(3.00 hodin)
(pokračuje Vladimíra Lesenská)

Co se týče občanského pohledu na projednávanou problematiku, tak jsem chtěla na podporu svých argumentů přečíst znění několika mailů, ale to tady již udělal kolega přede mnou. Pozitivní vlna, která se vzedmula v rámci občanské společnosti, není ničím, co by tu bylo časté, a byla by tak škoda, kdyby hlas občanů nebyl alespoň zčásti vyslyšen. Na tomto místě všem, kteří, i kdyby jenom Ctrl+Copy Ctrl+V, nám přeposlali maily, tak jim za ně děkuji, ať už reakce byly kladné, nebo záporné - věnovali této problematice svůj čas.

Na základě těchto ale i mnoha jiných argumentů se proto domnívám, že přijetí novely pandemického zákona, ještě k tomu vrácené horní komorou, jde proti zájmům občanů naší země, a nemůžeme ji proto podpořit. Děkuji a děkuji panu senátorovi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je řádně přihlášen pan poslanec Jaroslav Foldyna a zatím poslední přihlášený do rozpravy se připraví pan poslanec Marek Novák. Prosím, pane poslanče, vašich deset minut.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo, za udělení slova v těchto pozdních hodinách, už řekněme ranních hodinách. Nechci víc zdržovat.

Já si myslím, že Sněmovna je už dostatečně proškolena v tom, co vlastně SPD tady ústy svých poslanců říká a co obhajuje. Nechci obstruovat, že budu tady mít dvouhodinový projev, mám tedy na to deset minut, nechci ani využít těch deset minut. Já si myslím, tak jak jsme byli zvoleni, abychom zastupovali lidi ve Sněmovně a o nich rozhodovali, my v této pozici nechceme předat moc, kterou nám dali lidé, do rukou dvou, tří lidí, zbavit se odpovědnosti a nechat dva, tři lidi rozhodovat o tom, že se budou omezovat práva a svobody, které jsou jasně definovány v české Ústavě. To všechno v jedné podobě s sebou přináší tento zákon, toto opatření.

Já se domnívám, že je to velmi alibistické. Porovnávat nás i v této chvíli s nějakými prokremelskými subjekty nebo něčím takovým je směšné, nevím, proč se to vůbec děje. Psát o tom, že máme něco společného s tím, že na fotbal přijde méně lidí, to je ještě horší. Dneska už je vlastně čtvrtek, tak bych chtěl všem jenom připomenout, že tady v Praze se hraje fotbalové utkání mezi Spartou a Partizanem Beograd, takže dneska si hodně lidí vzpomene na to, že jsme v nějaké situaci, která je nestandardní, protože ti fanouškové zase budou muset dodržovat určitá opatření, přestože situace už dávno není taková.

V této chvíli chci jenom jednu věc tady sdělit za sebe a za celý klub SPD: My tento zákon, který dává moc do rukou tří, čtyř lidí, podporovat nebudeme. My už jsme to tady řekli.

Dámy a pánové, při vašem hlasování budete rozhodovat a veřejnost, která se na to bude dívat, bude posuzovat to, jak se stavíte k svobodě a k demokracii, a to si myslím, že je dost důležité a dost sebetrestající. Takže tady za sebe říkám, že tento zákon nepodpořím, tak jako celý klub SPD, který tady v celých těch dlouhých hodinách vystoupil a své postoje k tomu řekl. Předseda SPD ve svém dlouhém projevu na začátku celé této schůze o té věci perfektně a detailně hovořil a já jsem přesvědčen, že ten svůj výsledek, to, že SPD brání svobodu a demokracii, toto veřejnosti jasně sdělil a to poselství přinesl na půdu Sněmovny.

Děkuju vám za pozornost, za chvíli budeme hlasovat a budeme vidět, jak to dopadne. Děkuju a mějte otevřené oči, protože už za chvíli bude ráno, a po těch hodinách, které tady trávíme, už je to dost těžké. Děkuju vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme, pane poslanče, i za přání otevřených očí. A nyní poslední zatím přihlášený do rozpravy, pan poslanec Marek Novák. Prosím, vašich případných deset minut.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vládo, tedy v první řadě musím říct, že bohužel mě moc mrzí, že místo toho, abychom mnozí řešili obsah, začínáme řešit formu. Ale bohužel, právě to, co se tady událo v posledních dnech, je nutno komentovat, i tu formu samotnou, co se tady stalo.

Co se týká pandemického zákona, ten se k nám ze Senátu vrátil jako bumerang. Já se upřímně přiznám, že jsem to nečekal, a myslím si, že to nečekali mnozí z vás. Naopak jsem předpokládal, že stejně jako válcujete na sílu tuto Sněmovnu, stejným způsobem převálcujete Senát. No, nestalo se. To, že mají senátoři svoji hlavu a rozum, že jim ani jedno nedovolilo tuto zbytnou normu schválit, je vlastně jediný rozumný krok, který se mohl stát. Teď tu máme zákon zpět u nás na plénu, a jak se dalo čekat, opět válcujete a tlačíte silou. Já vás chápu, máte na to právo, ale stejně tak my máme právo vystoupit - a nebudu komentovat omezování času našich vystoupení.

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, pětivládo, zapomnělo se tu na jeden důležitý moment, na to, že Poslanecká sněmovna kontroluje vládu a vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně. Není to tak dávno, co jste vy, dnes svorní koaliční partneři rozličných přesvědčení, v minulém volebním období sami obstruovali a zdržovali projednávání nejen pandemického zákona a tvrdili, že je to nesystémový a zbytečný krok, že vše je správně nastaveno v existujících úpravách jiných norem. Najednou - ejhle, pandemický zákon je podle vás třeba a durdíte se, že se nám to nelíbí.

Já vám řeknu, proč se nám to nelíbí. V dobách, kdy byl připravován zákon, jehož platnost skončí na konci tohoto měsíce, musela tehdejší vláda reagovat na nové vlny pandemie bez jakékoli historické zkušenosti a i kroky ostatních okolních států leckdy připomínaly metodu pokus-omyl. Dnes jsme jinde. Desetitisíce nakažených denně nás už nevzrušují, protože nákaza mutací omikron není tak smrtelná. Covid je vlastně na ústupu. Sami dnes plánujete sundavání roušek, je to v pořádku. Konec pandemie je jistě pro všechny dobrá zpráva. Není ale načase stejně jako po povodních zrevidovat existující normy, které řeší mimořádné situace a katastrofy, a nevymýšlet nové další a zbytečné normy? A co víc, nové zákony a novely nesmějí likvidovat kontrolu nad činností exekutivy, tedy vlády. Právě to, jak už jsem jednou řekl, je úkolem Sněmovny. A vzpomeňte si na sebe, jak moc jste tady sami vládu Andreje Babiše mnohdy potrápili jakoukoli novinářskou kachnou, která se vám však...

Prosím o zastavení času, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o klid v sále. Nicméně myslím, že můžete pokračovat, já vám připočtu těch pět sekund. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP