(13.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A vy jste teď začal, přesně jak to dělá vaše vláda, dělit občany na horší a lepší, na ty, co jsou správní a nesprávní. To je vaše vláda, která rozděluje společnost. Vy jste úplně změnil o 180 stupňů, jak jste opojen arogancí moci, a teď už dělíte obstrukce na ty správné a na ty špatné, pane premiére. To znamená, vaše obstrukce 236 dní - ano, i SPD nesouhlasila se zaváděním EET, to je jasné, protože my jsme prosazovali, nakonec i prosadili po diskusi s tehdejší vládou, paušální daň pro živnostníky, daně se platit mají, ale jiným způsobem a nezatěžovat živnostníky, my chceme živnostníkům pomáhat - takže vašich 236 dní, to byly správné obstrukce, ale naše dva dny, potažmo dva plus dva dny, když sečtu i první projednávání před vrácením ze Senátu, jsou pro vás špatné. Takže to je dneska ta demokratická, v uvozovkách pseudodemokratická tvář této vlády. A znovu, já vím, jaká je tady atmosféra vůči opozici. Vy byste nás nejradši umlčeli, nejradši abychom vůbec nechodili do práce. Ano, pan poslanec Výborný k z KDU-ČSL teď kýval. Ano, je to tak, ale od něj mě to nepřekvapuje, protože už jsem tady říkal, že to jsou takoví ti nejvíce radikální, aktivističtí, nenávistní poslanci. To znamená, vy nás chcete umlčet. Vy byste chtěli, aby opozice byly jenom loutky. Vy byste nám nejradši, mně to tak připadá, vzali hlasovací karty. (V sále je silný hluk.)

Ale já bych vás chtěl upozornit, vážený pane premiére, že i my máme náš politický program, stejně jako vy jste ho měli v opozici, a my jsme taky byli v minulém volebním období v opozici. My máme náš volební program a náš volič nesouhlasí s omezováním práv a svobod občanů ani formou toho pandemického zákona. Vy máte váš program, tedy upřímně nevím jaký, protože stále čekáme na to, abyste konečně vyřešili zdražování - všechny země, už i Slováci zastropovali ceny elektrické energie až do roku 2024 na tři roky, ušetří tím slovenským občanům skoro cirka 30 miliard korun, protože zastropovali ceny energií. Poláci, Slováci - pardon, Maďaři - tam zas dělají nulové DPH na základní potraviny, zastropovali ceny pohonných hmot, sazby na hypotéky, aby pomohli lidem. A od vás pořád čekám - my už jsme poslední zemí ve středoevropském regionu, ve V4, která neudělala vůbec nic pro občany. A já samozřejmě vím, že jestli teď něco začnete vymýšlet, ano, bude to díky tlaku SPD, a my to víme, protože už čekáme několik měsíců, co tady máte vládní většinu, a mohli jste to dát i poslaneckými návrhy. Vy jste sliboval, že do konce prosince předložíte návrhy na vyřešení zdražování a předložil jste doslova nic. Žádný návrh, který by pomohl alespoň většině občanů České republiky, tady není. Teď když cokoliv předložíte, bude to jako s čímkoliv jiným, co tady je. My jsme vám to tady připomněli, tlačíme na vás, vytváříme velký společenský tlak na to, abyste se konečně rozhýbali, a jakékoliv řešení ohledně zdražování, které přinesete, bude zásluhou SPD, protože jsme vás tady konečně rozhýbali. Za nás musím říct, že takhle neviditelného premiéra, řekl bych takhle neakčního premiéra ohledně problémů lidí tady snad ještě Česká republika neměla od roku 1989. Je to smutné, je to tak, je to smutné, že je to zrovna v době, kdy je velká krize, lidem chodí drahé doplatky za elektřinu a lidé jsou opravdu z těch předražených potravin zoufalí. A já vás vyzývám k řešení. SPD tady předložilo řadu řešení přesně v souladu s tím, co navrhují Poláci, Maďaři, Slováci, tak doufám, že si některé z těch řešení vyberete, a pak ho nebudete vydávat za své, ale aspoň poděkujete SPD, že jsme vás tady trošku probrali a že snad s nějakým řešením díky SPD také přijdete.

Takže my tady dál budeme bojovat za běžné slušné lidi a doufám, že vaše vláda konečně pro ně začne pracovat taky, a nejenom pro své osobní zájmy. Děkuju za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Krásné odpoledne. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vystřídala jsem. S přednostním právem se přihlásil pan místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prostřednictvím paní předsedající bych chtěl reagovat na pana předsedu Okamuru. Jsem přesvědčen, že jsem v předchozích dnech nikdy neporušil jednací řád Poslanecké sněmovny. (Bučení v lavicích SPD.) Mám na to stanovisko legislativního odboru Poslanecké sněmovny. Shoduji se na tom s celou řadou kolegů z vedení Poslanecké sněmovny. Naopak si myslím, že kdo tu porušoval jednací řád, byl pan Tomio Okamura, který svými obstrukčními projevy chtěl zamezit demokratické diskusi v Poslanecké sněmovně tím, že nechtěl připustit ani koaličního, ani opozičního poslance, aby se vůbec mohl přihlásit k programu schůze. Jsem přesvědčen o tom, že jsem nic neporušil, a jenom jsem to takhle chtěl říct, aby to tady zaznělo. Děkuju pěkně. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Kdo se další hlásí s přednostním právem, je pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Pane ministře, máte slovo. (Neklid v sále.)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne, chci jenom stručně reagovat i pro lidi, kteří sledují to, co říkal před chvílí Tomio Okamura, abychom si ujasnili dvě věci.

Za prvé, tento týden Tomio Okamura dostal navíc i celou noc z úterý na středu k tomu, aby tady mohl on a jeho poslanci obstruovat, mohl díky prodloužení hlasování, které prodloužilo jednání po 21. hodině, debatovat do půlnoci i po půlnoci, takže to nemá vůbec tu logiku v tom, že by říkal, že mu tady někdo zkrátil jeho čas k vyjádření, naopak ten čas mu byl dán navíc v té úterně-středeční noci. To je první poznámka.

Ale druhá, ta zásadnější, a teď se obracím na pana předsedu Okamuru, je: jsme tady ve Sněmovně oba dva stejně dlouho, jsou tady pamětníci, kteří jsou tady déle než my, v této Sněmovně, ale nikdy se nestalo, nikdy, aby obstrukce byla směřovaná do části, kdy se schvaluje program jednání schůze Poslanecké sněmovny. To se tady nestalo nikdy, to jste vy za těch třicet let historicky prolomili poprvé, a to do té demokratické debaty a nástrojů, které má opozice na půdě Sněmovny k dispozici, nepatří. (Hluk v sále neutichá.)

Takže srovnávejte věci, které jsou srovnatelné. Kdybyste opravdu mluvili k věci při projednávání toho tisku a mluvili o tom den, dva, tři, tak je to ta rovina obstrukce, která je dána do demokratického parlamentního systému naším jednacím řádem... (Poslanec se odmlčel kvůli neklidu a hluku v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane ministře, rozumím. Dámy a pánové, prosím o klid v sále. Koho nezajímá diskuse tady v sále ve Sněmovně, ať se přemístí do předsálí, tam může pokračovat v diskusích. Moc vás o to prosím.

Vydržte, pane ministře, my se všichni určitě dokážeme ztišit.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Je to dáno jednacím řádem a je to potom na šikovnosti poslanců a klubů, jak toho využívají. Ale vy jste přes třicet hodin obstruovali v bodě, kdy se schvaloval program jednání schůze Sněmovny. To je to, co tady nebylo, to je to, co opravdu do těch pravidel a do nějakých i nepsaných férových předpisů a toho, jakým způsobem má Sněmovna fungovat, fakt nepatří.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Další s přednostním právem se hlásil pan poslanec Michálek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chápu, že někteří už by chtěli rádi projednávat rozpočet, a souhlasím s tím, na druhou stranu si myslím, že je důležité nepřejít mlčením to, čeho jsme tady byli svědky, protože je to zdrojem vyvolávání nejistoty a pochyb ve společnosti. A je lepší to adresovat hned, než aby to potom nějakým způsobem v naší společnosti klíčilo.

Především tady není žádný nový pandemický zákon, projednáváme tady změnu již platného a účinného zákona. Ta změna má za cíl uvést zákon do souladu s tím, co nám říkají soudy, tak, abychom nadále chránili práva našich občanů, abychom chránili zdraví a chránili se před riziky, která mohou přijít.

Musím se zastat pana místopředsedy Skopečka, že nedošlo k porušení jednacího řádu, nedošlo ke zkrácení toho, aby se kterýkoliv z poslanců mohl vyjádřit, což je zásadní rozdíl oproti tomu, jakým způsobem bylo s právy poslanců nakládáno v minulých volebních obdobích. Obstrukce lze v přiměřeném rozsahu tolerovat, ale i ony mají svoje limity. Jak říkají na Plzeňsku, "ocamcaď pocamcaď". (Výkřiky smíchu.)

Pan poslanec Okamura, když mluvil, jeho projev byl přerušen a pak se k němu vrátil po přestávce, měl možnost mluvit i nadále, ale současně byl předložen procedurální návrh a o něm musí dát předsedající hlasovat bez rozpravy. Bylo by nelogické, aby nechal předsedající mluvit nadále toho poslance, cílem jehož projevu nebylo vyjadřovat se v diskusi, ale vyloženě zabránit ostatním poslancům, aby se k záležitosti daný den vyjádřili a zabránit tomu, aby vůbec mohli vznést jakýkoliv návrh k procedurální povaze jednání Poslanecké sněmovny.

Nepravdivé, a potvrdili to i ústavní právníci, jsou i obvinění, že návrh musí být přednesen na mikrofon. Každý den je to zde vyvraceno tím, že návrhy čte předsedající Poslanecké sněmovny podle toho, co jde z grémia. Je to vyvráceno tím, že jsou písemně předkládány návrhy, které se týkají zřízení vyšetřovací komise, a celá řada dalších návrhů, včetně návrhů zákonů, které také nejsou přednášeny na mikrofon, návrhy z výborů, které jsou předkládány písemně. Takže jednací řád nevylučuje, a dokonce v řadě případů požaduje, aby byl návrh předložen písemně. (Vzhledem k velkému hluku velmi špatná slyšitelnost.) Takže se chci vymezit proti těm nepravdivým informacím, které jsou tady šířeny. A pokud jde o to, kdy byl návrh předložen. Vy víte, kdy ten návrh byl předložen? Protože já jsem přesvědčen o tom, že ten návrh byl předložen do 19 hodin a že jediný důvod, proč o něm nebylo hlasováno, byl ten, že jste znemožnil to hlasování svým vystupováním. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP