(9.10 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Nicméně my respektujeme návrh kolegyně Schillerové. Je jasné, že kolegové, kteří byli v minulé vládě, nemohli být voleni jako předsedové výborů, takže to plně respektujeme. Podpoříme to, abychom je potvrdili v pozicích předsedů výborů, pevně věřím, že k tomu dojde, že opozice nepoužije tuhle kličku a nezačne opět v tuhle chvíli obstruovat.

Já se upřímně těším na diskusi o korespondenční volbě, kde si i řekneme, proč takto obstruujete, a je to zcela jednoznačné. (Potlesk z pravé strany sálu.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, než udělím slovo s přednostním právem Radimu Fialovi, jenom pro pořádek. Říkal jsem to včera, říkám to i dnes a říkám to všem předsedům poslaneckých klubů bez ohledu na to, jestli jsou z koalice, nebo z opozice: tento čas je určen k tomu, aby zaznívaly návrhy pro úpravy a změny pořadu schůze. Žádám o to jak vás, tak všechny ostatní. Nezneužívejte přednostního práva a v této první půlhodině mají skutečně zaznívat návrhy k úpravě pořadu schůze. Vše ostatní přesuňte do diskuse. Platí to pro všechny, děkuji. (Potlesk zleva.)

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dobré ráno, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, jenom bych chtěl reagovat na slova pana Jakoba. Oni to samozřejmě úplně obracejí v tom, že jsme vyobstruovali sami sebe. Není to pravda, vy jste nám všechno zavetovali, a když v 18 hodin přijdeme na opoziční okénko a víme, že tam nemáme ani jeden zákon, tak přece není logické, abychom tu dále byli, abychom schvalovali vaše zákony o penzijní světové unii a další nesmysly a nějaké neziskovky, které tam máme. Takže není to Okamurova klička, je to koaliční klička, ale je to, jako kdybyste redaktorovi v České televizi řekli: Pane redaktore, tak tady máte pořad, ale vy tam nebudete. Je to totéž. Takže proč bychom tady byli?

My jsme se připravili na dnešek, věděli jsme, že bude korespondenční volba. Já tady na rovinu říkám, že hnutí SPD má zájem obstruovat dva vaše zákony, které jsou pro tuto zemi a pro společnost škodlivé. Za prvé je to pandemický zákon, který budeme obstruovat, který je bezprecedentním útokem na svobodu lidí v této zemi, a pak je to korespondenční volba, která zavdává obrovské možnosti k manipulaci s volbami a snižuje důvěryhodnost (důvěru?) občanů k volbám a ke zvoleným lidem. Můžu to dokladovat na spoustě států, na Spojených státech amerických, máme příklady při volbě prezidenta, na Rakousku při volbě prezidenta, kde to dokonce Ústavní soud zrušil - tady by se to nestalo, to chápu - nebo ve Francii, kde prostě korespondenční volbu museli úplně zrušit. Úplně ji museli zrušit, protože to byly takové podvody, že to svět ani koalice neviděly.

Děkuji, pane Jakobe, za tu vaši divadelní vložku. My jsme připraveni.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: S veškerým respektem k vašim přednostním právům, přesně toto jsou příspěvky, které patří k otevřeným bodům a do diskuse o korespondenční volbě. V tom případě, jestli chce kolega Jakob reagovat... ale skutečně, toto je půlhodina pro návrhy na změnu pořadu schůze. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Vážený pane předsedající, moc se omlouvám. Naprosto rozumím tomu, co říkáte, ale musím jenom velmi stručně reagovat. Pan předseda tady řekl, že korespondenční volba je škodlivý návrh. Já si opravdu nemyslím, že volební právo našich krajanů v zahraničí je něco škodlivého. Na rozdíl od SPD já si jejich názorů a hlasů vážím. (Velký hluk a výkřiky zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Budu velmi rád, kolegyně a kolegové, když budete respektovat jednací řád. Já jsem na to upozorňoval, já vám nemůžu vzít právo vystupovat s přednostním právem, ale znovu upozorňuji na to, že se má vystupovat k pořadu schůze.

Přečtu omluvu. Z dnešního jednání se omlouvá pan poslanec Miloslav Janulík. Nyní požádám o vystoupení pana poslance Karla Havlíčka. Připraví se pan poslanec Patrik Nacher k pořadu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolím si navrhnout bod, který by měl název Covidová podpora podnikatelů. Prosím, nechci to brát ani konfliktně ani konfrontačně. Mám tady na to pět minut, nechci nic zdržovat, a pokud se do toho bodu pustíme, je to otázka možná několika desítek minut, abychom si vyjasnili, jestli tedy podnikatelé dostanou podporu, nebo nedostanou. Myslíme tím samozřejmě covidovou. V podnikatelském sektoru to vře, já tomu rozumím. Já jsem rozuměl tomu, když jsme jako vláda byli pod tlakem opozice, aby se covidová podpora dávala rychle, aby se dávala všem, kteří jsou omezeni, a aby se dávala v maximálně možné výši, diskutovali jsme třeba i 100 %. Poslední covidová podpora za listopad a za prosinec byla připravena ještě naší vládou. Předali jsme covidové podpory COVID 2021 a Nepokryté náklady na Ministerstvo průmyslu a obchodu a znovu říkám, neberu to teď konfrontačně: Prosím pěkně, řekněme už podnikatelům, jestli nějaká podpora bude, jestli bude nulová, jak to bude dále s kompenzačním bonusem, řekněme jim, jestli se to třeba z těch dvou programů zredukuje na jeden nebo jestli se sníží míra té podpory, ale je třeba jim už něco říct. Rozumím tomu, že se bude diskutovat korespondenční volba, ale priorita dnes je někde jinde. Ti podnikatelé jsou od prosince bez jakékoliv podpory a očekávají ji, tím spíše, že jednotliví členové vlády na to mají zcela zjevně různé názory. Já tomu rozumím, je to pětikoalice, každý se na to dívá z jiného úhlu pohledu. Pan ministr Síkela tvrdí, že by bylo lepší, kdyby podpora byla už účelová, aby šla na konkrétní segmenty, pan ministr Kupka na to reaguje tím, že by chtěl uspokojit všechny, kteří v minulosti nebyli uspokojeni - podle mého názoru by měli být ti, kteří jsou tady omezeni, ale rozumím tomu, velmi rozumně mluvil pan vicepremiér Bartoš tento týden, který na svém twitterovém účtu zdůraznil, že podpora COVID 2021 a Nepokryté náklady by měla být v určité verzi, že se připravuje. Tvrdili jsme, nebo tvrdila vláda, že by to mohlo být v tomto týdnu, netrpělivě jsme čekali na vládní tiskovou konferenci, kde vystoupil pan premiér Fiala s tím, že potřebují ještě jeden až dva týdny. Takže jsme v situaci, kdy podnikatelé už tři měsíce jsou bez podpory. Jestli to bude za dva týdny, poté nejbližší možná podpora bude - a to je reálný čas - někdy na konci března, to je pět měsíců poté, co byli omezeni.

Dejme si pár desítek minut na to, abychom si to vydiskutovali, a prosím pěkně, představte nám už uceleně, k čemu ta podpora bude směřovat, jestli vůbec nějaká bude, v jaké bude výši a na co se mají podnikatelé připravit. V určité chvíli je lepší si stoupnout před firmy a říct: Nebude nic. Rozuměl bych tomu, protože to může být požadavek Ministerstva financí. Méně tomu rozumím, kdyby tento požadavek hájilo Ministerstvo průmyslu, které má hájit zájmy podnikatelů. Obvykle to bývá tak, že vždycky je to nějaký kompromis, ale je lepší říct: Nedostanete od nás vůbec nic, protože budeme šetřit, než to neustále posouvat a říkat: Možná něco bude, možná ne. Podnikatelé s tím musí začít pracovat. Děkuji mockrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, jenom abych tomu rozuměl, žádáte zařazení nového bodu, a ptám se, zda chcete i nějaké pevné zařazení, nebo pouze zařazení nového bodu?

 

Poslanec Karel Havlíček: Poprosil bych ho za ty body, co zde byly v tuto chvíli představeny, to znamená hned na začátku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Po pevně zařazených bodech.

 

Poslanec Karel Havlíček: Po tom bodu vlastně, co říkala paní předsedkyně Schillerové.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Po té volbě - dobře - potvrzení předsedů. Dobře, děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP