(21.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Budeme tedy hlasovat o bodu A. O pozměňovacím návrhu A. (Rozruch v plénu. Zpravodaj: Ne ne ne, to je až to další.) Céčko. Dobře, děkuji. Takže budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu C.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Stanovisko ministerstva je nesouhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře.

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 51 přihlášeno 123 poslanců, pro 53, proti 69. Návrh byl zamítnut. Můžeme pokračovat dále. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: A nyní se dostáváme k písmenu D, nejprve k písmenu D1, což je návrh, který za prvé říká, že konání veřejných nebo soukromých akcí... (Upozornění.) Ano, je to pravda, přeskočil jsem, omlouvám se. Pozměňovací návrh je ten, který říká, že... (Předsedající žádá o klid.) ... § 1 až § 8a pozbývá účinnosti uplynutím dne 30. listopadu 2022.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Stanovisko navrhovatele? (Za ministerstvo stanovisko souhlasné.) Děkuji.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 52 přihlášeno 123 poslanců a poslankyň, pro 123, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Ano, vracím se teď k písmenu D.1, kde je stanoveno, že se jedná o omezení konání veřejných nebo soukromých akcí, při nichž dochází ke kumulaci fyzických osob na jednom místě v jednom čase. Má to pokračování, je to část, která je pokračováním, vydává informaci o tom, jak veliké jsou pokuty za překročení jednotlivých podmínek na začátku uvedených, všecky ty pokuty jsou významným způsobem sníženy na zhruba 10 % původní částky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Stanovisko navrhovatele?

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Za ministerstvo k tomuto pozměňovacímu návrhu skupiny poslanců je stanovisko souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Já zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 53 přihlášeno 123 poslanců a poslankyň, pro 123, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Ano. Dále máme pozměňovací návrh D2 zase skupiny poslanců, který říká, že pokud orgán ochrany veřejného zdraví mimořádným opatřením vydá opětovné omezení orgánu právnické osoby, může rozhodovat mimo v písemné formě s využitím technických prostředků i tehdy, nepřipouští-li to zakladatelské právní jednání. A dále je tam také definováno to, že slovo "ministerstvo nebo krajská hygienická stanice" se nahrazují slovy jenom "mimořádné opatření" a slovo "jeho" se zrušuje, což je zásadní zrušení toho, že to není zákazové. Potom tady je v této části také to, že "Ministerstvo obrany nebo Ministerstvo vnitra" se zrušuje jako pojem, který může tato rozhodnutí dělat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Čili jedná se o pozměňovací návrh D2. Děkuji. Stanovisko navrhovatele?

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Za ministerstvo k tomuto pozměňovacímu návrhu podanému opět skupinou poslanců je stanovisko souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 54 přihlášeno 123 poslanců a poslankyň, pro 123, proti nikdo. Návrh byl přijat. Pokračujeme dále. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Ano. Máme pozměňovací návrh písmeno E, který předkládá kolega Brabec a Ivo Vondrák. Tento bod říká, že hejtman kraje za účelem zvládání epidemie může po projednání ve svém krizovém štábu navrhnout a vyzvat krajskou hygienickou stanici k vyhlášení mimořádného opatření, případně navrhnout znění takového opatření. Krajská hygienická stanice musí takovou výzvu projednat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, budeme tedy hlasovat o bodu E. Prosím o stanovisko, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Stanovisko ministerstva k tomuto pozměňovacímu návrhu pana poslance Vondráka je souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 55 přihlášeno 123 poslanců a poslankyň, pro 122, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: A jsme u písm. F návrh poslance Michálka, který říká, že pozbylo-li mimořádné opatření v průběhu řízení o jeho zrušení platnosti, vkládáme za to slova "a povinnost v mimořádném opatření nebyla současně nahrazena obdobnou povinností v jiném mimořádném opatření". Čili je to vlastně technické doplnění toho děje, že zaniklo-li to a nebylo to nahrazeno něčím jiným.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, budeme tedy hlasovat o návrhu F. Ptám se na stanovisko navrhovatele.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Za Ministerstvo zdravotnictví k tomuto pozměňovacímu návrhu je stanovisko souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 56, přihlášeno 123 poslanců, pro 122, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A tímto jsme se vypořádali, pokud se nemýlím, se všemi pozměňovacími návrhy. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Ano, nemýlíte se. I podle mého názoru jsme se se všemi pozměňovacími návrhy vypořádali, a zbývá nám tedy jenom hlasovat o návrhu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. A předtím, než budeme hlasovat o návrhu jako celku, požádal o vystoupení pan předseda Tomio Okamura s přednostním právem. Prosím. Pane zpravodaji, zatím vám děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych znovu chtěl zdůraznit, že váš vládní návrh takzvaného pandemického zákona je bezprecedentním útokem na práva a svobody občanů. Proto poslanci hnutí SPD tento zákon nepodpoří.

Zároveň jsem vás chtěl informovat, že jestli si to tady prohlasujete, tak pro nás v SPD politický boj za svobodu, demokracii a lidská práva v této souvislosti nekončí a budeme bojovat dál. Podáme ústavní stížnost jednak na pandemický zákon a také na způsob, jakým byl tento zákon přijat zde v legislativní nouzi, protože tímto zákonem zásadně omezujete ústavní práva a svobody občanů. Tady bych připomněl tu důležitou větu, v jakém případě můžete podávat zákon v legislativní nouzi. Je to pouze v případě - cituji - mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo když státu hrozí značné hospodářské škody. Tady samozřejmě neobstojí ani ten argument, že něco už u Ústavního soudu bylo, protože to, co tam teď překlápíte vy, je přece jiná varianta. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP