(2.10 hodin)
(pokračuje Jaroslav Bašta)

A konečně na závěr bych ještě k tomu dodal jednu věc. Celý týden probíhaly výzvy občanům všech západních států, aby opustili Ukrajinu. Společně s tím se stahuje další část personálu ambasády v Kyjevě - nejenom Spojené státy, ale i Česká republika. Všechno ale vypadá tak, že Američané o ruské invazi vědí mnohem více než samotní Rusové. Rusové to také dokazují tím, že dne 14. února oznámili, že část vojenských cvičení na západě Ruska a v Bělorusku končí, čímž rozhodně nám dávají viditelný signál o tom, že část ruských sil je připravena k invazi, jakou by si nacvičila, ale naopak, že část ruských sil bude nasměrována do svých domovských posádek, přičemž mohou být zahájena další vojenská cvičení nově vyvedenými silami. Demonstrace schopnosti ruských vojenských sil pokračuje, což ale není to samé, co příprava k invazi. Otázka tedy je, kdo a co chce stihnout do konce zimních olympijských her. Možná si ta aktivnější strana svůj nebezpečný plán nakonec rozmyslí a se skromností prohlásí, že svým usilovným vyjednáváním zabránila konfliktu.

A ještě bych k tomu dodal samotné možnosti války s dvěma povstaleckými republikami ze strany ukrajinské armády. Tam když se budeme bavit o vojenských silách na obou stranách, ta čísla by odpovídala. Ukrajinci shromáždili proti těm dvěma republikám 120 000 dobře vyzbrojených vojáků vybavených moderními zbraněmi. Oficiálně v těch dvou republikách domobrana nebo jejich vojenské síly tvoří jenom 28 000 mužů. Samozřejmě je pak otázka, jakou podporu by v případě válečného konfliktu dostaly ze strany Ruské federace. Pokud by nebyla přímá, a o tom stahování těch ruských jednotek trochu svědčí, realistické odhady z obou stran jsou: za 36, maximálně za 48 hodin ukrajinská vojska dojdou k hranicím Ruské federace, další tažení bude pokračovat podle nich, aby odřízla obě povstalecké republiky od zásobování a pomoci, a pak postupně potlačí všechna hnízda odporu.

Takže je tady jeden základní problém, protože je popsáno docela přesně i zahájení bojů, což se ještě, pokud vím, nikdy nestalo. Spojené státy řekly jasně, čím to začne, kybernetické útoky - když jsem se díval na internet, byly napadeny dvě ukrajinské banky, ale také ukrajinské ministerstvo obrany kybernetickými útoky - a bombardování. To se neděje dnes letecky, ale pomocí křižujících střel, což jsou letadlové bomby, kterým se naprogramuje proměnlivá trasa letu, takže neletí přímo, ale křižují, a někdy v tom konci je celkem obtížné odhadnout, odkud původně vyletěly.

Takže události, které byly v Sýrii a v Jugoslávii a na mnohých jiných místech - víme, že není tak velký problém vytvořit záminku, zejména pak, máte-li v té oblasti dostatečné množství žoldnéřů, případně jiných podobných jednotek. A když pak válka jednou vypukne, poučení najdeme mimo jiné vedle zásadních pouček i tam - nejlépe to bylo asi formulováno v české muzikálové pohádce Šíleně smutná princezna. Tam například oba králové ve chvíli, kdy mezi jejich zeměmi...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane poslanče, já vás opět přeruším, je mi to nepříjemné, ale já se moc omlouvám, ale jak opravdu ta Sněmovna hlučí, tak já, ani já, velmi špatně rozumím, co pan poslanec říká.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Takže, jakmile vypukne válka, králové konstatují: Válka, jakmile vypukne, už se to nedá zastavit, je to všechno v rukou generálů. Tak si budeme držet palce, aby už nezačala.

A jenom to mé dlouhé povídání vedlo k tomu, abychom si uvědomili, že žijeme ve světě, kde se málo občas nedá virtuální realita rozeznat dlouho od toho, co se děje doopravdy. A teď jsme zažili moment dlouhé masáže o tom, jak přijde válka v tu a tu hodinu, že je třeba se také připravit na důsledek toho, co všechno se stane, když ta válka nebude. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane poslanče, mohl byste mi ještě přímo na mikrofon říci název toho bodu, nebo vychází přímo, tak jak jste ho uvedl? Ano? Dobře, děkuji.

V tuto chvíli si dovolím přečíst omluvu. Mám tady omluvu pana poslance doktora Jaroslava Dvořáka z dnešního jednání, tedy z 16. února, od dvou do šesti hodin ze zdravotních důvodů.

A nyní k návrhu pořadu pan poslanec Jan Síla. Poprosím, jestli by přišel k řečnickému pultu. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vládo, dámy a pánové, navrhl jsem si v diskusi téma očkovací kampaně vlády proti covidu-19. Z televize se line podmanivá hudba a vemlouvavý hlas lékaře říká: Nemyslete si, že po prodělaném covidu nemůžete znova onemocnět. Spousta z vás si nevytvoří dostatečné množství protilátek, aby vás chránily před znovunakažením. Očkování tuto schopnost má. Proto se běžte očkovat a chraňte tak sebe i vaše blízké. Návrh kampaně Úřad vlády přišel na 4,2 milionu korun. Ministerstvo zdravotnictví v médiích nakoupilo prostor za 50 milionů korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP