(10.10 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Padly tady veškeré argumenty, proč a jaké části se odkládají. Já se tak, jak i v diskusi v minulém volebním období, připojuji na stranu celé řady kolegů starostů, aby nedocházelo k vzniku v uvozovkách superúřadu na krajské úrovni. Na druhou stranu velmi vítám jako bývalý garant v oblasti dopravy v naší straně, že vznikne specializovaný stavební úřad, který bude řešit takzvané vyhrazené stavby.

Vítám i tu dohodu, kterou jsme tady uzavřeli před začátkem dnešní schůze s kolegy z ANO, a věřím, že tedy v prvním čtení bude tahle novela projednána tak, aby byla možná diskuse na výborech a aby to byl další krok k tomu, aby naši kolegové v samosprávě měli větší tušení o tom, co ve výsledku ve skutečnosti bude. Takže moc děkuji a věřím, že bude projednána novela rychle tak, aby ta jistota potom byla stoprocentní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Další s přednostním právem paní poslankyně Schillerová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Vystupuji jménem klubu hnutí ANO a SPD a podáváme námitku proti návrhu vyslovit souhlas s návrhem novely stavebního zákona v prvním čtení. Tuto námitku podáváme podle § 90 odst. 3 zákona o jednacím řádu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Zaznamenáváme vaše veto, čili nebudeme dále v projednávání postupovat podle § 90 odst. 2.

Další se hlásil s přednostním právem pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, vládo, pane ministře, kolegyně, kolegové, dovolte mi krátce za poslanecký klub KDU-ČSL, a možná, že i pro vás, kteří zde sedíte jako noví poslanci, připomenout - a on to říkal velmi podrobně pan ministr Kupka, nebudu ho opakovat - ale skutečně, kdo jste zde v tom minulém období nebyli, tak tady se vedla velmi dlouhá, košatá diskuse a rozprava nad tím návrhem, který zde gesčně zastupovala paní poslankyně, tehdy ministryně Dostálová.

Nebylo to úplně jednoduché, ta debata. Možná že kdybychom tehdy hledali už nějaký opravdu konsenzus, tak jsme si dneska mohli ušetřit celý tento proces. Ale já věřím, že to zvládneme i s konstruktivní debatou zde na půdě Poslanecké sněmovny. A jen bych rád připomněl to, co tady nezaznělo: máme zde ve Sněmovně už také návrh Pardubického kraje, zastupitelstva Pardubického kraje, který míří na stejnou věc, a to je odsunutí účinnosti stavebního zákona, tam je to dokonce jako celku.

My zde přicházíme s návrhem odložení paritní účinnosti částečné, nicméně chci říci, že i my jako předkladatelé jsme v kontaktu jak se Svazem měst a obcí, Sdružením místních samospráv, tak i samozřejmě s Asociaci krajů. Já jsem hovořil s panem hejtmanem Netolickým v té věci, který zastupuje Asociaci krajů, proto to podávalo zastupitelstvo Pardubického kraje. Samozřejmě v tuto chvíli je shoda i s těmito organizacemi zastupujícími samosprávy na postupu, který zde reprezentuje pan ministr Bartoš. Myslím, že to je velmi důležité.

A co chci zdůraznit? Náš postup v žádném případě nemá vést k tomu, že bychom chtěli zpomalit zrychlení - teď je to trošku protimluv - ale zpomalit zrychlení stavebního řízení, ba naopak, chceme zajistit, aby tady nedošlo v příštích měsících a letech ke kolapsu stavebního řízení, a tam, kde si to skutečně ty věci zaslouží a bylo to tady zmíněno, jsou ty specializované stavební úřady - potřebujeme a my jsme nikdy nerozporovali návrhy bývalého Ministerstva pro místní rozvoj, paní ministryně - a tam naopak chceme zajistit to, a proto jsme podali vlastní návrh, nešli jsme cestou návrhu zastupitelstva Pardubického kraje tak, abychom skutečně neohrozili ty zásadní infrastrukturní stavby. Každý ve svých regionech víme, o čem hovoříme.

Takže to jsou ty důvody a cíle. Budu rád, když potom se tomu budeme věnovat i na výborech a včas tento mezikrok, který v tuto chvíli zde máme, schválíme, protože na Ministerstvu pro místní rozvoj už v tuto chvíli pracuje expertní skupina právě na tom, abychom ty části, na kterých byla shoda už v současné vládní koalici v minulém volebním období, tak abychom je dokázali do toho zákona implementovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Jako další se s přednostním právem hlásí pan předseda Radim Fiala. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, tady to z řeči pana poslance Výborného vypadalo, jako že je tady nějaká dohoda, konsenzus, že tedy všechno se zase změní a bude to jinak. Tak já chci všem občanům říct, že s hnutím SPD žádná dohoda ani žádný konsenzus není. Pro nás to znamená pořád to, co to bylo, a my na to máme jedno heslo - Bangladéš. To, co tady bylo v minulých letech, se jmenuje Bangladéš, protože Česká republika je v délce stavebního řízení na 160. místě a před námi je Bangladéš.

Takže jestli to chcete, pane poslanče Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, vrátit zpátky, tak my jsme kategoricky proti. Vy jste tady řekl, s kterými organizacemi máte konsenzus, s kterými jste domluven. Byly to samé samosprávy, samí politici. Zeptal jste se někdy občanů, jak dlouho musí čekat na stavební povolení? Zeptal jste se občanů, jaká je bytová otázka v České republice? Kolik stojí byty? Jaká je dynamika zdražování bytů v České republice? A vy to chcete vrátit zpátky? Bangladéš, pane poslanče Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. S faktickou poznámkou se hlásí pan ministr Kupka. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Já jenom ten plamenný projev na téma Bangladéš vrátím na zem. My bychom rádi, abychom se nedostali za Lesotho, a to reálně hrozí v okamžiku, kdy dojde k rozvrácení stavební správy. Opřel jste se tady do samospráv, do starostů. Podívejte se na to, jaké důvěře se právě starostové a samosprávy na místní úrovni těší. Urážky tohoto typu sem nepatří. Máme hledat způsob, jak zvládneme stavební správu co nejrychleji, a problém nestojí v těch nejmenších stavebních úřadech a ve fungující stavební správě. Problém často nastává tam, kde se dramaticky komplikuje stavební činnost, kdy jde o složitější projekty a kdy tohle musíme dobře vyřešit. Útoky tohoto typu jsou hloupé a vás jenom shazují.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka, paní poslankyně Peštová. Jinak eviduji přihlášku s přednostním právem pana ministra Bartoška a znovu pana předsedy Fialy. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já vám děkuji za slovo. Já jsem bedlivě sledovala ještě v minulém volební období tu přestřelku, která zde byla ohledně stavebního zákona. Pak jsem zhlédla krásné fórum, kde byla ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková na jedné straně plus samozřejmě jeden starosta a na druhé straně byla paní náměstkyně Pavlová, již bývalá náměstkyně Pavlová, a byl tam s ní představitel, který zastupoval stavební firmy. A z toho fóra vyloženě krásně vyznělo, o co starostům jde. Problém totiž v našem státě je to, že tady máme smíšený model, to znamená státní správu a samosprávu v jednom baráku, a starostové si myslí, že přijdou o pravomoc. Ale starostové nikdy žádnou pravomoc neměli. Oni si neustále pletou to, co je přenesená působnost. Přenesená působnost státu znamená to, že oni pouze vykonávají za ten stát tu pravomoc, která jim byla dána. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP