(Schůze pokračovala v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 9. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás tu vítám, prosím o klid.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve všechny odhlásím a prosím, všichni se opět přihlasme našimi identifikačními kartami. Také prosím o případné oznámení, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Dále sděluji - a opět poprosím o klid, vím, že ty začátky jednání jsou náročné, poprosím o ztišení v sále. O omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: z poslanců Andrej Babiš - pracovní důvody, Pavel Bělobrádek - zdravotní důvody, Milan Feranec - zdravotní důvody, Jaroslav Foldyna - zdravotní důvody, Miloslav Janulík - pracovní důvody, David Kasal - pracovní důvody, Martin Kolovratník - rodinné důvody, Václav Král - rodinné důvody, Patrik Nacher - zdravotní důvody, Nina Nováková do 12 hodin rodinné důvody - opět poprosím o trošku klidu - Eliška Olšáková - bez udání důvodu, Pavla Pivoňka Vaňková do 11.30 hodin - zdravotní důvody, Jan Richter - pracovní důvody, Alena Schillerová od 13.30 do 14.30 hodin - pracovní důvody, David Šimek - rodinné důvody, Lukáš Vlček od 10 do 15 hodin - pracovní důvody a Milan Wenzl - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvá: Mikuláš Bek - pracovní důvody, Pavel Blažek - zahraniční cesta, Jan Lipavský do 13 hodin - pracovní důvody a Vít Rakušan - zahraniční cesta. To by byly všechny omluvy došlé do dnešního dne, do této chvíle.

A nyní, vážené paní poslankyně a páni poslanci, vás chci seznámit s návrhy, na kterých se shodlo dnešní grémium. (V sále je trvalý hluk.)

A opět poprosím o klid. Prosím, kdo potřebujete hovořit, můžete do předsálí.

Jde o návrhy, které dopadnou na nás všechny vzhledem k tomu, jak bude projednáván pořad.

Takže již máme pevně zařazené body, máme pevně zařazený bod 21, což je sněmovní tisk 130 - elektronizace postupů, potom bude následovat bod 8, sněmovní tisk 56 - plastové výrobky, a bod 12, sněmovní tisk 72 - veterinární zákon.

Co bude z grémia dále, náš návrh: vzhledem k tomu, že bod 110 - odpovědi členů vlády na písemné interpelace - není naplněn, navrhujeme na tento čtvrtek od 9 hodin pevně zařadit body 107 a 108 schváleného pořadu, což je žádost o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a žádost o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Bohuslava Svobody.

Poté navrhujeme projednat body z bloku Smlouvy, prvé čtení, a to od bodu 68. V případě, že by se body 107 a 108 nestihly projednat, navrhujeme jejich pokračování od 18 hodin a dále se případně věnovat bodům z takzvaného opozičního okénka.

A nyní je ještě návrh na zařazení nového bodu do schváleného pořadu schůze, a to je vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2022, sněmovní tisk 144, to bude druhé čtení. Návrh je zařadit tento bod pevně na pátek 4. března jako první bod. To je tedy z mé strany vše. Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl všem rozeslán elektronickou poštou.

A nyní konstatuji, že zde už mám přihlášku ke změně pořadu schůze, je přihlášen pan předseda Jan Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, teď vidím, že kolega, předseda klubu SPD, přišel, my jsme se bavili na grémiu i o dnešku, byla shoda všech, ale nemám potvrzeno od něj, že by to mohl být gremiální návrh, proto pro jistotu načtu pořad bodů dnešního dne, a omlouvám se, bude toho více.

Takže navrhujeme za ty, jak zaznělo, tři již pevně zařazené body, které jsme zařadili před dvěma týdny, tak za ně jako čtvrtý bod dnešního jednání zařadit ve třetích čteních původní bod 78, sněmovní tisk 61, zákon o panevropském osobním penzijním produktu, jako bod pátý, původní bod 16, sněmovní tisk 94, zákon o spotřebních daních, jako bod šestý, původní bod 17, sněmovní tisk 95, návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti finančního trhu, jako bod sedmý, původní bod 2 - teď jsou to dva zákony z druhého čtení, je to sněmovní tisk 68, návrh zákona o platebním styku, jako osmý bod, původní bod 3, sněmovní tisk 86, návrh zákona, trestní zákoník.

Potom bychom se vrátili k prvním čtením. Jako devátý bod, původní bod 5, sněmovní tisk 70, návrh zákona o námořní plavbě, jako bod desátý, původní desátý bod, sněmovní tisk 58, návrh zákona o silniční dopravě, jako jedenáctý bod, bod původní devátý, sněmovní tisk 57, návrh zákona o ekologickém zemědělství, jako dvanáctý bod, původní bod 13, sněmovní tisk 73, návrh zákona o léčivech, jako třináctý bod, původní bod 23, sněmovní tisk 138, je to návrh zákona o ochraně chmele, a konečně jako čtrnáctý bod, původní bod 62, sněmovní tisk 98-E, návrh k vyslovení souhlasu nařízení Rady o zřízení Agentury Evropské unie pro základní práva. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP