(16.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

No a pak jsou tady ty úplně paradoxy, které nechci ani zmiňovat. Představte si neočkovaného číšníka, který vás obsluhuje v hospodě celý den, a jakmile mu skončí šichta, tak musí jít z hospody ven, a protože je neočkovaný, tak do ní vlastně už nemůže. Takže už si tam sednout na pivo nemůže a musí jít někam jinam. To jsou paradoxy dnešní doby, kdy vlastně i pozitivní lidé mohou jít do takzvané pracovní karantény. To jsou neuvěřitelné věci, to znamená, že i pozitivní lidé bez symptomů můžou si vzít roušku a jít do práce tam, kde to vyžaduje nějaký nutný stav, já to teď neumím pojmenovat tak, abych to pojmenoval přesně, ale je vidět, že prostě vláda to umí si zařídit tak, aby někteří museli být doma a někteří museli chodit do práce, aby se nezastavilo metro nebo aby mohly jezdit autobusy a podobně, ale pak to degraduje celý boj s tím koronavirem a s tou pandemií. A jsem přesvědčen, o tom, že spousta lidí to ví.

No, já tady už nebudu dál hovořit a já jsem vysvětlil tady velmi sáhodlouze, proč ta legislativní nouze je špatná, proč bychom v ní neměli probírat pandemický zákon, vysvětlil jsem také, že jestli vláda, tak jak sama říká například prostřednictvím paní Pekarové Adamové v televizi, že chce být připravena na další období respiračních onemocnění, které může přijít a pravděpodobně přijde na podzim, tím pandemickým zákonem, tak já jsem přesvědčen, že máme dost času, abychom ho projednali v normálním legislativním procesu a nemusíme to honit během jednoho dne. Sami jste slyšeli, že to může znamenat omezení demokratických práv, že se to v Německu, v Rakousku používá jen velmi zřídka, jednou za volební období, a my tady z legislativní nouze děláme trhací kalendář.

Paní předsedající, já bych z tohoto důvodu, co jsem řekl, že si nemyslím, že to je otázka dnešního dne a otázka toho, že to musíme schválit dnes, tak já jsem přesvědčen po tomto zdůvodnění, že bychom se tím mohli zabývat třeba v srpnu, předtím, než bude období respiračních onemocnění, abychom měli dostatek času. Abychom měli dostatek času, tak bychom se tím mohli zabývat třeba v srpnu, a ne teď. Pojďme se teď zabývat cenami energií, pojďme se zabývat energetickou, potravinovou krizí, stoupajícími cenami potravin, energie, zastropováním pohonných hmot a dalšími věcmi, které občany opravdu, opravdu trápí a tíží. Takže já bych, paní předsedající, navrhl po tomto zdůvodnění procedurální hlasování, abychom odložili projednávání tohoto tisku do 1. srpna 2022, a žádám vás, abyste o mém návrhu na procedurální hlasování dala hlasovat bezprostředně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže v tuto chvíli tady máme procedurální návrh o odložení tohoto tisku do 1. srpna 2022. Takže já v tuto chvíli mohu konstatovat, že v tuto chvíli my neprojednáváme tento tisk. My v tuto chvíli posuzujeme, zda legislativní nouze trvá. Z toho důvodu může tady někdo dát návrh na přerušení schůze, ale ne v tuto chvíli na odložení tohoto tisku, ano? To chci konstatovat. Takže jestliže chcete... (Hlasy z pléna.) Já ale musím dát o procedurálním návrhu dle jednacího řádu hlasovat bezprostředně. Ano, samozřejmě jednací řád připouští, že můžete se přihlásit s protinávrhem. Takže pan předseda Výborný za KDU-ČSL.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já jsem přesvědčen o tom, že v situaci, kdy vedeme obecnou rozpravu o stavu legislativní nouze, tak jsme podle jednacího řádu v situaci, kdy nemůžeme hlasovat o přerušení bodu, který v tuto chvíli nebyl ještě vůbec otevřen, protože nebyl ani schválen řádně podle § 99 program schůze, která byla svolána. Těžko přerušovat něco, co podle jednacího řádu ještě vůbec nebylo zahájeno. Pokud by tomu snad takto mělo být, tak potom si dovolím přednést protinávrh k tomuto procedurálnímu hlasování, ale opravdu jsem přesvědčen o tom, že tak jak to tady formuloval pan předseda Fiala, tak tento návrh je nehlasovatelný. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji. Prakticky pan předseda konstatoval to, co jsem řekla já. V tuto chvíli poprosím pana předsedu hnutí SPD Radima Fialu.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Já jsem si to neuvědomil, protože jsem tady mluvil dlouze o legislativní nouzi. Pan kolega Výborný má pravdu a já žádám o procedurální hlasování na přerušení dnešní schůze. A to si myslím, že mohu.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Přerušení dnešní schůze může navrhnout pouze předseda klubu, tudíž pan Fiala je předseda klubu. Já v tuto chvíli zagonguji. Ano, může samozřejmě i proti tomuto návrhu být dán protinávrh. (Hluk v sále.) Poprosím tedy předsedu KDU-ČSL. Marek Výborný. Já přesto zagonguji, aby všichni věděli, že bude hlasování. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Jenom poprosím, jestli by mohl být, paní místopředsedkyně, klid v sále.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Poprosím všechny, aby byl klid v jednacím sále. V tuto chvíli hovoří předseda klubu KDU-ČSL pan Výborný. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Já jsem tedy nezaregistroval, že by pan předseda Fiala v tuto chvíli řekl termín, do kterého chce schůzi přerušit, pouze že ji chce přerušit. Pokud tomu tak je, tak já za poslanecké kluby ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a Piráti dávám k tomuto návrhu protinávrh přerušit tuto schůzi do 16.30. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže v tuto chvíli nevidím návrh na odhlášení. Takže v tuto chvíli zahájím... ano, je tu návrh na odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Poprosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami, a všichni víme, o čem budeme hlasovat. V tuto chvíli budeme hlasovat o protinávrhu Marka Výborného, aby se přerušila dnešní schůze do 16.30 hodin. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Takže v tuto chvíli zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

(Hlasování číslo 3.) Bylo přihlášeno 143 poslanců, pro bylo 75, proti bylo 42. Návrh byl přijat.

 

Ale já v tuto chvíli tedy konstatuji, že schůze bude přerušena do 16.30 hodin, bude začínat tedy za dvě minuty. Děkuji mnohokrát.

 

(Jednání přerušeno v 16.28 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP