(0.30 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Myslím si, že vláda by to měla přehodnotit. Dříve to fungovalo tak, že energie vyrobená v České republice, vyrobila to jedna jediná firma, a ta ji potom distribuovala koncovým spotřebitelům. Po vstupu České republiky do Evropské unie se bohužel stala jedna věc a ta se jmenuje liberalizace trhu. Tento vztah výrobce versus koncový odběratel, ať se jednalo o poslední domácí uživatele doma, nebo o velké firmy, tak se to muselo udělat tak, že vznikly, dejme tomu, když to vezmu na ČEZ, tak ČEZ Výroba, ČEZ Distribuce a ČEZ Prodej. A ještě tam přibyla čtvrtá položka na fakturu s energií, kde byla vyúčtována platba za jistič. Já bych to přeložil, je to v podstatě platba za rezervovaný výkon, protože vy si tu energii, nebo ten jaksi koncový dodavatel si musí na burze koupit energii dopředu. A to právě odhadne podle toho, jaký vy doma máte jistič instalován, ať už je to velká firma, tam se platí obrovské poplatky za rezervovaný příkon, a u domácích uživatelů, pokud máte třeba pětadvacítku jistič a nastavenou nějakou sazbu, tak můžete platit v rozmezí od 150 do 500 korun podle toho, kolik tedy odebíráte v jeden čas energie. Tímto se vlastně elektrika prodražuje, protože na burze se samozřejmě díky nedostatku a zavírání německých elektráren dostáváme do situace, že cena energií letí nahoru. Samozřejmě cena energie jak elektrické, tak z plynu získané je na sebe velice úzce navázána. Samozřejmě jsou na to navázány i další ropné produkty, které se používají pro výrobu jak automobilových benzínů, umělých hmot a také nafty. Všechny tyto věci samozřejmě jdou nahoru ruku v ruce.

A navíc ještě ten systém obchodování s emisními povolenkami, který nám také přidává nějakou tu korunu na kilowatthodinu pro českého spotřebitele, ten je taky úplně scestný, protože dá se říct, že když Evropská unie, která chce získat prostředky na svoji chiméru, na ten Zelený úděl, tak prodá emisní povolenky. A emisní povolenky se holt zobchodují na burze, protože chytré hlavy v Evropské komisi vymyslely, že by se na tom mohlo nechat nějakým způsobem vydělat. A představte si to, vydělávají na tom. Vydělávají na tom důchodové fondy v Americe a vydělávají na tom důchodové fondy v Německu. Takže když si to řekneme otevřeně, tak naše energetické společnosti musejí nakoupit tyto emisní povolenky, kterých je nedostatek, protože ty firmy, které to skoupí, tak si to nějakou dobu ponechají. A pokud my chceme prodávat a vyrábět elektriku, no tak holt to musíme zaplatit. A je to dobře, protože naši důchodci zaplatí americkým a německým jejich lepší důchody. To je tak trochu fér. Ale spíš k těm zahraničním důchodcům a ne tedy úplně k našim českým občanům.

Já tedy doufám, že se podaří této vládě vyřešit Zelený úděl a že nám tady budou v tomto bodu moci vysvětlit, jak to tedy mají se zdražováním energií v České republice a hlavně jak to tedy skutečně myslí s tím Zeleným údělem. Protože pokud zde budeme vozit stále řekl bych konvoje nákladních zaoceánských lodí, které nám sem budou vozit energie tu z jedné, tu z druhé strany, a u nás se tedy nebude těžit ani uhlí, v podstatě ho utlumíme, pro horníky na Ostravsku zařídíme rekvalifikace, mohou jít dělat do nějaké neziskovky, tam si asi vydělají víc, tak já bych řekl, že by se k tomu měli skutečně ti odpovědní lidé nějakým způsobem vyjádřit. Protože skutečně zatěžování dopravních uzlů v České republice, ať už se jedná o dopravu z důvodů nějakých výluk a tak dále, méně spolehlivých železnic, i když já bych to až takhle neviděl, ale bohužel lidský faktor nám tady způsobuje sem tam nějaké to vykolejení, nějakou tu srážku, tak chápu podniky, které jsou závislé na koksovatelném uhlí, že tedy vzhledem k tomu, že se na Ostravsku utlumují hornické činnosti a není dostatek uhlí... Já to úplně nechápu, protože pokud máme na Ostravsku uhlí a je potřebné pro chod našeho průmyslu, tak proč utlumujeme tu těžbu? Kdo nám to řekl? Nezavázali jsme se náhodou k tomu útlumu zase nějakým příkazem nebo direktivou z Evropské unie? Já se jenom ptám. A jsem zvědav, co mi k tomu třeba pan premiér nebo někdo odpovědný, ministr průmyslu, až budeme projednávat ten bod, tak co mi k tomu řekne. Protože mě by to samotného zajímalo a rád bych se to skutečně dozvěděl.

Tímto bych tedy tento bod ukončil a pokračoval bych plynule k dalšímu bodu. Ten jsem tedy nazval pracovně, je to změna zákona o právu autorském. A já bych vám tady přibližně řekl, o co se v tomto zákonu jedná.

Jedná se tedy o zákon č. 121/2000 Sb., o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. My jsme si tady tedy dali nějaké datum platnosti, odkdy by to mělo platit, ale zatím to není zařazeno, tak doufejme, že nyní v tomto opozičním okénku se nám to podaří nějakým způsobem protlačit na program schůze a budeme schopni to třeba i projednat nějak uspokojivě. Já bych byl rád, protože by to mohlo mnoha lidem snížit výdaje, které mají. A hned vám vysvětlím proč.

Za prvé zhodnocení platného právního stavu, hlavní principy navrhované právní úpravy a nezbytnost navrhované úpravy. Návrh zákona ukládá, aby šíření rozhlasového a televizního vysílání bylo umožněno nejen ve zdravotnických zařízeních, ale také v prostorách, jež jsou v živnostenském zákoně definovány jako provozovny, ale nejsou určeny pro poskytování hudební a televizní produkce. Účelem novely zákona je zpřístupnit hudební produkci v prostorách, které primárně slouží pro jiné účely, než je provozovatel hudební produkce, jako jsou například kadeřnictví nebo restaurační provozovny, a jsou navštěvovány za účelem poskytnutí dané služby, nikoli zpřístupnění hudební produkce.

Já to tady uvedu, aby to pochopili úplně všichni, tak to tady uvedu do nějakých souvislostí. Všichni víme, jaký byl rok 2020 a 2021, co se týče uzavření těchto provozoven, nuceného uzavření těchto provozoven. A všichni víme tedy, jaké tyto firmy měly poměrně velké existenční problémy, protože nemohly pracovat. Bylo jim to zakázáno. A představte si to, všichni tito živnostníci, jim přišla faktura od autorských svazů za to, že mají rádio. Nikdo ho tam neposlouchal, protože do těch zařízení nikdo nechodil, a přesto byli nuceni k zaplacení nesmyslných částek.

Na konkrétním případu holiče, ke kterému velmi rád chodím, tak v jeho případě on měl tři provozovny, mezi kterými pendloval, protože je to logické, pokud je to menší městečko, tak samozřejmě ti lidé tam nemohou chodit se stříhat od rána do večera, protože ti lidé, kteří nejsou ostříhaní, za chvíli dojdou. Proto má tři provozovny. Takže se přesouvá z jedné provozovny do druhé a ti lidé tam chodí jenom v ty stanovené dny, kdy tam je. Nicméně tím, že má tři provozovny, ale ostříhá stejný počet lidí, tak má platit na třech provozovnách za jedno a to samé rádio, které si převáží s sebou. Vzhledem k tomu, že neposkytuje žádnou produkci, protože to by tam ti lidé chodili na diskotéku nebo na něco, ale opravdu ti lidé tam chodí za tou službou, tak si myslím, že je velmi nemravné, aby autorské svazy vybíraly poplatky od lidí, kteří se živí něčím úplně jiným než pořádáním diskoték nebo hudebních produkcí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP