to budete realizovat.

A poslední fous, který se mi zdá takový úsměvný: "Spotřební daně budou zohledňovat škodlivost." To znamená, já si vysvětluji, že tabák, alkohol a pohonné hmoty jsou škodlivé, to budete zvyšovat, anebo budete zavádět nové daně, spotřební daně třeba u cukru, protože není zdravý, je škodlivý, u tuků? Tak jak to bude? Budete zvyšovat stále tabák, alkohol a pohonné hmoty, anebo se budou zavádět nové spotřební daně? To je potřeba potom takto konkrétně říct, aby občané taky věděli, co je čeká, protože jste správně řekli, že musíme být srozumitelní a předvídatelní.

Jenom pár věcí, které jsem si tady poznamenal. Stále nás napadáte, že jsme zvyšovali státní zaměstnance. My pořád musíme říkat, že státní zaměstnanci jsou i učitelé, hasiči, policajti a že úředníků jsme opravdu přijali nezbytně nutné množství. Vy tímto tempem nás předhoníte za půl roku, ne za celé období.

Snížení platů jsem tady zmínil. Nebudu to prodlužovat, prostě v té ekonomice není, čeho se chytit. A myslím si, že ani občan, který si to přečte, nemůže z toho vidět nic předvídatelného. Děkuji za pozornost. (Potlesk z opozičních řad.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Z místa se ještě přihlásil pan předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, na titulních stranách se právě objevila zpráva, že hnutí STAN sponzorují firmy stíhaného muže a první vicepremiér a ministr vnitra Rakušan říká, že peníze nevrátí. Takže my si myslíme, že je potřeba, aby nejprve proběhla mimořádná schůze, která je svolána od 9 hodin, protože ministr vnitra Vít Rakušan, a hlavně premiér Petr Fiala musí vysvětlit, musí vysvětlit to neprůhledné financování hnutí STAN z daňových rájů.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová po domluvě s touhletou pětikoalicí... No, chtěl bych použít jiné slovo, ale budu slušný poté, co to tady čteme... Svolali jste záměrně tu naši mimořádnou schůzi, chtěli jste ji svolat po hlasování o důvěře vládě, protože jste se báli to vysvětlovat před důvěrou. Nechtěli jste tyhle skandální informace ohledně hnutí STAN, a jde to jedno za druhým: neprůhledné financování, financování - sponzoring od stíhaných lidí, pan Farský podvedl voliče v rozporu s koaliční smlouvou Pirátů a STAN, kterou jste slibovali voličům před volbami. Tak jste to schválně svolali až po hlasování, které mělo proběhnout. Ale tohleto přece nejde. My nemůžeme přece hlasovat o takovéto vládě, kde první vicepremiér, ministr vnitra, říká, že odmítá vrátit peníze z firem, které sponzorují jeho hnutí, firem stíhaného muže. Takže podle našeho názoru Vít Rakušan nemůže být ministrem vnitra a nemůže být ani vicepremiérem této vlády. Pane premiére, vy byste měl vyzvat k odstoupení, k demisi ministra vnitra Rakušana a předsedu STANu. Navrhněte tam klidně někoho jiného, ale tento člověk ve vládě být přece nemůže.

My jsme právě iniciovali společně, SPD a hnutí ANO, protože my máme už dvacet podpisů poslanců, je jich potřeba čtyřicet, takže společně je to svoláno, mimořádnou schůzi k neprůhlednému financování STAN, protože se znovu a znovu potvrzuje, že hnutí STAN je financováno prostřednictvím nejenom podivných kyperských fondů s nejasnými koncovými majiteli - a Vít Rakušan odmítá říct, kdo jsou ti koncoví majitelé firem - ale dokonce firem stíhaného muže, a je potřeba tuto záležitost vysvětlit. Vy si tady nemůžete prostě prohlasovat na sílu důvěru vaší vládě sami sobě, když tady probíhají takto skandální informace. A netýká se to, jak už vidíme, jenom toho vašeho kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika za STAN, s jehož jménem je mimo jiné neprůhledné financování spojeno a kterého jste po vlně kritiky stáhli, protože to neuměl vysvětlit, tak jste ho stáhli z nominace na ministra, nicméně jako náměstek středočeské hejtmanky nadále zůstává, ta hejtmanka je za hnutí STAN!

My si skutečně myslíme, že je potřeba projednat nejprve vaše financování, takže si bereme dvě hodiny pauzu na to, abychom i vám dali prostor, abyste si rozmysleli vaše argumenty a vysvětlení. Tím pádem víceméně plynule přejdeme do mimořádné schůze - a je to kvůli tomu, že je potřeba nejdřív vyjasnit vaše financování. Vyjasněte to, postavte se k tomu čelem, a Vít Rakušan nemůže být ministrem vnitra! To je tak flagrantní střet zájmů! Na koho mám dávat interpelaci? Normálně bych dal interpelaci na ministra vnitra ohledně financování STAN, takže vy mi budete sám odpovídat jako ministr vnitra na interpelaci ohledně vašeho financování? To je tak neuvěřitelný střet zájmů, že to snad není vůbec možný!

Takže já jsem svůj návrh řekl a uvidíme se tedy za dvě hodiny. Mimochodem, upozorňuji, že jsem se poradil s organizačním odborem a hlasování o důvěře vládě, protože je po jménech, nelze přerušovat, to znamená, nelze zahájit to hlasování a přerušit ho. Takže na to jenom upozorňuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Na základě toho, co tady teď zaznělo z úst předsedy hnutí SPD, požádám předsedy všech klubů, zda by mohli přijít teď sem ke mně, abychom se domluvili na dalším postupu, na základě toho, co tady zaznělo, abych oznámila, kdy bude schůze pokračovat. Ale vidím, že se hlásí pan místopředseda Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Respektuji vaši pauzu, ale v tomto případě se musím ohradit. Neznáte jednací řád a lžete, pane předsedo Okamuro. Není to pravda, lze to přerušit, tak to je. Naučte se jednací řád. (Potlesk koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Poprosím předsedy poslaneckých klubů, aby sem přišli. Ještě chce reagovat pan předseda hnutí SPD.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, tak já jsem očekával, že místopředseda Sněmovny za vládní pětikoalici jde k mikrofonu, aby všem vysvětlil financování STANu! A on nejde vysvětlit financování STANu a ještě tady útočí. Vy máte máslo na hlavě, vy neútočte! Vy vysvětlete financování STANu stíhaným člověkem! Vy vysvětlete to, proč ministr vnitra, předseda STANu, říká, že nechce vrátit sponzoring firmy stíhaného muže. To pojďte vysvětlovat! (Předsedající chce vstoupit do řeči.) Tak přestaňte útočit. Vy máte máslo na hlavě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP