(10.50 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já už jenom dvě věty. Já už to nechci zdržovat, protože po vyjádření pana poslance Babiše - musíme si na to oslovení zvykat - je to už trochu legrační.

Všimli jste si prosím vás někdo tady na Malostranském náměstí takových těch kontejnerů, kolem kterých chodíme všichni, když se opravovala fasáda tady? Tak prosím vás, fasádu Sněmovny nám opravovala kyperská firma Geosan. Tady teď asi ten poslední rok, jestli jste si toho všimli. Já nevím, jestli se to vysoutěžilo ještě za minulého vedení Poslanecké sněmovny, kdo to soutěžil, ale byl to Geosan. Je to stavební firma. A když už o tom pan poslanec Babiš hovořil, my jsme té firmě Geosan v Kolíně, a to je doložitelné, doteď za tu zpackanou zakázku nezaplatili a k tomu nám vyhotovovalo posudek ČVUT, podepsán panem děkanem, a bude to řešit lednové městské zastupitelstvo. Takže předjímat, že firmě, které jsme po dvou letech ještě nezaplatili, sjednáváme nějakou výhodu, a opravdu s tím, že opravovala Sněmovnu, jsem neměl nic společného.

A co se týká paní Michalikové a jejího podnikání, já mám pocit, že to prověřoval FAÚ, nevím, jestli to bylo ještě někdy dřív, nebo za vás. K ničemu nedošel ve svých závěrech. A zase, umělé spojování podnikatelských aktivit paní Michalikové s těmi dary, které transparentně teď přišly na náš účet od jasně definovaných právnických osob. Dort pejska a kočičky. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí s přednostním právem. Takže pan předseda hnutí Andrej Babiš. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, s tím FAÚ to máte popletené. Víte, jak to je? Já když jsem se stal ministrem financí, tak ten nejlepší ministr financí takzvaný, ten zakladatel ODS béčka, ten tam chodil a zneužíval to FAÚ na to - konkrétně proti Vondrovi a proti ódéesce. Já jsem tam byl jednou v životě. A potom všichni měli strach, že budu dělat stejné věci, to jsem nedělal. Tak vznikl tady výbor na kontrolu FAÚ, tady ve Sněmovně. Takže ono to bylo jinak. Ten policista, který vyšetřoval toho Michalika tehdá, aby ho dobře vyšetřil, byl povýšen, takže to nevyšetřil. Takže on to nevyšetřil a byl povýšen na šéfa FAÚ. Takže můžete si to dohledat ve vydavatelství Economia, tam to je všechno napsané, to jsou články dva šest, dva osm. Takže bylo to úplně jinak. Takže se to nevyšetřilo, ten policista byl povýšen na šéfa FAÚ. To je ta pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Nyní se s přednostním právem přihlásil pan poslanec Jakub Michálek. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Já se už opravdu nechci vracet věcně k té problematice, kterou tu probíráme. Ale prostřednictvím paní předsedající bych se rád obrátil na pana poslance Babiše. Demokracie je i o schopnosti naslouchat jiným názorům, dokonce i názorům, které nejsou lichotivé. A není to poprvé, co jste reagoval na jiné názory tím, že své kolegy tady před námi všemi, před televizními diváky, před našimi rodinami označujete hanlivými nálepkami a urážkami. To na půdu Poslanecké sněmovny nepatří. Konkrétně je to disciplinární delikt. Takže vás žádám, abyste se toho zdržel do budoucna. Děkuji. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Nyní s přednostním právem... nehlásí se nikdo, ale s přednostním právem tady mám přihlášku předsedy hnutí SPD Tomia Okamury. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak když tedy shrnu ten výsledek dnešní schůze, protože se už v tuto chvíli nikdo nehlásí do rozpravy, tak pan Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda hnutí STAN, nám neřekl, ani pan Gazdík, ani pan Farský, nám neřekli, kdo je koncovým majitelem, tedy fyzickými osobami, nebo fyzickou osobou, která vlastní ty kyperské firmy v tom daňovém ráji, které jsou sponzorem STAN. To je první závěr, který tady je. Prostě to neřekne. Neřekne to, kdo je sponzoruje. Prostě ne a ne a ne. Neřekne to. (Smích v jednacím sále.) Na opakovaný dotaz neslyší. Je jak hluchý. Ale my víme, že hluchý není, že slyší dobře.

Za druhé, pan Vít Rakušan, ministr vnitra a první vicepremiér a předseda hnutí STAN, odmítá odhalit tu zastřenou strukturu kyperských firem, já jsem to tady jasně popsal, aby lidé věděli, z jakých činností a od jakých podnikatelů pochází peníze, které sponzorují hnutí STAN. To je výsledek dnešní schůze. Takže nezbývá nic jiného než - my máme sesbíráno, poslanci hnutí SPD a poslanci hnutí ANO, už máme sesbíráno 40 podpisů na vytvoření vyšetřovací komise. Protože když to nechcete říct, tak je to potřeba vyšetřit. A my zítra to navrhneme jako první bod zítřejší schůze Poslanecké sněmovny a bude to samozřejmě o hlasování. Takže jestli vládní pětikoalice bude chtít, abychom skutečně bojovali za transparentnost a za to, a jestli má hnutí STAN čisté svědomí, tak zítra budete souhlasit, protože vy máte tady většinu 108 hlasů, vaše koalice, tak budete souhlasit s vytvořením sněmovní vyšetřovací komise, která tedy bude muset vyšetřit, když to nechce Vít Rakušan říct, kdo je koncovým majitelem, tedy fyzickou osobou, která vlastní ty kyperské firmy v daňových rájích, které sponzorují STAN. Dále bude se snažit odhalit tu zastřenou strukturu kyperských firem, aby lidé věděli, z jakých činností a od jakých podnikatelů ty peníze pocházejí. Protože - v uvozovkách - pan čistý, Vít Rakušan, to prostě nechce říct. Nechtějí to odhalit, nechtějí to přiznat. Protože nemají čisté svědomí. Takže když to nechtějí říct, tak to je jasné, ty důvody.

Takže to je náš závěr a takové budou naše kroky zítra. Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí k pořadu schůze. Pokud tomu tak není, tak nyní přistoupíme k hlasování o návrhu pořadu schůze. Já zagonguji. Je tady žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím, poprosím vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

A já nyní připomenu, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o návrhu pořadu 7. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen s jedním bodem a tím je vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí.

Takže já v tuto chvíli zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

hlasování pořadové číslo 2 bylo přihlášeno 179 poslanců, pro bylo 85, proti bylo 87. Návrh nebyl přijat a pořad schůze nebyl schválen.

 

Tímto končím jednání dnešní schůze. Tím, že nebyl schválen tento pořad, připomínám ještě - ano, hlásí se, pan Farský.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jenom pro stenozáznam. Nezpochybňuji hlasování, ale mačkal jsem "ne", a na sjetině mám "ano". Děkuji. (Smích, výkřiky a potlesk v jednacím sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. A ještě tedy připomenu, jelikož jsme neschválili pořad dnešní 7. schůze, tuto schůzi končím a připomínám, že dnes v 18 hodin budeme pokračovat v přerušené 6. schůzi Poslanecké sněmovny, a to bodem 68 - Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry. Děkuji.

Ještě Radek Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já bych jenom využil situace a připomenu členům ústavně-právního výboru, že bychom se teď na chviličku potkali u klavíru na organizační schůzku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Přeji všem hezký den.

 

(Schůze skončila v 11.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP