(5.10 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Potom se ta jednání zadrhla už v souvislosti s tím, že přišly volby, samozřejmě povolební vyjednávání, jednání o nové vládě, a mně přišlo samozřejmě fér, aby tak zásadní věc, mezivládní dohody, která by měla vztahy obou zemí nastavit na dalších x let, samozřejmě už se do toho mohla dostat, do těch jednání, i nová vláda, zástupci nové vlády, a ta jednání jsme jim předali v určitém stavu. Já jsem je ještě informoval, ještě než se oficiálně třeba paní ministryně stala ministryní nebo byla jmenována, a plus další zástupce koalice, pětikoalice jsem informoval o tom, jaký je stav, a tohle byla jedna z důležitých věcí.

A teď tedy skočím o kus dál. Potom probíhala nějaká jednání, samozřejmě nové vlády pana premiéra Fialy, paní ministryně Hubáčkové s jejím protějškem, s paní ministryní Annou Moskwovou, polskou ministryní životního prostředí. A potom bylo oznámeno po takovém poměrně utajování a nakonec rychlém uzavření, že tedy Česká republika nebo že obě strany uzavřely tu smlouvu, byla podepsána, a já jsem opravdu ve velmi nepříjemném překvapení zjistil, že Česká republika vyměkla, ustoupila a ten klíčový parametr, za který považuji právě tu možnost výpovědi smlouvy, byl nakonec podepsán na pět let.

Já to skutečně považuji za velkou chybu, která se nám může vymstít, a já se obávám, že vymstí, protože po těch pěti letech se snadno můžeme dostat do pozice paradoxně horší právě proto, že už nebudeme moci žalovat podle stejného právního titulu, jako jsme byli teď úspěšní, to znamená, když jsme žalovali porušení směrnice EIA, a úspěšně, a koneckonců i generální advokát v rámci Evropského soudního dvora nám dal za pravdu, měli jsme na své straně Evropskou komisi, a já jsem přesvědčen, že jsme nevyužili těch možností, které jsme měli, nevyužili jsme karty, které jsme v té chvíli měli v ruce a které pravděpodobně nikdy už v tomto počtu a síle mít nebudeme.

Takže já bych chtěl slyšet od zástupců, už od pana premiéra, od paní ministryně, popřípadě dalších, ale asi především od pana premiéra, protože on byl u těch klíčových jednání, a předpokládám, že to bylo nakonec na dohodě obou premiérů, protože ty poslední věci byly na dohodě premiérů, proč se rozhodl tyto karty zahodit a proč se rozhodl relativně velmi rychle - nebo ne relativně, ale velmi rychle - tu smlouvu uzavřít. Jsem přesvědčen, že kdyby zůstala ta tvrdost vůči polské straně, tak se daly vyjednat lepší nebo výrazně lepší podmínky. A znovu říkám, ta šance byla historická.

Je to pro mě opravdu i osobně velké zklamání, protože jsme nad tím odvedli, nad tou smlouvou, skutečně hodně práce. Myslím si, že v řadě jiných aspektů se ji podařilo vybrousit, myslím, že dobře, po technické stránce tam jsou věci, které byly ještě před rokem nepředstavitelné, že bychom v té smlouvě mohli prosadit, ale zkazilo se to právě tím, že ta smlouva opravdu může být po pěti letech vypovězena, a dál se ještě v té době, kdy ta smlouva, kdy Česká republika nebude mít ochranu Evropského soudního dvora, tak se snadno potom dál bude ještě rozšiřovat ten důl směrem k českému území a v podstatě všechno ztratíme.

Takže já tohle opravdu považuji za selhání, považuji to za příliš vstřícný postoj. Poláci se netajili tím, že čekají na novou vládu v naději, že bude vstřícnější k jejich záměrům, a bohužel se to stalo. Já bych opravdu velmi rád slyšel vysvětlení, proč se tak stalo, proč jsme ustoupili, proč jsme vyměkli jako nová česká vláda, proč jsme si nechali vzít tuhle páku, kterou jsme tam měli. A já si myslím, že to bude velmi zajímavé pro všechny, nejenom pro obyvatele, těch desítek tisíc obyvatel pohraničí na Liberecku, kteří jsou přímo zasaženi negativními dopady dolu Turów, ale že to bude zajímavé i pro všechny vůbec v rámci pozice České republiky, protože jsme tady měli historickou šanci se opravdu tvrdě ozvat, ozvali jsme se za české zájmy, a prostě to nebylo dotaženo do konce a já jsem přesvědčen - ne, jestli myslím, já jsem přesvědčen - o tom, že to je chyba, že to je velká chyba a že to je velká škoda.

Takže jenom opakuji, navrhuji tedy zařazení nového bodu, kterých bych nazval Selhání české vlády při uzavírání česko-polské smlouvy o dopadech těžby na dole Turów. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Taktéž děkuji. Další přihlášený Radek Koten se třemi přihláškami, které šly za sebou, tudíž můžete to spojit v jednom vystoupení, a další přihlášený je pak následně David Pražák. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, přeji vám všem, kteří jste vydrželi tento maraton, velmi hezké středeční ráno. Já tady mám několik bodů, které bych velmi rád navrhl do dnešní schůze Poslanecké sněmovny. Jak jste si jistě všimli, měli jsme tu jeden takový případ, kdy majitel drážního domku na Plzeňsku měl někdy ve tři hodiny ráno poměrně nečekanou návštěvu. Přišel se na něj podívat zhruba týden propuštěný brutální vrah a nikdo asi není schopen teď říci, co vlastně ten vrah zamýšlel u toho majitele drážního domku, ale naštěstí tento člověk byl držitelem zbrojního průkazu, dokonce to i veřejně deklaroval na své nemovitosti, kde měl nalepen štítek, že se jedná o držitele střelné zbraně, a dalo se říct, že tento brutální vrah, který zavraždil důchodce asi jednadvaceti bodnými ranami, se přišel právě tady k tomu majiteli střelné zbraně podívat na návštěvu ve tři ráno, a protože se majitel tohoto domku bál, že by mohl ublížit jemu nebo jeho blízkému, tak v podstatě v tom momentu překvapení ráno se odpovídajícím způsobem bránil. A tento odsouzený brutální vrah, který ráno přišel na nezvanou návštěvu, svým zraněním podlehl po své návštěvě.

Následovala jedna velmi, velmi nepříjemná věc, a to dokazování bezúhonného občana, že v jeho domě, v jeho životním prostoru, v jeho ložnici se skutečně mohl bránit takovémuto útočníkovi. Ta patová situace trvala poměrně dost dlouhou dobu, protože naše orgány činné v trestním řízení měly poměrně dost složitou situaci, protože musely vyhodnotit všechny okolnosti této události, a nakonec po půlroce nebo více jak půlroce dospěly k tomu, že tento člověk, tedy majitel drážního domku, konal dle trestního zákoníku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP