(3.20 hodin)

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážený pane senátore, milé kolegyně, milí kolegové, máme za sebou zhruba stejný čas jako při projednávání této novely poprvé, zdůrazňuji novely pandemického zákona, zákona o mimořádných opatřeních při epidemii COVID-19, sněmovní tisk 127. Evidentně to projednávání, a byli jsme toho všichni svědky, zde vyvolalo značné věcné, bohužel i emotivní kontroverze a já jsem přesvědčen o tom, i na základě porady s poslanci vládní koalice, že by nebylo úplně vhodné, aby se o tomto zákonu hlasovalo v takto pozdně nočních nebo brzkých ranních hodinách... (Hluk, výkřiky, pískání.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o klid v sále.

 

Poslanec Marek Výborný: ... proto si dovolím přednést dva procedurální návrhy.

První, a poprosil bych, aby o nich bylo hlasováno samostatně. První procedurální návrh je tento: "Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání tohoto návrhu zákona, novely zákona o mimořádných opatřeních při epidemii COVID-19, sněmovní tisk 127, vrácený Senátem, do pátku 18. února do 13 hodin." A současně, a to je společně hlasováno: "Poslanecká sněmovna stanoví, že hlasování o tomto návrhu zákona proběhne v pátek 18. února 2022 ve 13 hodin." Druhé procedurální hlasování, které si dovolím... (Hluk v sále).

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o klid, prosím opravdu...

 

Poslanec Marek Výborný: Druhé procedurální hlasování, které si dovolím zde přednést, a poprosím, aby o nich bylo bezprostředně dáno hlasovat: "Poslanecká sněmovna přerušuje 9. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR do pátku 18. února do 12.45 hodin." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za tyto dva procedurální návrhy. Poprosím - zda máte protinávrh, pane předsedo. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: No tak já navrhuji protinávrh, aby se hlasovalo okamžitě, protože vy nám chcete říct, že vy to předkládáte v legislativní nouzi, nemáte tady 101 poslanců... (Hlasitý potlesk zleva.) ... nemáte tady 101 poslanců, a proto máme teď odkládat hlasování? Vždyť to je totální blamáž, co předvádíte. Hlasovat by se mělo okamžitě, a žádné odkládání. Takže my tady o tom jednáme, je tady celá Poslanecká sněmovna, a vládní koalice nemá tady 101 poslanců, aby přehlasovala veto Senátu? (Opět hlasitý potlesk zleva.) Vždyť to je totální fiasko! To je totální fiasko téhle pětikoalice Petra Fialy.

To znamená, já dám protinávrh, abychom hlasovali teď, okamžitě, tak, jak by se mělo hlasovat a jak bylo v plánu. A nic by se odkládat nemělo. Prosím?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím? Ano, samozřejmě, protinávrh je zaevidován. (Poslanec Okamura: Takže...) Už žádný další? Ne, už jste skončil? Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže já bych to doplnil. Takže pro vás to není žádná priorita ten zákon? (Předsedající: Jste už...) Pro vás to vůbec není priorita vlastně... (Předsedající: Protinávrh byl přednesen.) ... vy si tady z nás děláte úplně srandu, ta vaše vláda. I z vašich poslanců, z vašich senátorů... (Předsedající: Protinávrh...) z celé Poslanecké sněmovny, z celého Parlamentu. Tak to stáhněte, máte ještě čas. Stáhněte ten zákon.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Protinávrh byl přednesen, já tady ještě jednou zagonguji. Ano, vnímám, všechny vás odhlásím, takže prosím, přihlaste se znovu svými registračními kartami. Již bychom měli být všichni v sále.

 

A samozřejmě jako první budeme hlasovat protinávrh na to, aby hlasování proběhlo okamžitě.

Zahajuji toto hlasování. Kdo je pro tento protinávrh, aby hlasování proběhlo okamžitě? Kdo je proti?

hlasování číslo 86 bylo přihlášeno 161 poslanců a poslankyň, pro bylo 65, proti 93. Čili tento návrh nebyl schválen.

 

Já velmi poprosím o klid v sále.

A nyní tedy máme ty další dva procedurální návrhy, které jsou navržené postupně a zvlášť.

 

Připomenu, že ten první je de facto o přerušení projednávání a hlasování v pátek 18. 2. ve 13 hodin. Kontroluji si vizuálně - je to tak, pane předsedo.

Zahajuji hlasování. Opět kdo je pro? Kdo je proti?

A v tomto hlasování číslo 87 přihlášených 161, pro 97, proti 64, čili tento návrh byl přijat, to pevné stanovení doby.

 

A ještě nás čeká vyrovnat se s návrhem na přerušení této 9. schůze do pátku 12.45 hodin. Čili prosím, bylo bezprostředně předneseno protinávrhy. Teď dokončíme hlasování, prosím.

 

Ještě jednou shrnu: přerušení 9. schůze do pátku 12.45 hodin.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že i v tomto hlasování číslo 88, kde bylo 162 přihlášených a pro hlasovalo 97, proti 65. Tento návrh byl schválen.

 

Čímž tedy jsme odhlasovali přerušení této... Ano, já vnímám přednostní práva, ale jenom to shrnu. Hlasovali jsme přerušení 9. schůze Poslanecké sněmovny do pátku 12.45 hodin.

Ale je tady zvykem udělit v takovéto situaci přednostní právo, tak paní předsedkyně Schillerová, potom pan předseda Okamura. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, zapamatujme si prosím tento okamžik. Toto je historický okamžik, kam moje paměť sahá, možná i z vás někteří, kteří jste tu mnohem déle než já. Vládní koalice prosadila zákon, nebo prosazuje, možná mohla už prosadit, proti Senátu, kde má většinu.

A ještě když jsme po více jak třiceti hodinách dospěli do fáze, kdy mohla prokázat to, že ho skutečně prosadí a ukončí celý ten proces hlasování, tak nemá dostatek hlasů.

Takže musíme mít zákon, který rozděluje společnost, musíme ho mít ve stavu legislativní nouze. Nemohli jsme dopustit demokratickou debatu v rámci legislativního procesu a ještě na konci celé této blamáže nemá dostatek hlasů. Pamatujme si to. (Mohutný potlesk poslanců ANO a SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom shrnu teď pořadí přihlášených. S přednostním právem pan předseda Okamura, potom s přednostním právem pan předseda Michálek. Prosím, pane předsedo Okamuro, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak to, co se tady stalo teď, je úplně jednoduché. Poslanci vládní koalice opět nepřišli do práce. Už se to stalo... (Potlesk poslanců zleva.) Stalo už se to podruhé za krátkou dobu, co jste u vlády. Poprvé se to stalo u stavebního zákona, kdy vy jste v pátek odpoledne už nepřišli do práce, a bylo vás tady méně než poslanců opozice. Teď vy v legislativní nouzi to navrhnete, jednáme tady o tom desítky hodin, tento váš zákon odmítli dokonce vaši vládní senátoři, i senátoři tady sedí s námi až do těchto hodin - a vaši poslanci nepřišli do práce na závěrečné hlasování o pandemickém zákonu, a proto ten zákon, dneska se o něm nemohlo hlasovat.

Já myslím, že už to stačí. Opravdu podejte demisi, to je taková blamáž Vy jste - vlastně celé to zasedání si zaplatili občané ČR, za to, že vy prosazujete váš vládní zákon, ale nejste schopni o něm finálně hlasovat, protože jste nepřišli do práce. To je neuvěřitelná situace. A já si myslím, že by to všichni měli slyšet. Já říkám, a dost už téhleté vaší vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP