(0.50 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Všimněte si, toho pachatele tady přece nikdo nenutí, aby někomu lezl v noci do baráku, vylomil mu okno, rozbil dveře a šel ho tam přepadnout nebo mu něco ukrást, nebo ho dokonce zabít. Tím pádem ta odpovědnost za to přepadení a za to, co se tomu pachateli potom může stát, tak na sebe bere zcela ten útočník, zloděj, recidivista. Tato změna zákona má sloužit k uznání takové obrany jako obrany nutné za situace, kdy v nechráněném prostoru by se o nutnou obranu jednat nemuselo, a současně zpřesňuje požadavek zákona, že se musí jednat o přímo hrozící nebo trvající útok, neboť podle stávající úpravy musí obránce, například ve svém domě, nejdřív čekat, až bude útočníkem přímo napaden, nechce-li riskovat trestní stíhání.

To si myslím, že je zrovna přesně ten případ, že policisté přijedou na místo, kde tedy byl člověk, který byl ve svém životním prostoru, ale měl strach ze stíhání, a pak už ho přišli jenom obkreslit policisté křídou. Takže to je přesně ta modelová situace, které tato právní úprava má předejít, a má skutečně posílit práva slušných lidí, kteří jsou ve svém domě, zamčeni, pachatel musí překonat několik překážek, než se k nim dostane. Takže já bych tady uvedl vhodný příklad. Lze použít například i střelbu skrze vnitřní dveře na útočníka, který již do chráněného prostoru pronikl, to znamená, vykopl dveře, vypáčil dveře a podobně. Nová úprava současně pokrývá situaci, kdy je útok veden proti jiné přítomné osobě a obránce zasahuje v její prospěch. To znamená, přijde vám tam nějaký človíček, který neví, jak se má chovat k ženám, a měl by momentálně zájem napadnout vaši manželku. Tak samozřejmě to asi nenecháte úplně dojít do nějakého stadia a okamžitě se s ním vypořádáte.

Meze použití nutné obrany jsou nastaveny takzvanou oprávněnou obavou, která potlačuje možnost případného zneužití. Oprávněnou obavou ochránce může být například vedení obrany na velmi vysokou vzdálenost nebo proti prchajícímu útočníkovi. Tedy závěr o naplnění či nenaplnění podmínek nutné obrany při ochraně obydlí bude mít soud. Nicméně podstatné je, že při vyhodnocení adekvátnosti nutné obrany se bude vycházet z toho, jak se okolnosti napadení jevily obránci, nikoliv útočníkovi, protože většinou když ještě před touto úpravou by se vám něco takového stalo, tak bohužel budete půl roku, tři čtvrtě roku, rok popotahováni s tím, že výsledek bude nejistý, protože útočník může mít ještě lepší právníky, a nakonec mu budete platit ještě ublížení na zdraví, protože ho prostě píchá v koleně anebo nebo večer bolí hlava, která by ho tedy samozřejmě mohla bolet klidně ve vězení, ale to by mu na to dali asi nějaký prášek.

Předložená úprava, která následuje současný vývoj judikatury, který směřuje ke stále vyššímu respektování a posílení chování a oprávnění poškozeného v neočekávané životní situaci, na kterou je nutné okamžitě reagovat. Navrhovaná právní úprava nemá bezprostřední ani následné dopady na rovnost mužů a žen. Ono to je jedno, jestli vám tam přijde recidivista nebo recidivistka. Nevede k diskriminaci jednoho pohlaví, neboť nijak nerozlišuje ani nezvýhodňuje jedno z pohlaví, a nestanoví tedy pro něj odlišné podmínky.

Modelový případ. Do domu se vám vloupá... Já to radši ani nebudu říkat, to bych byl ještě tady popotahovaný, ale my jsme tady měli v Plzni v drážním domku bohužel případ přepadení, kdy tedy pachatel byl zastřelen legálním držitelem zbraně, který tedy svůj domek měl označen, že kdo se k němu chce vloupat, tak musí počítat tedy nutnou obranou. A ten, kdo se k němu vloupal, tak si představte, že byl odsouzený vrah, kterého právě nedávno předtím pustili z vězení. Musím říct, že to byl velmi brutální vrah, protože mnoha bodnými ranami zabil člověka, který se mu snažil pomoct, zabil důchodce, tedy bezbranného člověka, a vůbec mu to nevadilo. Takže v tomto případě, pokud by se adekvátně ten majitel drážního domku nebránil, tak mohl dopadnout úplně stejně.

A právě tento případ nám dává naprosto za pravdu, protože ti recidivisté se vůbec nerozmýšlejí. Těm je to úplně jedno. To jsou sociopati. Ti jdou loupit, aby měli na drogy, na alkohol, na cokoliv. Je jim jedno, jestli u toho někoho zabijí. Takže právě proto je potřebné posílit práva lidí, kteří jsou ve svém prostoru, jsou ve svém majetku a tento prostor jim někdo narušuje. Já si pamatuji na takzvaně fundované názory některých novinářů, možná pro některé to bylo i na zakázku některých politiků, kteří se k tomu vyjádří, když bych to nazval velmi zdrženlivě, to asi není to správné slovo, ale spíš jakoby s odporem, že tady máme už nějaké právní normy a že to v podstatě řeší, ale řekněte to tomu člověku, který se skoro tři čtvrtě roku klepal, jestli nebude zavřený, protože zastřelil vraha doma! To přece není možné!

Já tady ještě zhodnotím soulad navrhované úpravy s ústavním pořádkem České republiky, s mezinárodními smlouvami a zhodnocení slučitelnosti navrhované právní úpravy se závazky vyplývajícími pro Českou republiku z členství v Evropské unii. Návrh zákona tedy je v souladu s ústavním pořádkem a se závazky České republiky vyplývajícími z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, a tedy rovněž i s právem Evropské unie.

Předpokládaný hospodářský a finanční dopad navrhované právní úpravy na státní rozpočet, ostatní veřejné rozpočty, na podnikatelské prostředí České republiky, dále sociální dopady včetně dopadů na rodinu a dopadů na specifické skupiny obyvatel, zejména tedy na osoby sociálně slabé, osoby se zdravotním postižením a národnostní menšiny, dopady na životní prostředí a bezpečnost nebo obranu státu. Navrhovaná úprava tedy nebude mít žádný dopad na státní či veřejné rozpočty a rovněž nebude mít negativní vliv na podnikatelské prostředí v České republice. Navrhovaná právní úprava nebude mít také žádné sociální dopady, stejně jako dopady na rodiny či specifické skupiny obyvatel, tedy osoby sociálně slabé, osoby se sociálním postižením, národnostní menšiny a ani dopady na životní prostředí či bezpečnost nebo na obranu státu. Možná s výjimkou, až nám tady Evropská unie a Evropská komise vymyslí zákaz olova, tak v případě střelby olověnou kulkou, tak se to bude muset asi dohledávat, protože tam už by potom ty dopady na životní prostředí pravděpodobně byly.

Jinak zhodnocení dopadů navrhovaného řešení ve vztahu k ochraně soukromí osobních údajů. Právní úprava právě posiluje ochranu soukromí jednotlivce, který bude oprávněn zvolit adekvátní prostředky pro ochranu svého zdraví a života, stejně jako osob, které budou přítomny s ním v obydlí, tedy mimo útočníka. Úprava nemá dopady na vztahy k ochraně osobních údajů a žádným způsobem nemění dosavadní praxi v oblasti ochrany osobních údajů.

Ještě tady máme zhodnocení korupčních rizik a i v tomto směru navrhovaná právní úprava respektuje protikorupční legislativu a nepřináší žádná nová korupční rizika.

Ještě tedy v té zvláštní části tady se navrhuje posílení principů nutné obrany v případě, kdy je ohroženo zdraví nebo život osoby či jiných osob přítomných obydlí, do kterého se snaží neoprávněné vniknout cizí osoba. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP