(5.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, já vás musím znovu přerušit a už opravdu upozornit na § 59 odst. 4 našeho jednacího řádu, kdy má poslanec mluvit k projednávané věci. Odchýlí-li se nebo překročí stanovenou lhůtu, může na to předsedající poslance upozornit. Pokud ani podruhé nevede takové upozornění k nápravě, tak mohu vám odejmout slovo. Takže já vás naposledy žádám, abyste se vrátil k tomu, k čemu je vyhrazena tato doba, nebo tato chvíle, a sice odůvodnění návrhu zařazení nového bodu na program naší schůze. Jestli k tomu skutečně nedojde, budu vám nucen odebrat slovo. Děkuji za pochopení a moc vás prosím, abyste buď začal mluvit k věci, nebo sem pustil ke stolku jiného kolegu, který chce navrhnout další bod na program schůze. Děkuji.

 

Poslanec Oldřich Černý: Pane předsedající, já vám děkuji za upozornění. Já bych chtěl jenom zdůraznit, že celou dobu mluvím o veterinárním zákonu, který jsem nějakým způsobem předložil a který nebyl v minulém období ani při minulé schůzi schválen, a myslím si, že se nevyjadřuji vůbec k ničemu jinému. Řekl jste mi, že mám vynechat čísla, vynechal jsem čísla, vynechal jsem data, za chvilku mi řeknete, že mám vynechat velká písmena. Já si osobně myslím, že už jste mě přerušil kolikrát, nevím, proč mě to nechcete nechat doříct. Já si myslím, že občany České republiky to určitě zajímá, je to velice obsáhlý zákon, je to vládní zákon, jehož projednávání nebylo umožněné na minulé schůzi, a já si myslím, že mám právo se k tomu vyjádřit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane kolego, bezesporu k takové věci se můžete vyjádřit ve chvíli, kdy je ten bod zařazen na program schůze, otevře se, tak o něm bezesporu můžeme vést obecnou rozpravu, případně podrobnou. Tam můžete bezesporu argumentovat, jak chcete. Ale v této chvíli se bavíme o tom, abychom zařadili tento bod na program schůze a proč na něj má být zařazen. A já se obávám, že už mnoho a mnoho minut v této věci skutečně nehovoříte.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za upozornění. Já si myslím, že jste nám neřekl, že na to máme také pět minut, abychom to mohli představit. Ten zákon je velký, obsáhlý, a myslím si, jsem vyňal hrozně malou část věcí, které jsou tam pro lidi, kterých se to týká, velice důležité. Takže jestli mi dovolíte pokračovat, já bych pokračoval.

Návrh zákona nemá dopady na bezpečnost nebo obranu České republiky.

Dále je nutné doplnit také to, že nařízení přenesené pravomoci, která byla vydaná v rámci účinnosti a byla implementovaná v oblasti té veterinární péče novelou veterinárního zákona o kontrolách, bylo následně publikováno 35 nařízení Komisí v přenesené pravomoci a prováděcích nařízení Komise. Současnou novelou veterinárního zákona je tedy nutné implementovat ta z nich, která spadají do věcné působnosti tohoto zákona a současně zakotvují kompetence příslušných orgánů, případně obsahují povinnosti provozovatelů, za jejich porušení je třeba stanovit i sankce.

Dále bych chtěl říct, že v celém textu tohoto zákona dochází k terminologickému sjednocování předpisů právě Evropské unie a vnitrostátních právních předpisů České republiky v oblasti zdraví zvířat. Z tohoto důvodu se zde navrhují i nějaká vypuštění některých zákonů, některých předpisů - opět nebudu číst, abych vás nerozčilil, ta čísla, ač si myslím, že jsou důležitá.

Na tomto místě bych ještě chtěl upozornit, že svodem zvířat tohoto veterinárního zákona, aby pro ty, co to neznají, se rozumí soustředění hospodářských zvířat různých chovatelů na určeném místě a k určenému účelu, jde-li o evidovaná zvířata podle plemenářského zákona. Jelikož je pojem svod v tomto smyslu zemědělskou i odbornou veřejností běžně užívaný a používají jej i jiné právní předpisy, byl ve veterinárním zákoně zachován včetně konkrétních podmínek stanovených v tomto paragrafu. Zařízením pro svody kopytníků nebo zařízením pro svody drůbeže se pak rozumí subjekty, jejichž činnost včetně podmínek schválení je definována nařízením, tedy dosavadní shromažďovací střediska.

A pak tady jsem chtěl přečíst ještě nějaké definice, přeskočím to, už toho nebude moc. Chtěl jsem vysvětlit, co znamená legislativní zkratky krajské veterinární správy, asi mi to také nebude umožněno. Chtěl bych ještě říct, že v tom návrhu je doplnění definice útulku pro zvířata a také to, že se jedná o zařízení, která poskytují péči týraným zvířatům, protože útulky tuto činnost běžně vykonávají.

Dále se to týká i včelstev. Navrhované změny jsou zpřesněním definice včelstva. Původní znění definice včelstva, které bylo obsaženo v určitém... zase nebudu číst to číslo, tak včelstvem se rozumí společenství včel, které obsedá včelí dílo, a toto není zcela přesné označení. Cílem rozšíření této definice je naplnění, všeobecně zavedení definic včelstva, které se běžně využívají v odborné včelařské literatuře...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane kolego, omlouvám se, čtete tady nějaké definice, nemá to jakoukoliv souvislost s argumentem, proč ano, nebo proč nezařadit váš bod na program schůze. Protože už je to opakované napomenutí, nezbývá mi než vám vzít slovo. (Potlesk části poslanců.)

Vidím tady přednostní práva, hned je umožním. Samozřejmě můžete podat námitku na způsob mého vedení schůze a budeme o tom samozřejmě hlasovat. Ale s přednostním právem se hlásí pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobré ráno, dámy a pánové. Tak to jsem si nikdy nemyslel, že nám budete odebírat slovo. To je od vás moc pěkné. To je od vás ryze demokratické, že nám budete odebírat slovo a nenecháte nás... (Hlasy z pléna.) Jasně, každý, kdo navrhuje nějaký bod, tak má právo ho odůvodnit. A jestli ho odůvodňuje čísly, písmeny nebo čímkoliv, je přece jeho věc, vy do toho nemůžete nijak zasahovat. To je prostě odůvodnění, subjektivní odůvodnění toho člověka. Co vy víte, co je pro něho důležitý a co ne? Ale v každém případě to, že jste nám odebrali slovo, o to se postaráme, aby to všichni věděli, protože to je... (Rozruch v sále.)... neskutečná věc. (Potlesk z řad SPD.)

A samozřejmě dávám námitku proti postupu předsedajícího a chtěl bych o tom hlasovat, i když to prohrajeme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Určitě, to je procedurální návrh, čili bychom o něm měli hlasovat okamžitě. Já zagonguji, aby mohli do sálu přijít kolegové. Já vás všechny mezitím odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počet poslanců se pomalu začíná stabilizovat.

 

Jenom připomenu pro ty, kteří přišli později, byla vznesena námitka proti mému vedení schůze ze strany pana předsedy klubu SPD Fialy. Já o ní tedy dám hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto námitku, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Zdržel se?

Takže v hlasování číslo 6 bylo přihlášeno 115 poslanců, hlasovalo 44 pro, proti bylo 70. Námitka byla zamítnuta.

 

Další s přednostním právem se hlásí pan předseda Okamura. Pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP