(Jednání pokračovalo v 18.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, je 18.30 hodin, končí nám přestávka vyhrazená pro volební komisi. U řečnického pultíku vítám předsedu volební komise Martina Kolovratníka. Dávám mu slovo a poprosím ho, aby nás seznámil s výsledky hlasování. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Výsledek prvního kola třetí volby posledního místa neobsazeného místopředsedy Poslanecké sněmovny: volby se zúčastnilo 161 poslanců a poslankyň, to je počet vydaných hlasovacích lístků. Kvorum nutné pro zvolení tedy bylo 81. Počet odevzdaných platných a neplatných lístků byl 150, takže 11 poslanců nebo poslankyň se volby nezúčastnilo, je tedy 11 neodevzdaných hlasovacích lístků.

Výsledek je následující: Karel Havlíček získal 57 hlasů a Tomio Okamura 24 hlasů. Znamená to, že v prvním kole nikdo nebyl zvolen, a Sněmovna bude opakovat druhé kolo volby.

Protože volební komise teď během sčítání už připravila lístky do druhého kola, tak ho můžeme provést okamžitě. Takže já v tuto chvíli, pane předsedající, pouze poprosím opět o přerušení tohoto bodu na provedení druhého kola volby. Prosím, abychom se odebrali do Státních aktů, a dejme si opět deset minut, takže do 18.41 bychom odevzdávali lístky, volební komise by pak těch dvanáct až třináct minut sčítala, takže v 18.55 mohu vyhlásit výsledky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, rád to přeruším, nicméně existovala tady nějaká možná dohoda, že bychom si výsledky voleb řekli zítra při začátku Poslanecké sněmovny tak, aby tady poslanci nemuseli čekat, a výsledky byste ohlásil zítra ráno. Mám takovou informaci, že nějaká taková dohoda je, jestli mi ji potvrdíte? Ano, tamhle pan předseda klubu KDU-ČSL kýve, že ano.

Tak já bych to udělal tak, že teď skutečně vyhlásíme druhé kolo volby. Ještě jednou řeknu, že hlasovací lístky si mohou poslankyně a poslanci vyzvednout do 18.41? Je to tak, pane předsedo?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pokud byla tato dohoda a už nespěcháme na 19. hodinu, tak se domluvme zaokrouhleně, že je možné hlasovat do 18.45. Pak by se uzavřela volební místnost, tím by tedy dnešní den skončil a výsledek bych vyhlásil zítra ráno v 9 hodin.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně za vstřícnost. Čili ještě jednou zopakuji, druhé kolo volby, hlasovací lístky si můžete vyzvednout do 18.45, výsledky se dozvíme na začátku zítřejšího jednacího dne.

A já v této logice končím dnešní jednací den a uvidíme se zítra ráno v 9 hodin. Hezký zbytek dne, vážené kolegyně a kolegové.

Ještě jenom jedna omluva, paní poslankyně Barbora Urbanová se omlouvá z dnešního jednání od 18 hodin do konce jednacího dne.

 

(Jednání skončilo v 18.33 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP