(9.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže a) chceme vyšetřit, kdo jsou koncoví vlastníci společností, které zaslaly sponzorské dary hnutí STAN v časovém období 1. 1. 2017 až 10. 1. 2022.

Za b) chceme vyšetřit majetkovou strukturu a původ společností, které zaslaly sponzorské dary hnutí STAN v časovém období 1. 1. 2017 až 10. 1. 2022.

Za c) chceme vyšetřit, aby vyšetřovací komise Sněmovny vyšetřila, zda veškeré sponzorské dary poskytnuté v časovém období 1. 1. 2017 až 10. 1. 2022 byly řádně zdaněny. Jsou to sponzorské dary hnutí STAN.

A za d) chceme, aby sněmovní vyšetřovací komise vyšetřila, zda veškeré sponzorské dary poskytnuté v časovém období 1. 1. 2017 až 10. 1. 2022 byly poskytnuty hnutí STAN v souladu se zákonem.

A netýká se to vůbec hnutí ANO, ale že jsme tady dvě opoziční strany, tak je ten návrh na základě podpisů poslanců hnutí ANO a SPD. Takže i pro stenozáznam, i pro jakékoli upřesnění to radši všechno ještě jednou zopakuji, a omlouvám se poslaneckému hnutí STAN. Asi jak tady byl zmatek, tak jsem se... (Ohlasy ze sálu.) Pardon, omlouvám se, hnutí ANO, poslaneckému hnutí ANO, tady na mě všichni volají a... (Potlesk a smích v sále.) Tady je dneska zmatek, protože tady probíhají nějaké interní dohody, jsem zaslechl, co se stavebním zákonem, co s korespondenční volbou a ten s tamtím a ten s oním - bůhví, co tady všechno je dneska za dohody, takže se omlouvám poslaneckému klubu hnutí ANO. A samozřejmě ta vyšetřovací komise se týká hnutí STAN a o tom budeme hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. To byl pan poslanec Okamura. Prosím, pane předsedo klubu Pirátů, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Jenom jsem se chtěl zeptat, jestli byste mohl, vážený pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího, nás seznámit s tím, kdy byl ten sněmovní tisk doručen všem poslancům tak, abychom ho mohli projednávat dnes jako první bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, to byl pan poslanec Michálek. Pan předseda se hlásí? Ne. Čili ještě jednou pan předseda Michálek se hlásí o slovo s přednostním právem.

 

Poslanec Jakub Michálek: Nás se ta záležitost, kterou pan Okamura navrhuje, netýká. Nicméně je potřeba dodržet nějakou štábní kulturu tak, aby byl program schůze Poslanecké sněmovny předvídatelný. To znamená, dnes byl zařazen stavební zákon, korespondenční volba, tak jenom jestli pan Okamura může pro forma tohleto doplnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Dále se hlásí pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Je to vloženo jako sněmovní dokument 263. Děkuji. A tak jako tak o tom bodu bychom hlasovali. Je to tam vloženo, 263. Můžete se na to mrknout, asi nejste úplně on-line, nebo možná jo, ale tady to mám. (Ukazuje na papíru. Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dále se s přednostním právem hlásí znovu pan předseda Michálek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Takto zásadní věci jako návrh na zřízení vyšetřovací komise přece není možné s tím jen tak přijít, když jsme ten dokument ani nečetli, abychom vám to zařazovali jako první bod! Nezlobte se, ale takovéto věci, prosím vás - pokud chcete fungovat jako reálná opoziční síla, tak je potřeba s tím přijít předem, poradit se, abychom měli dost času se vůbec seznámit s tím dokumentem. Děkuji. (Nesouhlas, bušení do lavic zleva.) Ale no tak...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Dále se hlásí pan předseda Fiala. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den, dámy a pánové. Na pana poslance Michálka, prostřednictvím předsedajícího, pane předsedo nebo pane poslanče, to jsem nečekal! Já jsem čekal, že vy řeknete: No výborně! Bude tady vyšetřovací komise! (Potlesk vlevo.) Protože my chceme vědět, jak to je! My chceme vědět, jestli jsme neměli kampaň placenou z peněz vypraných na Kypru. My jsme pro transparentnost a čistotu, vždycky jsme to říkali jako Piráti! My jsme ten mladý vítr ve Sněmovně! (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl pan předseda Fiala. Hlásí se ještě někdo? Připomenu, že jsme v bodu Program schůze. Hlásí se ještě někdo k programu schůze? Není tomu tak, čili přistoupíme k hlasování a já tady mám v tuhletu chvíli dva návrhy. Jeden návrh je pana předsedy Okamury na zrušení pasáže vyhlášky o povinném očkování. Čili nejdřív bychom hlasovali... (Ze sálu: Bylo vetováno.) ... vetoval, a zřízení vyšetřovací komise je také vetováno, takže to jsou nehlasovatelné návrhy. Jediný bod, který budeme hlasovat, je návrh pana předsedy Cogana na zrušení pevného zařazení bodu číslo 60 a 61, to jsou volební body, s tím, že by to byl třetí a čtvrtý bod našeho dnešního jednání. Nicméně podle schváleného programu schůze je to zařazení za bod číslo 7. Jenom abychom si ujasnili, o jakou změnu jde. Dobrá. Zagonguji, protože budeme hlasovat o pořadu schůze. A myslím, že můžeme zahájit hlasování.

 

Všichni víme, o čem hlasujeme: o návrhu pana předsedy Cogana.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Aby stiskl tlačítko a zvedl ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 48 bylo přihlášeno 175 poslanců. Pro návrh hlasovalo 170 poslanců, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat a my jsme zrušili pevné zařazení bodu číslo 60 a 61. Tím jsme se vypořádali se změnou programu naší schůze.

 

Mám tu ještě jednu omluvu. Omlouvá se paní poslankyně Golasowská z osobních důvodů z dnešního zasedání od 13.30. A my můžeme pokračovat podle schváleného programu naší dnešní schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP