(10.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No a zpátky k rozpočtu. Na jednu stranu jste vzali potřebným profesím, dále jste tady nenavrhli za čtyři měsíce ani jeden zákon, který by plošněji pomáhal lidem, a navrhujete tady jenom zákony typu pandemický zákon, korespondenční hlasování, ano, připravili jste o peníze hasiče, což nebyl zákon, to jste si rozhodli sami, to se týká vlády, a podobně, takže to opravdu není způsob politiky, který se nám v SPD líbí. A ono je to ještě horší reálně z vaší strany, protože my jsme tady navrhli 21 zákonů, a vy nejenom že sami nenavrhujete zákony pro lidi, vy totiž zároveň blokujete zákony SPD, které lidem a občanům chtějí pomoct. Sami návrh nemáte, ale blokujete návrhy jiných, takže ono je to ještě horší, co předvádí ta vaše nová vládní pětikoalice. Pan premiér Petr Fiala mi připomíná pštrosa, který si myslí - ten pštros - že když strčí hlavu do písku, že ho nikdo nevidí. Ale to je přece úplně neuvěřitelné. Pan premiér Petr Fiala by měl přece vyzvat Víta Rakušana k tomu, aby vysvětlil, kdo je majitelem firem, kteří sponzorují STAN a sponzorovali jim také kampaň, kdo jsou ti koncoví majitelé. Měl by vyzvat Víta Rakušana k tomu, aby řekl, z jakých peněz to pochází. Vždyť si hrál v uvozovkách na pana Čistého a skutek utek, už zase. Jenom aby byl premiér, tak už mlčí k těmto netransparentním záležitostem.

Co se týče SPD, my jsme tady předložili zákony a já se k tomu vrátím. K těm zákonům vysvětlím, co jsme předložili, a ten důvod je jediný. Já to tady nechci protahovat, ale vy nám nechcete umožnit to tady projednat na schůzi. Už to mohlo být v prosinci tady. A teď nám tady dáte opoziční okýnko na tři zákony dneska od 18 do 21 hodin. Tři zákony pro nás, tři zákony pro ANO, šest, ani na těch šest dohromady nedojde, a vy pak budete někde říkat: Dali jsme jim opoziční okýnko. V šest večer, kdy už to ani média pořádně nesledují, protože pochopitelně většina novinářů jde domů. Vy to máte zase schválně promyšlené, zase schválně je to podrazácky promyšlené, aby se o našich návrzích zákonů, o zákonech opozice, tady nemluvilo pokud možno přes den, kdy to má větší sledovanost, a aby se o tom mluvilo, až když občané se vrátí z práce, mají večeři, jsou doma a pak jdou spát. Jako nechte už těchhle podrazů, nedemokratických, totalitních. Nechte toho, ono se vám to taky vrátí. Vrátí se vám to. A už vidíme, protože máte tyhle ty manýry, už klesá i důvěra té vaší vládě.

My jsme tady například navrhli - a to si myslím, že jsou dobré zákony - zákon o referendu, takže doufám, že na něj dneska dojde, protože náš předseda poslaneckého klubu Radim Fiala půjde navrhnout, aby to bylo dneska na programu za SPD. Zákon o referendu je zákon, kvůli kterému poslanci vládní pětikoalice a s nimi spřažení novináři označují SPD, že SPD je nedemokratické. Takže ten, kdo chce referendum, což je vrchol demokracie - jak už nemají argumenty proti SPD, jenom nějaké nesmysly plácají, třeba pan Balda, říkají vždycky, přitom já vůbec neznám pana Baldu, ani nebyl členem SPD, nic. Nemají už žádný argument proti SPD. Máme přes půl milionu voličů. Já bych tady mohl vyjmenovávat x exponentů ODS, třeba ROP Severozápad, teď probíhá soud v Ústeckém kraji, kde politikům ODS hrozí až šestnáct let vězení za rozkrádání miliardových dotací v ROP Severozápad, dotace unijní. Ano, to bychom si tady mohli jmenovat jmenovitě, i další lidi a tak dále. Ale v každém případě to jsou přímo členové ODS, to jsou lidi, kteří jsou přímo přicuclí k ODS, a další tihle kmotři a podobně. Takže tyhle zástupné argumenty, to tady vždycky někdo vykřikuje na SPD, a přitom je to úplně mimo. Takže zákon o referendu. Zákon o referendu, my ho v tomto volebním období už podali a už ho podáváme do Sněmovny potřetí. Příznačné je pro tuto vládu, která je proti demokracii - vaše vláda je proti demokracii - je, že ve vašem vládním prohlášení zákon o referendu není. On tam vypadl. On vypadl z vládního prohlášení minulé vlády. Dobře, ta to nesplnila, ta se na to vykašlala ve finále, ve finále se ukázalo, že jsou proti referendu, že to tam dali jen tak a pak samozřejmě skutek utek, to byla vláda Andreje Babiše. Ale vy jste zákon o referendu do vládního prohlášení nedali pro jistotu vůbec. A tady bych rád upozornil, že jsme pouze jednou ze dvou zemí Evropské unie, která nemá zákon o referendu. Je to Česká republika a Kypr. No zrovna ten Kypr mimochodem. Takže ti, kdo jsou proti zákonu o referendu, vy jste ti nedemokratičtí v takovém případě, vy jste ti nestandardní, protože standard je mít zákon o referendu. Ano, dalším krokem jsou ty parametry, pochopitelně, protože v mnoha zemích jsou parametry upravené tak, aby reálně v podstatě téměř žádné referendum nemohlo proběhnout nebo aby reálně nebylo téměř žádné referendum platné, viz Slovensko třeba. Ale mají ho tam, zákon o referendu, mají ho tam a už můžeme diskutovat o těch parametrech.

Takže vy, abyste zabránili demokracii, abyste mohli vládnout, abyste měli vládu elit, těch elit, které opovrhují hlasy občanů a vyhovují vám občané, jenom aby vás jednou za čtyři roky vás šli zvolit do Poslanecké sněmovny nebo jinam, pak ale už občané podle vašeho názoru nemají mít žádný hlas - tak právě ten zákon o referendu my tady máme a jsem zvědavý, jak se k tomu postavíte. Budeme to vědět doufám během krátké doby, ale budeme to vědět během krátké doby, protože když to budete odmítat zařadit a podobně - a to je taky politický postoj, to znamená, je to "ne" z vaší strany. Takže zákon o referendu.

Dále jsme navrhli zákon o přímé volbě a odvolatelnosti politiků, na úvod starostů a hejtmanů. Opět mechanismus - na Slovensku, Polsko, Japonsko, Spojené státy přímo volí třeba guvernéry. Ostatně nejznámější případ je, kdy na základě odvolání předešlého guvernéra se stal guvernérem Kalifornie Arnold Schwarzenegger, to je mediálně asi jeden z nejznámějších případů odvolání nějakého politika a je to nejznámější z toho důvodu, že tím nástupcem byl právě světoznámý herec Arnold Schwarzenegger. V demokratických zemích to takhle funguje. Vy nechcete demokracii, vy se bojíte. To, jakým způsobem by se měli politici odvolávat, to už jsem vysvětloval v médiích x-krát a rád to tady dovysvětlím, kdyby náhodou někdo říkal, že to nejde. No jasně, k tomu je ale potřeba přímá volba, aby byl politik odvolatelný. V Senátu by to šlo, u prezidenta, což my také prosazujeme, protože nehledě na to, kdo je prezidentem, institut odvolatelnosti by tam samozřejmě měl být, aby to byla přímá demokracie, nikoliv tou formou řekl bych až ústavního puče, mi to připadalo, to, co předvedl předseda Senátu Vystrčil, to skutečně zavánělo až přípravou ústavního puče. To bylo neuvěřitelné, kdy už viděli pana prezidenta na smrtelné posteli, a ono se ukázalo, že to je úplně jinak. To bylo úplně neuvěřitelné chování. Normálně lidský hyeny, co tady předvedl předseda Senátu Vystrčil za ODS. A taky se teď pořád snaží z toho vyviňovat a někde se v televizi omlouvat za to, jako že to tak prý nemyslel. No, myslel, a viděla to celá Česká republika. No hrozné, hrozné úplně, hrozné chování. Z lidského hlediska hrozné chování, o tom lidském rozměru hovořím. Každý má přece právo, když je mu sedmdesát, sedmdesát osm - měli jsme babičky, dědečky, staré rodiče - že je nemocný, že je nějakou dobu indisponovaný. Ale hned vyhlašovat, že už je málem mrtvý, to byl tedy opravdu hodně hnusný přístup, mluvím z toho lidského hlediska, vůbec nemusíme mluvit o konkrétním, že prezidentem je ten či onen. To teď není vůbec to téma, o kterém teď hovořím. Další zákon, takže přímá volba, odvolatelnost starostů, hejtmanů a samozřejmě politiků, to si myslím, že by bylo ideální. Podmínkou samozřejmě pro odvolatelnost je přímá volba, protože pak je odvolání v podstatě na základě místního referenda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP