(2.10 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

V souhrnu lze shrnout, že podle kvality PCR testů je 20 až 40 % pozitivních výsledků testů jen zdánlivě falešně pozitivních. Toto číslo se bezpečně blíží 50 %, kdy v jednotlivých případech si pozitivně testovaný může hodit korunou, jestli je opravdu nakažen, nebo jen za to považován. O stigmatizaci i jen zdánlivě pozitivních osob jejich okolím se netřeba rozepisovat. Ze statistického hlediska je potřeba brát počet případů onemocnělých, jak jsou uváděny ve všech námi všemi sledovaných statistikách, s dostatečnou mírou skepse. Toto číslo je určitě o 30 až 50 % nafouknuté nahoru, hlavně pak v zemích, kde používají jen nekvalitní testy.

Je třeba upozornit na to, že označení na obalu PCR testů na SARS-CoV-2, znějící v českém překladu "pouze pro výzkum", respektive "nepoužívat pro diagnostické účely", se skutečností, že testy patrně nikdy nebyly po potvrzení diagnózy covid-19 certifikovány. Je pravděpodobné, že výrobci testů si nedokonalostí testů jsou vědomi a tímto varováním na obalu testů se chtějí krýt před případnými žalobami. Proto by mělo býti doloženo před dalším testováním, že existuje skutečná certifikace PCR testů na SARS-CoV-2. Pokud covid-19 vyhodnocujeme jako nemoc primárně na základě výsledků testů, závažné nedostatky při jejich vyhodnocování mohou vést i k chybám v závěru ohledně nemocnosti, a tedy i ohledně případné pandemie.

Mezi těmito závažnými nedostatky je třeba především uvést příliš vysoký počet cyklů označovaný jako Ct. Zatímco virus odhalený při Ct 18 ukazuje na obrovskou virovou nálož, při 45 jde pouze o záchyt zlomku neživé RNA díky vysokému počtu cyklů amplifikace, a tedy dost možná o falešnou pozitivitu.

Dále je třeba odkázat na ustanovení § 2 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, která stanoví toto: Infekčním onemocněním se rozumí příznakové i bezpříznakové onemocnění vyvolané původcem infekce nebo jeho toxinem, které vzniká v důsledku přenosu tohoto původce nebo jeho toxinu z nakažené fyzické osoby, zvířete nebo neživého substrátu na vnímanou fyzickou osobu. Teď tedy není možné tvrdit, že SARS-CoV-2 je infekčním onemocněním, příznakové i bezpříznakové, neboť taková definice v uvedeném zákoně není. Toto je stejně s tvrzením takzvané bezinfekčnosti, ze které se nakonec po mém tlaku a po vysvětlení termínu vyklubalo od Ministerstva zdravotnictví nízké epidemiologické riziko.

Je třeba dále upozornit na to, že byl přijat zákon č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 a o změně některých souvisejících zákonů, tak předepsaný legislativním postupem. Uvedené ustanovení stanoví toto: Tento zákon upravuje opatření pro zvládání epidemie onemocnění covid-19 způsobené novým koronavirem označovaným jako SARS-CoV-2 a jejích dopadů na území České republiky.

Pandemie SARS-CoV-2 nebyla řádně posouzena ze strany Světové zdravotnické organizace, respektive byla upravena metodami kvalifikace onemocnění, zavedení mezinárodní klasifikace nemocných pod kódy. V lednu 2020 vydala Světová zdravotnická organizace pokyn k použití kódu U07.1 Mezinárodní klasifikace nemocí pro kódování případů s laboratorně potvrzeným onemocněním covid-19. Následně byl uvolněn další kód U07.2 pro případy bez laboratorního potvrzení. ÚZIS České republiky provedl aktualizaci českého vydání MKN-10 s těmito kódy v březnu, respektive v květnu, to už byl kód U07.2. Pro potřeby identifikace případů negativně testovaných na covid-19 při poskytování zdravotních služeb byl v České republice zaveden další kód, s tím už vás nebudu zatěžovat, podezření na covid-19.

V září 2020 vydala WHO další mimořádnou aktualizaci se zařazením dalších kódů pro vyznačení stavů, které vznikly v souvislosti s onemocněním covid-19. Tyto kódy byly do českého vydání zařazeny s platností od roku 2021. Vzhledem k tomu, že podle harmonogramu tvorby klasifikace tato nebyla upravena pro specifické zařazování pomocí těchto nových kódů, mohou být tyto kódy pro vykazování akutní lůžkové péče použity pouze na pozici VDG.

Následně pravidla vycházející z pravidel kódování verze 3.0 revize 1 platných pro rok 2021 zveřejněných na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky, které jsou k dispozici také na portále projektu DRG Restart, doplnění vůči tomuto dokumentu jsou vyznačena červeně. Používejte kód U07.1, vyznačení přítomnosti onemocnění covid-19 způsobeného virem SARS-CoV-2, jako doplňkového kódu v případě, že je přítomnost viru laboratorně potvrzena a pacient je hospitalizován s odpovídajícími symptomy.

Kód U07.1 používejte pouze na pozici vedlejších diagnóz, zároveň použijte kód J12.8, jiná virová pneumonie, v přítomnosti pneumonie, kód J06.8, jiné akutní infekce horních dýchacích cest, na více místech nebo jiných specifikacích, kód v případě přítomnosti jiných projevů infekce. Kód Z22.8, přenašeč neboli nosič jiných infekčních nemocí, u hospitalizovaných nosičů onemocnění nebo oligosymptomatických pacientů, například z izolačních důvodů. Používejte kód U07.2, pokud byl covid-19 diagnostikován klinicky nebo epidemiologicky, ale laboratorní test je neprůkazný nebo nedostupný.

Kód U07.2 používejte pouze na pozici vedlejší diagnózy. Pokud pacientovi byla poskytnuta diagnóza onemocnění covid-19, ale výsledek laboratorního potvrzení je negativní, používejte kód U69.75 na pozici VDG, pokud není k dispozici jiný kódovaný stav, použijte kombinaci Z03.8. Pokud jakýkoliv kódovaný stav pacienta s následkem onemocnění covid-19 použijete jako doplňkový kód U09.9 na místě VDG. Takže v podmínkách České republiky bude kód 07.2 vykazován vzácně, například v případě, kdy dojde k překladu pacienta bez provedení laboratorního testu. (Hluk v sále.) Vykazování...

Pane předsedající, mohla bych vás poprosit, opět neslyším ani samu sebe.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, jistě, rozumím, paní poslankyně. Vážení páni poslanci, prosím, abyste se ztišili, případně jste se odebrali mimo sál. Můžete pokračovat v rozhovoru.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji. Vykazování pacientů s těžkým respiračním syndromem vyžadující resuscitační péči včetně používání neinvazivní nebo invazivní ventilace, eliminačních metod nebo mimotělní plicní ventilace se řídí pravidly pro vykazování symptomatických diagnóz včetně vykazování kódu výkonu a DRG markeru. Specifikace diagnózy mají přednost před nespecifickými. Za laboratorní průkaz je považován i pozitivní výsledek jiného typu testu než PCR.

V případě, že onemocnění covid-19 se projevuje pouze nespecifickými příznaky a přítomnost onemocnění covid-19 je potvrzena výsledkem laboratorního testu, kóduje se na pozici HGB B34.8, jiná virová infekční onemocnění neurčené lokalizace. Je třeba dále upozornit na certifikaci příčin smrti. Covid-19, má být uvádět na listu o prohlídce zemřelého ve všech případech úmrtí, kde nemoc způsobila nebo se předpokládá, že způsobila úmrtí nebo k němu přispěla. Vzhledem k tomu, že existuje několik typů koronaviru, je doporučeno nepoužívat obecný pojem koronavirus, ale označení covid-19, infekce SARS-CoV-2 nebo koronavirová onemocnění 2019.

Uvádějte covid-19 vyznačením příčiny úmrtí v části 1, pokud bylo úmrtí způsobeno onemocněním covid-19, nebo v části 2, pokud tato diagnóza k úmrtí přispěla, ale základní kauzální řetězec stavů vedoucí ke smrti byl jiný. Je tedy zřejmé, že při vykazování příčiny úmrtí jednotlivých osob není podle vykazování ze strany ÚZIS a dále Ministerstva zdravotnictví zcela jednoznačně určena konkrétní diagnózou, ale je uváděna: zemřel v souvislosti s covid. Proto lze mít důvodnou pochybnost o vykazování úmrtí na covid-19 ze strany shora označených orgánů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP