(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji čtvrtý jednací den 6. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. S náhradní kartou číslo 26 bude hlasovat pan poslanec Vojtěch Munzar.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Pekarová Adamová Markéta - zahraniční cesta, Babiš Andrej z pracovních důvodů, Balaš Vladimír do 10 hodin - pracovní důvody, Bašta Jaroslav - zdravotní důvody, Bělohlávková Romana - pracovní důvody, Bernard Josef - pracovní důvody, Dvořák Jaroslav - pracovní důvody, Faltýnek Jaroslav - zdravotní důvody, Feranec Milan - zdravotní důvody, Kolář Ondřej - zdravotní důvody, Koten Radek - zdravotní důvody, Kott Josef - zdravotní důvody, Mašek Jiří - zdravotní důvody, Naiclerová Hana - zdravotní důvody, ale ta svoji omluvu zrušila, Nováková Nina - rodinné důvody, Quittová Petra - rodinné důvody, Staněk Pavel - zdravotní důvody, Vlček Lukáš od 12 hodin do 16.30 - pracovní důvody a Wenzl Milan - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Bek Mikuláš z pracovních důvodů, Blažek Pavel z pracovních důvodů, Černochová Jana z pracovních důvodů, Hubáčková Anna z pracovních důvodů, Jurečka Marian od 10.30 hodin z pracovních důvodů, Lipavský Jan od 9.40 hodin z pracovních důvodů, Stanjura Zbyněk z pracovních důvodů, Šalomoun Michal z pracovních důvodů, Válek Vlastimil z pracovních důvodů.

Dnešní jednání bychom měli zahájit projednáváním bodů dle schváleného pořadu. Připomínám, že ve 13.30 máme pevně zařazené volební body, a sice bod číslo 60 a 61.

Obdržel jsem písemnou přihlášku pana předsedy Okamury k programu schůze a prosím pana předsedu Okamuru, aby přednesl návrh na změnu programu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout jako první bod schůze dnešního programu Poslanecké sněmovny zřízení vyšetřovací komise dle § 48 odst. 1 jednacího řádu Poslanecké sněmovny s tímto názvem: Vyšetření financování hnutí STAN. Máme zde - a přiložím tady panu místopředsedovi - podpisovou listinu jménem poslaneckého klubu hnutí ANO a poslaneckého klubu SPD.

Důvody k svolání vyšetřovací komise na vyšetření financování hnutí ANO (správně STAN) jsou následující:

1. Je potřeba vyšetřit, kdo jsou koncoví vlastníci společností, které zaslaly sponzorské dary hnutí ANO (správně STAN) v časovém období od 1. 1. 2017 do 10. 1. 2022.

2. Je potřeba vyšetřit majetkovou strukturu a původ společností, které zaslaly sponzorské dary hnutí STAN v časovém období od 1. 1. 2017 do 10. 1. 2022.

3. Je potřeba vyšetřit, zda veškeré sponzorské dary poskytnuté v časovém období od 1. 1. 2017 do 10. 1. 2022 byly řádně zdaněny.

4. Je potřeba vyšetřit, zda veškeré sponzorské dary poskytnuté v časovém období od 1. 1. 2017 do 10. 1. 2022 byly poskytnuty hnutí STAN v souladu se zákonem.

Takže to je náš návrh, jak jsem říkal, mám tady u sebe podpisové archy již podepsané poslanci hnutí ANO a hnutí SPD, jsme tady dvě opoziční strany. A jak jsem říkal, tak včera, když jsme se snažili na toto téma realizovat mimořádnou schůzi, bohužel předseda hnutí STAN Vít Rakušan, zároveň ministr vnitra, neodpověděl na ty základní otázky, a to kdo je koncovým majitelem, tedy těmi fyzickými osobami, které vlastní ty firmy propojené na daňové ráje na Kypr, které jsou sponzorem hnutí STAN. Dále nám tady nerozkryl majetkovou strukturu těch firem, které sponzorují hnutí STAN.

Došlo tady k zajímavé situaci, kdy včera přes den jejich koaliční partner Ivan Bartoš, předseda Pirátů, vyzval Víta Rakušana z hnutí STAN, že - cituji: "Musí vysvětlit své financování." A já jsem se tady ptal před hlasováním o důvěře vládě včera, zdali tedy Vít Rakušan svému kolegovi vysvětlil financování hnutí STAN. Ptala se Ivana Bartoše i média na tiskové konferenci po důvěře vládě a Ivan Bartoš řekl, že mu Vít Rakušan nic nevysvětlil, a najednou mluvil o budoucím čase, že by mu to měl vysvětlit někdy v budoucnu. Takže Piráti servilně a zoufale zdvihli ruku pro důvěru vládě, aniž byl naplněn požadavek, který v ten samý den předseda Pirátů vznesl vůči svému koaličnímu partneru Vítu Rakušanovi.

Takže opravdu to, jak Piráti už přestali žádat transparentnost výměnou za koryta, to je úplně ukázkový případ ten včerejšek. A ten, kdo si myslel, že snad tam dochází k nějakému obratu - žádný obrat tam není, a je to opravdu zoufalé, ale to už není můj boj, to už je boj Pirátů.

Takže to je první bod, ta vyšetřovací komise, a teď je důležité, aby to bylo schváleno. Tady bych rád zdůraznil i pro diváky, že to, kdyby ta vyšetřovací komise, jestli bude schválena nebo ne, záleží na hlasech vládní koalice, protože vládní koalice tady má 108. To znamená, jestli vládní koalice, poslanci hnutí STAN, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů, budou hlasovat proti zřízení vyšetřovací komise, tak žádná vyšetřovací komise nebude a občané a veřejnost nebudou vědět ohledně toho, kdo a jak financuje hnutí STAN z nějakých skrytých firem.

Doufám, že poslanci hnutí STAN, protože jsem se koukal, že mezi poslanci z hnutí STAN je řada starostů malých obcí, které mají třeba 600 obyvatel, 700 obyvatel, 800 obyvatel, a blíží se komunální volby, tak samozřejmě jsem se na to koukal, kdo a jak, takže snad... nebo doufám, že starostové těch nejmenších obcí, kteří se skutečně, když se vrátí domů, tak se budou procházet mezi občany - já jsem se díval přesně, kdo to je, z jakých obcí, jak se jmenují ti starostové, kteří jsou teď zároveň poslanci, abych měl přehled - tak doufám, že tito starostové malých obcí, ale jmenovat je tady nebudu, ale určitě se budeme tázat na to v budoucnu, zdali se dokážou postavit občanům a podívat se jim do očí, když jsou poslanci za hnutí, které je financováno bůhvíodkud, směrem napojeným na daňové ráje, a oni sami nežádají tu transparentnost? Oni sami, tito starostové, se neptají vedení hnutí STAN a Víta Rakušana, je jim to evidentně jedno, kdo a jak je financuje? Já si myslím, že by to před občany měli vysvětlovat. Já o tom právě proto hovořím, aby se i občané na těchto obcích začali ptát svých poslanců za STAN, jak to tedy je, aby jim to začali vysvětlovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP