(4.40 hodin)
(pokračuje Oldřich Černý)

Dále v návaznosti na obecnou povinnost této registrace se stanoví, že subjekty, které budou podle tohoto veterinárního zákona schváleny nebo registrovány, nebudou muset žádat o registraci jako osoby, které se podílejí na obchodování se zvířaty a živočišnými produkty podle zákona. Byl tedy zvolen stejný princip, jaký platí od novely veterinárního zákona provedené zákonem č. 368/2019 Sb. pro registraci potravinářských podniků podle zákona. Cílem návrhu je snížení administrativní zátěže dotčených subjektů.

Dále bych chtěl zdůraznit povinnost čipovat psy, která byla v současné podobě do textu veterinárního zákona zakotvena prostřednictvím některých pozměňovacích návrhů, které se projednávaly v rámci minulé novely tohoto veterinárního zákona, byl to zákon č. 368/2019 Sb., tady v Poslanecké sněmovně. Z tohoto důvodu však není nová právní úprava provázána s tou dosavadní a dochází k výkladovým nejasnostem a navazujícím problémům v aplikační praxi. Povinnost chovatelů psů zajistit čipování psa a související povinnosti je tedy třeba přeformulovat tak, aby byly výkladové problémy a nedostatky toho legislativně technického charakteru odstraněny.

Zároveň se v tomto zákoně konkretizuje nová právní úprava centrální evidence pejsků, která byla rámcově zakotvena do textu veterinárního zákona již dříve prostřednictvím pozměňovacích návrhů uplatněných v rámci projednávání novely tohoto zákona provedené zákonem č. 368/2019 Sb. a účinnost byla navržena a stanovena k 1. lednu 2022.

Mezi požadavky dále patří zrušení povinnosti chovatele, který chová včelstva, když neprodleně se zjistí, že uhynulo včelstvo, tak se má na stanovišti včelstev nahlásit úhyn nad stanovený limit krajské veterinární správě. Zároveň sem patří i zrušení povinnosti chovatele vyžádat si veterinární osvědčení k přemisťování těchto včelstev mimo území kraje.

Dále doplnění lhůty, ve které je vývozce povinen požádat předem o vydání veterinárního osvědčení k vývozu kontrolovaného zboží do třetích zemí. Navrhuje se dále nově stanovit veterinární požadavky na umístění a držení zvířat v karanténě v případě jejich vývozu do třetích zemí.

Dále bych chtěl zmínit zakotvení podmínek prodeje vajec chovatelem prostřednictvím prodejního automatu.

Dále tento zákon doplňuje právní úpravy kontroly prodeje na dálku a právo na druhé odborné stanovisko.

Pokud jde o prováděcí právní předpisy k tomuto veterinárnímu zákonu dotčené právním rámcem pro zdraví zvířat, v návaznosti na novelu veterinárního zákona bude nutné bez dalšího zrušit určitě tyto předpisy: vyhlášku č. 379/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na obchodování s živočišnými produkty, na které se nevztahují zvláštní právní předpisy, a o veterinárních podmínkách jejich dovozu ze třetích zemí, ve znění pozdějších předpisů, dále vyhlášku č. 380/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na obchodování se spermatem, vaječnými buňkami a embryi a o veterinárních podmínkách jejich dovozu ze třetích zemí, také ve znění pozdějších předpisů, dále vyhlášku č. 382/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na obchodování se zvířaty a o veterinárních podmínkách jejich dovozu opět ze třetích zemí, ve znění pozdějších předpisů, dále vyhlášku č. 389/2004 Sb., o opatřeních pro tlumení slintavky a kulhavky a k jejímu předcházení a o změně vyhlášky č. 299/2003/Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, ve znění vyhlášky č. 356/2004 Sb. a ve znění vyhlášky č. 192/2015 Sb. Dále bude potřeba zrušit i vyhlášku č. 36/2007 Sb., o opatřeních pro tlumení aviární influenzy a o změně vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, ve znění pozdějších předpisů a také ve znění vyhlášky č. 13/2016 Sb. A v neposlední řadě i vyhlášku č. 290/2008 Sb., o veterinárních požadavcích na živočichy pocházející z akvakultury a na produkty akvakultury, o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz vodních živočichů, ve znění pozdějších předpisů. S ohledem na tato výše zmíněná přechodná ustanovení musí zůstat v platnosti do 21. dubna roku 2024 některá ustanovení zákona i prováděcí vyhlášky. Konkrétně se jedná o zmocňovací ustanovení veterinárního zákona k vydání prováděcích právních předpisů v nákazové oblasti, dále se jedná o vyhlášku č. 2002/2004 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání afrického moru prasat, dále odpovídající část vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, ve znění pozdějších předpisů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP