(23.40 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

A k tomu vašemu komentáři, že tady obstruujeme a co všechno porušujeme. Já vám připomenu, kdy pan premiér v roce 2016 - tady jste obstruovali blokování zákona o EET - dokonce prohlásil: "Blokování zákona je správná cesta, budeme obstruovat třeba do konce volebního období, protože obstrukce je jediná možnost opozice, jak..." (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas, paní poslankyně, děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan předseda Marek Výborný, prosím, máte slovo, a připraví se pan poslanec David Kasal. Prosím, pane předsedo, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vládo, kolegyně, kolegové, vaším prostřednictvím nejprve k paní kolegyni Maříkové, jenom taková drobnost. Pan kolega Michálek, stejně jako já, jsme tady v roce 2016 skutečně ještě nebyli, takže je potřeba si nějak seřadit ten harmonogram toho, co jste říkala.

A já jsem chtěl hlavně reagovat předtím na pana kolegu Kasala, opět vaším prostřednictvím. Ten zákon se jmenuje zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19. Ten zákon psal váš ministr Adam Vojtěch a jeho tým a existuje něco, čemu se říká lex specialis, to znamená, zákon pro jeden konkrétní případ. Je to výjimečná věc, ale v tomto případě jsme se dostali do naprosto výjimečné bezprecedentní situace, jako lékař to víte, vím to i já. A proto vaše ministerstvo, s podporou tehdy opozice, my se té odpovědnosti nezbavujeme, jsme připravili lex specialis pouze pro onemocnění covid-19. Mimochodem, proto jsme tady ve Sněmovně tím pozměňovacím návrhem tam vložili tu omezenou účinnost - u zákona, který je skutečně pro jedno onemocnění, nemůže býti neomezená účinnost. To byla chyba, my jsme se k té chybě také přiznali a také jsme to - jestli se nepletu, i s vaší podporou - protože jste pro ten pozměňovací návrh, pane poslanče, hlasoval, nebo minimálně vaše hnutí hlasovalo - tak jsme tento lex specialis takto upravili. Čili pokud se ptáte na tuto otázku, tak je to velmi jednoduché: je to skutečně zákon pouze pro řešení covid-19, respektive pandemie covid-19, a to jak v těchto, tak případně ve všech následujících do 30. 11. tohoto roku tak, aby vláda měla odpovědně ten nástroj v ruce, aby pan ministr zdravotnictví mohl skutečně dostát své povinnosti, to znamená chránit zdraví a životy občanů České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo, za dodržení času. S faktickou poznámkou pan poslanec David Kasal a připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Já jsem si vzal ještě druhou část, abych to doplnil, protože mi utíkal čas.

Tak jenom k těm softwarům. Tam to je opravdu tak, že učitelé, kteří nejsou lékaři, rozhodují o tom - a to je součást toho zákona, a teď nejde o to, kdo ho napsal nebo kdo ho začal, proto se o tom bavíme, že se to mělo projednávat v normálním rytmu, abychom se k tomu mohli vyjádřit, a ne to, že se to udělá takhle rychle. Omlouvám se, to je praxe, se kterou jsme se setkali, a my jako lékaři jsme neměli možnost to do toho vnést. Znovu opakuji, pro mě je nepochopitelné, aby data byla posílána řediteli nemocnic do hygieny softwarem, který vyrobila armáda, nedostanou se informace k rodičům a rodiče volají lékaři, který vůbec neví, že ten dotyčný byl testovaný, a teď nám říkají, abychom jim udělali žádanku na PCR, a ať jim ji doneseme nebo ať jim ji pošleme mailem. Oni nevědí po dvou letech, nevědí po dvou letech, že je centrální registr, kde se jenom napíše a kde se vydá, nebo že pět jich mají zdarma. Není informovanost o tomhletom. A fakt jsme zvedali v lednu, 25. ledna, sedmdesát telefonátů denně podobného rázu. Bylo to hrozný, a já proto vždycky říkám, že zákon má být funkční, nejenom že má být právně správný.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou paní poslankyně Karla Maříková a připraví se pan poslanec Jiří Mašek.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolím si reagovat ještě na pana poslance Výborného, který doufám, že mě bude tedy poslouchat. Sice vy jste tady možná v roce 2016 nebyl, ale já předpokládám, že ODS je váš koaliční partner, a ta kritika zaznívá z celé vaší koalice. A pokud jste v roce 2016 schvalovali obstrukci, a v minulém volebním období, když jste byli v opozici, jste taky tak praktikovali, tak si prosím nejdřív zameťte před vlastním prahem, než budete kritizovat opozici současnou.

A to, že pandemický zákon nepotřebujeme a lze epidemii řešit standardními zákony, potvrdil sám před rokem ještě v té době poslanec Vlastimil Válek v rozhovoru pro Reflex s Čestmírem Strakatým, kdy řekl, že žádný speciální zákon není potřeba, zákon o ochraně veřejného zdraví je úplně dostačující a vláda má díky němu dostatek pravomocí, aby si s epidemií poradila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně, a nyní s faktickou pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, paní předsedající, mě nastartoval, vaším prostřednictvím, pan Výborný. Já bych sem teď nešel a počkal bych normálně na plnohodnotný příspěvek, nicméně poslouchat tady, že pan ministr Vojtěch si vyrobil pandemický zákon... Tak si tedy vzpomeňme, jak to bylo. Bylo to pod tlakem toho, že tehdejší opozice nám opakovaně neprodloužila nouzový stav v době, kdy tady umíraly stovky lidí denně, kdy byly přeplněné jipky, a pan Výborný, vaším prostřednictvím, to samozřejmě ví. Jediná možnost, která tady prošla, byl právě ten pandemický zákon, který jste nám tedy s určitou spoluprací schválili. Nebyl ideální už tehdy, my to víme. Když jsme se ho mohli teď zbavit 28. února, mohli jsme to oslavit, protože se za prvé zlepšila epidemiologická situace a máme legislativu - a vy to také dobře víte, pane kolego Výborný, prostřednictvím paní předsedající, máme zákon o bezpečnosti České republiky, zákon č. 110/2000, máme krizový zákon č. 240/2000. Oba ty zákony jsou zákony ústavní, čili ony také potom používají omezení, která se mohou od těch nejmírnějších omezení dostat až po omezení některých práv osob, které jsou zaručeny ústavou. A je to jenom na té vládě, v jaké síle ta omezení použije. Dále máme resortní zákon č. 258/2004, tuším zákon o ochraně veřejného zdraví, resortní zákon, a v kombinaci těchto zákonů se to dalo všechno zvládat. A právě opozice tím, že okopávala kotníky vládě Andreje Babiše, toto znemožňovala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Bohuslav Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo. Já vlastně budu mluvit ke všem svým předřečníkům. Mám samozřejmě jisté výhrady k tomu, co říkal kolega Kasal o tom, jak to funguje u nich. V Praze je problém obrácený, že informaci dostávají rodiče, nemají ji školy a ředitelé, ale to je prostě chyba v řešení, tak jak ho v jednotlivých městech dělají. A ten zákon, který tady teď máme na stole, vlastně má dělat to, aby ty chyby, které tam byly, napravil. Vůbec nemá žádný smysl, když tady budete hodiny a hodiny vyprávět o tom, jaké chyby ten zákon měl. Říkejte když tak, jaké chyby má tento zákon, co by se na něm mělo opravovat, ale povídat si tady hodiny a hodiny o tom, že tady byl zákon, který měl nějaké chyby, který nefungoval, to je věc, která, obávám se, není vůbec přínosná, to není k ničemu. Ani v medicíně to nemůžete dělat, pane kolego Kasale, že byste jenom pořád vyprávěl, jak se ti před vámi spletli, a nezačal byste léčit správně. Tak se medicína dělat nedá a myslím si, že se tak nedá dělat ani politika. Děkuji. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec David Kasal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní předsedající. Pane kolego Svobodo, prostřednictvím předsedající, známe se dlouho. Mě překvapuje tato rétorika, protože já jsem reagoval na to, co říkal kolega Michálek, a myslím si, tak jak byl ten jeho projev - nebudu komentovat některé další záležitosti, na to má každý právo - a já mám právo se k tomu vyjádřit. To je všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Další faktická, paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP