(0.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

A na pana docenta - to řešení. Těch řešení může být několik a jedno z nich řekl sám pan ministr v Senátu. Prostě kdyby se to neschválilo, tak na čtrnáct dnů - a já jsem si tam napsal čtrnáct dnů, nezaznamenal jsem, že by řekl třicet dnů, tak čtrnáct dnů, k tomu má asi nějaký důvod - kdy by byl nucen vyhlásit nouzový stav. Stále je potřeba připomenout, že to je nějaký právní rámec, to neznamená to, že se všechno bude zavírat. A vy víte přece, že to takhle je. Je to pak na vládě, jakým způsobem se toho chopí.

Stejně tak podle mě za mě řešení je, že by prostě koalice a opozice v tomhle, jako to bylo před rokem, sedla za jednací stůl a jednala, a to se nestalo. To je za mě to řešení, aby to nebylo na sílu, aby to nebylo s nějakou divnou procedurou, aby to nebylo přes půlnoc, aby to nebylo po třiceti hodinách, ale je potřeba v tomhle oslovit a jednat. A vy víte sami, že vy jste to sem dali fakt narychlo a že jednu sortu pozměňovacích návrhů jste nahlásili na výboru a tu druhou asi o tři dny později. A já jsem už poprvé řekl, že ty pozměňovací návrhy to zlepšují, to změkčují, tady předkladatelce, která sedí přede mnou, prostřednictvím paní předsedající, ale to je přece důkaz toho, že to úplně připravené nebylo, když vy jste pozměňovací návrhy tady načítali za chodu v té rychlosti. A zase říkám a zase se vracím na úplný začátek rozdělené společnosti. Je to správný postup, že se sem něco dá a pak samotní vládní poslanci narychlo tam dají pozměňovací návrh u věci, která tu společnost rozděluje a zvyšuje agresi a podobně? Já si to nemyslím. Takže za mě u těchto věcí typicky je to řešení nějaké jednání, ke kterému tady za mě nedošlo.

Děkuji za vaši pozornost a poprosil bych pana ministra, jestli v těch otázkách, které jsem tady položil - když tak bych mu je zopakoval - tak jestli by mohl odpovědět. Od toho ta debata tady si myslím je. Ještě jednou děkuji za vaši pozornost a přeju klidný průběh noci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, připraví se k faktické poznámce pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, já se omlouvám, ale ta faktická poznámka měla být na pana poslance Michálka a na pana poslance Svobodu. Bude to možné?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Můžete hovořit, ke komu chcete.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Takže já na pana poslance Michálka. Chtěl bych mu poděkovat, že tady rozproudil takovou zajímavou diskusi... (Připomínky z pléna.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím pěkně, faktická poznámka. Pan poslanec Nacher měl přednostní právo a vystupuje s přednostním právem. Pan poslanec se přihlásil během vystoupení a může reagovat na vystupujícího, který je samozřejmě ne úplně bezprostředně, ale ještě předtím. To si myslím, že děláte vy všichni zde zcela běžně, takže prosím, nechme pana poslance prosím vystoupit, umožněme mu to. Děkuji.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji, paní předsedající. Takže znovu to zopakuji. Jsem rád, že se tady rozvíjí diskuse po tolika mnoha hodinách. Jsem rád, že někdo z koalice zareagoval a vysvětlil nám svůj postoj. Chtěl bych to reagovat tím způsobem, že bych chtěl říct, že jsem také lékař. Nejsem tedy epidemiolog, jsem ORL lékař, ale z těch informací, co znám, a tak, jak pozoruji vývoj epidemie nebo pandemie covidu, mám pocit, že veškerá karanténní opatření, která se dělala, když se vyskytla nějaká nová mutace, selhala. Pravděpodobně je to dáno tím, že covid se šíří globalizací, to znamená letecky a jinou dopravou, a v momentě, kdy se na tu mutaci přijde, už v podstatě je dispergovaný po celém světě, takže pak selhávají veškerá opatření - i když neříkám, že je to úplně k ničemu, ale na toto bych chtěl upozornit.

A na pana poslance Svobodu. On tady zmínil, že jenom kritizujeme, že neříkáme žádné konkrétní pozitivní kroky. Doufám, že pan docent tady vydrží do mého vystoupení, kdy budu mít více času, a já tam uvedu konkrétní návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče, a nyní je s přednostním právem přihlášen pan poslanec Julius Špičák, po něm se připraví pan poslanec Jan Hrnčíř. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Julius Špičák: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, za prvé se pokusím trochu ubrat páru emocím a za druhé trošku dodám jakási fakta, která tady ještě úplně nezazněla. Musím říct, že pandemie covid je prostě a jednoduše fascinující fenomén, a teď si dovolím jakousi určitou objektivizaci tohoto fenoménu.

Ten fenomén se tady objevil někdy v březnu 2020 a my jsme se naprosto zalekli v této době, přijala se brutální nebo v podstatě spontánně vznikla brutální opatření a v podstatě ta opatření byla z té obavy. V zásadě se ještě v té době nic nedělo. Pak byly další vlny a teď musím říci, ta objektivizace je: představme si, že v této zemi denně umírá přibližně 330 lidí. Na vrcholu, tedy krize té pandemie, umíralo o 200 lidí denně více a byla to doba, kdy jsme se tedy skutečně zcela spontánně obávali. Musím říct, že žiji na vesnici, a to byla doba, kdy skutečně ta vesnická hospoda půl roku byla zavřená. Ti lidé tam prostě spontánně nechodili a to už se nikdy potom neopakovalo.

Teď je situace je taková, že umírá denně přibližně 80 lidí nad běžnou úmrtnost, která je přibližně 330 lidí denně - což vůbec není zanedbatelné, v žádném případě, je to zásadní fenomén - ale my se nebojíme, protože my už to nebudeme. Tehdy jsme se báli, protože jsme to mohli být my. My už dneska víme, že to nebudeme, protože jsme očkovaní, prodělali jsme to, takže my už to nebudeme. Ale je to naprosto zásadní fenomén, naprosto zásadní fenomén! Kromě toho to má samozřejmě další doprovodné efekty jako nemocnost, hospitalizace - 3 700 lidí v nemocnicích není zanedbatelné, 300 lidí na intenzivní péči není zanedbatelné. Já jsem si udělal z Všeobecné zdravotní pojišťovny průzkum poklesu onkologických výkonů za ty dva roky pandemie a ten pokles je přibližně nějakých 18 až 20 %, zásadních onkologických výkonů, které jsou v podstatě neodkladné. To jsou takzvané odkladné, ony jsou de facto neodkladné - podezření na karcinom jater, žlučových cest, žaludku, tlustého střeva, to jsou neodkladné zákroky. Takže chci říci, že to má zcela jakýsi tedy objektivní v podstatě tedy tak.

Teď další fantastický fenomén je nepředvídatelnost. Mě úplně fascinuje, když si promítnu od začátku predikce ÚZISu, a musím říci, že na začátku profesor Dušek - 100 000 denně. To se nikdy nestalo. Teď na podzim stolová hora, a to se nestalo, naopak byl velmi rychlý pokles, takže nepředvídatelnost. Takže my se nesmíme nechat zcela ukonejšit tím, že je všechno úplně v pořádku, protože to už jsme se dvakrát takhle nechali ukonejšit. Já jsem pozitivní, jsem optimista, ale nesmíme se nechat ukonejšit. My musíme ve špatných časech být připraveni na časy horší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP