(13.30 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Tedy já velmi děkuji za včerejší debatu, a neříkám to ironicky, děkuji i za některá vystoupení dneska dopoledne. Tam, kde to bylo zajímavé, odborné a kde mě to nutilo zamyslet se, jsem zatleskal, byť to byli kolegové z opozice. A doufám, že stejně korektní a rozumná bude debata ohledně pandemického zákona, ohledně vašich pozměňovacích návrhů, připomínek, stanovisek. Jsem připraven na vaše dotazy odpovídat, jsem připraven diskutovat, jsem připraven maximálně spolupracovat ku prospěchu občanů České republiky. Nejsem ochoten pokřikovat, nejsem ochoten se nechat strhnout na linku agresivity. Jsem ochoten se korektně bavit o tom, co je dobré pro naše spoluobčany a jak se dostat z krizového řešení do standardního řešení jakékoli jiné smrtelné závažné nemoci.

Nikdy ale nebudu souhlasit s tím, že očkování nezachraňuje lidské životy. Zachraňuje. Neexistuje země - a není to žádné očkovací lobby - neexistuje země, která by měla jiná data, data ze všech zemí jsou stejná: po posilující dávce nulové počty hospitalizací na ECMO, prakticky nulové počty hospitalizací na jipkách. Po druhé dávce, pokud byla v té době šesti měsíců, pokud od druhé dávky neuplynulo šest měsíců, snížení počtu, snížení rizika hospitalizace na ECMO na 97 %, na jipkách snížení rizika hospitalizace na 93 %. Tato data jsou pro mě dostatečně silná.

Česká republika investuje obrovské peníze do screeningových programů. Proč? Protože nechceme, aby pacienti umírali zbytečně na terminální stadia onkologických onemocnění. A řada lidí ty screeningové programy nevyužívá, byť by to bylo k jejich prospěchu, byť by ušetřilo zdravotnictví, byť by jim to mohlo ne zachránit život, ale výrazně prodloužit. Přesto by mě ve snu nenapadlo, aby screeningový program byl povinný. Máme demokracii a každý si může rozhodnout o svém osudu, o své budoucnosti, včetně toho, že se rozhodne chybně. Ale stát mu musí pomáhat. I když se chybně rozhodne, nesmí ho nechat padnout. Proto ten stát tady je.

Totéž se týká očkování. Očkování tady zachránilo stovky, tisíce, desetitisíce životů. Nemusíte s tím souhlasit, můžete se mně smát, můžete říkat, že jsem blázen a nemám pravdu, ale nic neměníte na tom, že toto je fakt. Proto chci, aby byl pandemický zákon, a prosím vás o to, abyste ho schválili. Proto chci, abychom dál pokračovali v očkování, ale nechci, aby to bylo povinné. Chci, abychom posilovali vysvětlovací kampaň, a udělám pro to všechno, co bude v mých silách, abychom vysvětlovali občanům, a prosím vás o spolupráci, i když tomu třeba nemusíte věřit, abychom přesvědčili naše spoluobčany, že je dobré se očkovat. Nechci je nutit násilím, nechci je nutit legislativou, nechci je nutit restrikcemi. Chci to dělat proto, že jsem lékař a jsem zvyklý celý svůj profesní život nabízet pacientům, co považuji pro ně za nejlepší, a jsem zvyklý celý svůj život, že někteří s tím nesouhlasí, a pak to považuji vždycky jenom za svoje selhání, že jsem jim to dostatečně dobře nevysvětlil. Doufám, že aspoň vám jsem vysvětlil důvod, proč je potřeba mít pandemický zákon, a důvod, proč s tímto požadavkem, s touto prosbou za vámi přicházím. Děkuji. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Než dám slovo zpravodaji a poprosím ho o úvodní slovo, tak přečtu omluvy. Dnes od 14 do 19 hodin se z pracovních důvodů omlouvá ministr spravedlnosti Blažek a stejně tak se omlouvá pan ministr vnitra Rakušan z dnešního odpoledního jednání do konce jednacího dne z pracovních důvodů. To by byly omluvy. A nyní konstatuji, že výbor pro zdravotnictví, jemuž byl vládní návrh zákona přikázán, rozhodnutím své předsedkyně jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 127/1. Nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro zdravotnictví pan poslanec Bohuslav Svoboda, informoval nás o projednání tohoto návrhu ve výboru a případně pozměňující návrhy odůvodnil. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji, pane předsedající. Výbor pro zdravotnictví na své 4. schůzi 25. ledna 2022 jednal k vládnímu návrhu zákona, jímž se mění zákon č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních atd. v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění covid-19.

Po úvodním slovu ministra zdravotnictví prof. Vlastimila Válka a zpravodajské zprávě poslance Svobody a po rozpravě výbor Parlamentu ČR I. navrhuje Poslanecké sněmovně, aby se konala obecná rozprava o návrhu zákona; II. navrhuje Poslanecké sněmovně, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona; III. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby své jednání o návrhu zákona ukončila nejpozději do úterý 25. ledna 2022 do 19.00 hodin - tato podmínka samozřejmě časem byla porušena; IV. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění nálezu Ústavního soudu, poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění (sněmovní tisk 127), ve znění přijatého pozměňovacího návrhu: V části první čl. I bod 46 zní: "Ustanovení § 1 až 8a pozbývají platnosti uplynutím dne 30. listopadu 2022." Zdravotní výbor zmocňuje zpravodaje výboru poslance Svobodu, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny, a zmocňuje zpravodaje výboru poslance Svobodu, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Poslanecké sněmovny případně provedl příslušné legislativně technické úpravy.

To odůvodnění pozměňovacího návrhu, který vychází ze zdravotního výboru, je relativně velmi jednoduché. Byli jsme velmi nespokojeni s tím, že všechna ta opatření, která považujeme za nutná a potřebná, nemají svoji časovou limitaci, takže by platila donekonečna, i když by už žádný virus tady nebyl nebo kdyby to nebylo potřeba. Proto jsme po rozsáhlé diskusi dospěli k tomu, že definujeme konec tohoto období. Jako konec jsme definovali konec listopadu, protože jsme zvažovali to, že s pravděpodobností hraničící s jistotou v letních měsících covid ustoupí, protože tak se viry chřipky chovají, a že riziko eventuální je opět pro začátek podzimu. Proto jsme chtěli, abychom na tom začátku podzimu jsme ještě měli ty nástroje v ruce, a pokud by se nic dalšího nedělo, mohli bychom jeho platnost ukončit. Samozřejmě ji Sněmovna může ukončit, kdykoli by se rozhodla.

V dalším probíhala jednání mezi jednotlivými členy výboru a koalicí jako takovou. Z toho vznikla řada pozměňujících návrhů, které, předpokládám, budou předložené, a já se k nim potom vyjádřím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane zpravodaji, děkuji za vaše úvodní slovo a poprosím vás, abyste se ujal místa za stolkem zpravodajů a sledoval diskusi. Nyní rozhodneme, zda povedeme obecnou rozpravu. Já jsem zagongoval, aby dorazili i kolegové ze sálu.

Budeme hlasovat o tom, zda povedeme obecnou rozpravu k předloženému návrhu zákona. Tak ještě nechám chvilinku, aby mohli dorazit kolegové. Ano, eviduji požadavek na odhlášení, takže vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami znovu zaregistrovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP