(17.20 hodin)
(pokračuje Jan Hrnčíř)

Bylo by tedy namístě se domnívat, že právě léčba nemocných s covid-19 byla, je a bude prioritou. Nicméně se tak neděje. V případě potvrzení pozitivity pomocí PCR testu je nemocný kontaktován hygienickou stanicí, která mu nařídí izolaci, a samotná léčba probíhá většinou ve formě konzultace po telefonu, kdy lékař, aniž by nemocného viděl či mohl posoudit jeho zdravotní stav, mu pouze doporučí klidový režim a léky na snížení teploty. Nemocnému se tak dostane opravdové lékařské péče až v případě, kdy je ve vážném stavu převezen do nemocnice. V té chvíli je už ovšem většinou na užití podpůrných léků pozdě. Mnoho odborníků přitom vyjádřilo své rozhořčení nad tím, že podpůrné a účinné léky proti covid-19 jsou k dispozici v dostatečném množství, nicméně je lékaři nemocným ve většině případů nepředepisují. Proto je, pokud myslíme boj s nemocí covid-19 opravdu vážně, stanovení lékařského protokolu naprosto zásadní a nezbytné.

Místo důrazu na léčbu nemocných a zachování pokud možno normálního života pro zdravé se však i tato vláda tváří, že existuje pouze jediná cesta z epidemie, a tou je cesta strachu a restrikcí. Cesta nařízení, zákazů, příkazů, cesta strašení a segregace a nebojím se říct rozdělení společnosti na občany první a druhé kategorie. Cesta, kdy se pod rouškou boje s pandemií bezprecedentně zasahuje do práv nás všech, cesta, kdy je bez pádných vědeckých důkazů čím dál více osekávána svoboda občanů České republiky. Bez jakékoliv logiky a opodstatnění jsou pod záminkou boje s pandemií šikanováni zcela zdraví lidé, zvláště pak v době, kdy se odborníci napříč spektrem shodují, že mutace omikron zřejmě ukončí epidemii, jak ji známe. V tuto chvíli je vládou navrhovaná novela pandemického zákona zcela nejen neopodstatněná, ale i nebezpečná.

Rád bych připomněl předvolební sliby nynější koalice, zejména její tehdejší kritiku lockdownu, povinného očkování a nouzového stavu. Jak všichni víme, vyhláška o povinném očkování vybraných profesních skupin a občanů nad 60 let věku, původně účinná od 1. března 2022, byla zrušena nikoliv okamžitě po nástupu této vlády, ale teprve po vytrvalém a silném tlaku občanů a také hnutí SPD. Pan ministr zdravotnictví Válek, který před volbami vykřikoval, že by v případě zavedení povinného očkování byl ten první, který by se od pasu nahý připoutal zde před Poslaneckou sněmovnou a zabránil vstupu ministra zdravotnictví, si najednou po volbách nebyl, jak se zdá, úplně jistý. I jiní členové vlády najednou nepovažovali povinné očkování určitých profesních skupin za tak špatný nápad. Byl to, opakuji, až nátlak občanů a také můj a mých kolegů z hnutí SPD, který vládu donutil tuto nesmyslnou vyhlášku zrušit.

Neusněme však na vavřínech. Vláda obratem přišla s novelou pandemického zákona. Tato novela přináší natolik zásadní změny, že je nutné na ně hlasitě upozornit. Bez většího zájmu médií totiž ukrajuje dalších obří kus z ústavních svobod nás všech. Vytváří paralelní právní řád, obchází řadu zákonů včetně Ústavy České republiky a zavádí tak u nás v podstatě totalitní režim. Má dát ministerstvům zdravotnictví, vnitra a obrany dokonce více pravomocí, než má vláda v době válečného stavu. I základní práva a svobody občanů budou omezeny více, než by byly omezeny za válečného stavu. Vláda, která sama sebe nazývá demokratickou a milující svobodu, zde zavádí totalitu, kdy bude obcházen Parlament České republiky, kdy budou občané vrženi do naprosté právní nejistoty, kdy proti svévoli úřadu nebude existovat opravný prostředek, a toto vše navíc navždy. Jednoduše řečeno, vláda, která deklarovala ukončení nouzového stavu, v podstatě všechna opatření, která byla podmíněna právě nouzovým stavem, zakotvila do pandemického zákona. Upozorňuji, že to byla mnohokrát opatření, která napadl a zrušil Nejvyšší správní soud.

Vláda navíc pro tento zákon, který předložila, plánuje neomezenou účinnost. Nově navíc zavádí likvidační pokuty a další rozšíření pravomocí úřadů. To je doslova podvod na voliče, dámy a pánové. Nelze se na jednu stranu chválit tím, že byl zrušen nouzový stav, když všechna omezení a všechny restrikce nyní nebudou podmíněny nouzovým stavem, ale pouze tímto pandemickým zákonem, který navíc nebude mít omezenou platnost. Ano, když se to vládě bude hodit, vytáhne jak králíka z klobouku vhodné opatření. Navíc nově s drakonickou pokutou ve výši jednoho milionu korun za nedodržené každé jedné povinnosti. Tato vláda, která dříve tak ráda kritizovala všechna ta nezákonná opatření, která vydávalo Ministerstvo zdravotnictví, tak místo slibované nápravy prosazuje změnu zákona, aby mohla v nezákonné praxi směle pokračovat.

Rád bych zdůraznil změny, které tato novela zákona přináší. Novela rozšíří výčet mimořádných opatření, která lze podle pandemického zákona za nepříznivé epidemické situace přijmout. Úřady budou moci omezit podnikatelskou i jinou činnost v provozovně, v obchodním centru, na tržišti či v tržnici. Bude možné regulovat i provozní dobu. Omezení bude možné také u všech činností, při kterých je člověk v přímém kontaktu s někým dalším. Novela doplňuje rovněž pravomoc regulovat provoz všech typů sportovišť, škol, dětských skupin a zařízení pro mimoškolní vzdělávání dětí. Opatření se budou moci vztahovat i na hudební, taneční a podobné kluby, diskotéky, herny, kasina, muzea, galerie, hrady, zámky, veřejné knihovny, planetária, zoologické a botanické zahrady. V novele jsou zahrnuty kulturní akce, festivaly, slavnosti, trhy, veletrhy a zotavovací akce pro děti či příměstské tábory. Úřady také budou moci přikázat testování v zaměstnání a ve školách. Lidem, kterým vyšel výsledek antigenního testu jako pozitivní, budou moci nakázat, aby se zdržovali odděleně od ostatních. Podobné omezení budou moci úřady nařídit i lidem, kteří se vrátili ze zemí se zvýšeným rizikem nákazy koronavirem. Cestující ze zahraničí by pak mohli mít povinnost vyplnit příjezdový formulář.

V návaznosti na rozšíření výčtu mimořádných opatření dojde k úpravě přestupků tak, aby každé mimořádné opatření bylo vymahatelné. V zákoně je také nově uvedeno, že nařízení izolace nebo karantény mohou hygienici a další pracovníci dotyčnému oznámit ústně nebo písemně, a to i pomocí prostředků komunikace na dálku, tedy i třeba pomocí SMS. Nově se také zavádí drakonická pokuta za nedodržení opatření ve výši jednoho milionu korun. Přijetím této novely dojde k zavedení nového institutu, takzvaného příkazu fyzické osobě, což bude v praxi znamenat, že lidé mohou být uzavřeni v izolaci či karanténě bez možnosti řádné soudní obrany, a dokonce bez naplnění zákonných důvodů pro jejich nařízení. Nově se zavádí možnost úředníků oznámit izolaci dotčené osoby ústně nebo písemně, a to i pomocí těch prostředků na dálku. Tím pro úřady odpadá nutnost vystavit písemné rozhodnutí se zdůvodněním, proti kterému se lze odvolat, což je v demokratické společnosti pro omezení osobní svobody zcela nepředstavitelné.

Novela zavádí nově možnosti pro omezování práv dětí na základní i další vzdělávání se všemi drastickými psychologickými, sociálními i ekonomickými dopady. Povede to k další segregaci dětí, vylučování z kolektivu a ničení dětských životů. Ministr zdravotnictví bude nově, a upozorňuji, že mimo kontrolu Parlamentu, rozhodovat o omezení sportovních aktivit, dětských táborů či farmářských trhů, přičemž toto vše jsou aktivity, kde se neprokázala jakákoliv rizikovost. Přesto bude na rozhodnutí jedné osoby, zda se budou konat, či nikoliv.

Dovolte mi připomenout, proč byl pandemický zákon původně přijat. Měla to být reakce na tehdejší domnělá rizika, a to navíc reakce pouze dočasná. Nyní, když víme, že se rizika nepotvrdila, a navíc v naší zemi naprosto převažuje varianta koronaviru omikron, která je epidemiologicky srovnatelná s chřipkovým onemocněním, přichází vláda místo ukončení všech restrikcí s návrhem, který jí umožní převzít úplnou kontrolu nad zákony, nad právy a svobodami lidí. Vláda tvrdí, že je nutné projednat tuto novelu ve stavu legislativní nouze, neboť pokud se nestihne projednat do konce února, nebude mít prý stát nástroje k zvládání epidemie. Prosím vás, toto není medicínský boj s onemocněním. Toto je snaha do budoucna legalizovat nezákonná opatření, která dosud kritizoval i Nejvyšší správní soud. Tato novela je otevřeným krokem k totalitě, kdy veškerou zákonodárnou moc fakticky převezmou ministerstva zdravotnictví, vnitra a obrany. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Dalším přihlášeným je pan poslanec Vladimír Zlínský a opět přihlášen dvakrát, takže vám pouštím rovnou desetiminutové stopky. Tak, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené paní, vážení pánové, vážená vládo, která je tady, pan ministr zdravotnictví, takže vážený pane ministře, nejsem erudovaný právník, abych mohl precizně zhodnotit novelu zákona, o které nyní vedeme diskusi. Nicméně si dovolím upozornit, že jsem nenašel nikde v dotyčné formulaci zákona definici pojmů epidemie, pandemická pohotovost, covid-19 a země se zvýšeným rizikem nákazy. Bez naplnění přesného obsahu těchto pojmů dává tento zákon do rukou vlády a tří ministrů - to už neplatí, jestli jsem to dobře pochopil - a jejich poradců neomezenou výkonnou moc rozhodovat bez kontroly mocí zákonodárnou a soudní a omezovat, regulovat a usměrňovat chod společnosti dle svých záměrů pod záminkou boje proti pandemii covid-19. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP