(13.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Robert Králíček. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobré odpoledne. Já jsem původně chtěl reagovat na pana poslance Michálka, ale dovolím si taktéž reagovat na pana kolegu Munzara. Já si nemyslím, že bychom měli tento zákon přepracovávat znova. Myslím si, že se pan Michálek zmýlil, když to říkal. Myslím si, že jsme měli dostatek času a byla na něm shoda i v minulém volebním období. Já si pamatuji, s panem Čižinským počítám, že jsme měli jedinou shodu na tomto zákonu a myslím si, že, a zmínil to Patrik Nacher, když se podíváme do zahraničí, a já tu analýzu mám připravenu potom v rozpravě, vždyť se můžeme inspirovat, a tam je to jasné. Tady narážím i na kolegu Munzara, kde ze zahraničí si ty věci regulují vesměs města sama. Stát tam potom zasahuje až v druhém kole, ale ta základní regulace, určitá omezení, je u největších měst nebo světových metropolí. Tak proč bychom měli vymýšlet kolo, když už je na jednu stranu vymyšleno? A to zahraničí, ty největší metropole to jasně ukazují. Ty si to regulují samy a je to individuální.

Tady souhlasím, ano, netrápí to zatím celou Českou republiku, ale máme analýzu, kterou udělalo Ministerstvo pro místní rozvoj, že to za chvíli začne trápit třeba Brno, a další města to může trápit, pokud se vrátí turistický ruch, Český Krumlov a tak dál a tak dál. A ta města, a říká to tady i koaliční starosta pan Adamec, ta města si to chtějí regulovat sama. Ona nejlépe vědí - tady s ním teď budu souhlasit - ta města vědí nejlépe, jak to regulovat. Tak to té Praze dovolme! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Přeji vám hezké odpoledne, dámy a pánové.

Nyní mám přihlášené s další faktickou poznámkou paní poslankyni Janu Hanzlíkovou, pak se hlásí paní předkladatelka a s přednostním právem se taktéž hlásil pan předseda klubu hnutí STAN. Takže shrnuji jenom aktuálně přihlášené do rozpravy a dávám slovo paní poslankyni Hanzlíkové. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Nedá mi to, abych nevystoupila a nepřinesla vám pohled exnáměstkyně pro bydlení a sociální začleňování Ministerstva pro místní rozvoj, a to z toho důvodu, že chci potvrdit to, co říkal Patrik, že skutečně úředníci včetně mě jsme spolupracovali jak s paní radní na tomto návrhu, takže předpokládám, že ti stejní úředníci by opravdu dělali ty úpravy, o kterých tady mluvili předřečníci, ale chtěla bych vám přinést pohled toho, že jsem měla na svém stole obrovské štosy dopisů od lidí, kteří v takových domech žijí, dlouhodobě žijí. Jako náměstkyně pro bydlení jsem samozřejmě zastávala názor, že dlouhodobé bydlení musí být kvalitní a ti lidé tam nemohou žít s takovými problémy, o kterých tady mluvil Patrik, takže to nebudu opakovat. Ale jenom bych strašně ráda, abyste si uvědomili, co to je za lidi, kteří tam žijí. Ke mně chodily rodiny s malými dětmi nebo se školáky - ti rodiče byli nešťastní z toho, že ty děti se ani pořádně nevyspaly. A tohle jsou problémy těch lidí, kteří žijí v těch bytech. Takže já jenom krátce, ale jenom jsem chtěla, abyste si uvědomili i tyto problémy, které s tím souvisí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. S faktickou poznámkou se ještě přihlásil pan předseda Cogan - ale faktické mají přednost... (Poslanec ze sálu: Stahuji.) Prosím? Stahujete ji. Další přihlášená s faktickou poznámkou je paní poslankyně Válková, takže poprosím... Byl to nějaký omyl? Tak ji odmazávám, tím pádem je vypořádáno a už tady mám další faktickou pana předsedy Cogana. Prosím, pane předsedo, vaše faktická na dvě minuty.

 

Poslanec Josef Cogan: Takže já tady vidím, že diskuse faktických poznámek se celkem rozvíjí, a myslím si, že máme tady zákon, který se může projednat i o něco později, vidíme, že je to tady ještě trošku rozjitřené. Takže já si dovolím jménem pěti klubů navrhnout přerušení jednání tohoto bodu, protože máme následující bod voleb do Parlamentu. Myslím, že volební právo je jedno z nejvýznamnějších politických práv, která občan má. Všichni tak trošku brečíme nad tím, že je malá volební účast při mnoha volbách, a zákon, který máme tady na řadě, je možnost, jak lépe zapojit naše občany, jak jim to lépe zpřístupnit, aby se volební účast zvýšila, což je zájem určitě nás všech, takže si dovolím teď návrh přerušit tento bod jednání do příští schůze.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře, to znamená do příští řádné schůze Poslanecké sněmovny, která bude v únoru. S přednostním právem se sice hlásí paní předsedkyně, ale jedná se o návrh, který se hlasuje bez rozpravy, to znamená, musím nejdříve dát hlasovat a potom vám mohu dát teprve slovo, byť máte přednostní právo.

Přivolám poslance a poslankyně, kteří byli v předsálí. Všechny vás taktéž odhlásím, prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zopakuji návrh, který zde zazněl. Jedná se o procedurální návrh na přerušení projednávaného bodu, tedy živnostenského zákona, konkrétně do příští řádné schůze Poslanecké sněmovny. Vypadá to, že počet poslanců ještě není plný, ještě přicházejí další, nicméně počet se už ustaluje.

Zahajuji hlasování o procedurálním návrhu na přerušení projednávaného bodu do příští schůze a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 107 bylo přihlášeno 136 poslankyň a poslanců, pro 77 z nich. Návrh byl přijat a my jsme tímto přerušili bod.

 

Stále máte zájem o přednostní právo, paní předsedkyně? Takže paní předsedkyně Schillerová s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Upřímně řeknu: Nerozumím tomu. Tento bod byl zařazen na jednání Sněmovny, bylo hlasováno o jeho předřazení, paní radní Marvanová sem vážila cestu. Já jsem se domnívala, že to je velmi důležitý bod, já jsem také chtěla vystoupit k tomu. Týká se občanů Prahy, Brna. Myslím, že to tady řešíme už hodně dlouho, a vzpomene si pan předseda klubu Pirátů, že jsme tady řešili zákon společně, zákon o místních poplatcích, kde to byla jedna z cest, abychom aspoň identifikovali lidi, kteří pronajímají byty Airbnb. Pak jsme řešili problematiku živnostenského zákona, dospěli jsme k něčemu, co bylo neřešitelné - to jsme skutečně tehdy potvrdili jako neřešitelné, že by se museli povinně registrovat podle živnostenského zákona. Byla o tom velká debata, nešli jsme do toho, MPO. Teď se našla nějaká cesta, vnímám, že je to podpora, a najednou slyším, že se to má přerušit. Proč se tedy hlasovalo o zařazení, o předřazení návrhu našeho poslance? Paní radní přijela. Proč nenecháte doběhnout debatu, která se tady rozběhla? Jsou tam čtyři přihlášení. Ať aspoň skončí rozprava, ta rozprava se nějakým způsobem ukončí a pak se o tomto mohlo hlasovat. Prostě nerozumím tomu. Proč tento zákon není pro vás důležitý? Proč není důležitý pro občany této země?

Nezlobte se, já to chápu jako jakousi z vaší strany podivnou - nechci použít slovo obstrukci - ale prostě podivnou praktiku, které nerozumím, a já žádám o přestávku na jednání klubu hnutí ANO do 14 hodin. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP