(9.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Já se jenom poradím, zda o tom můžeme hlasovat jedním hlasováním, protože se mi zdálo, že je zde dohoda.

Je to tak, takže budeme nyní hlasovat o návrhu, který jsem přečetla. První bod, sněmovní tisk číslo 1, druhý bod, sněmovní tisk číslo 2, třetí bod, sněmovní tisk číslo 3, a čtvrtý bod, sněmovní tisk číslo 8.

Pan předseda Benda má k tomu ještě nějakou připomínku?

 

Poslanec Marek Benda: K tomu, na co mě teď tady upozorňovala paní kolegyně z organizačního odboru - pak by bylo dobré říci, že v případě, že by tyto čtyři body byly ukončeny, tak se pokračuje dalšími opozičními návrhy zákonů podle schváleného pořadu schůze, aby nás náhodou nenapadlo se v půl osmé večer vrátit k nějakému zákonu, který je tam jinak předřazen, takže se pokračuje dalšími opozičními návrhy podle schváleného pořadu schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, takže já to shrnu. Po bodu 111 budeme pokračovat, pokud nebudou ukončeny body 107 a 108, následně byly na programu čtyři body, o kterých jsme zde hovořili, a poté by se pokračovalo dalšími opozičními body.

Přivolám kolegy z předsálí. Slyšela jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami. Chvíli počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro navržené body? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování 139, přihlášeno 165 poslankyň a poslanců, pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom se začali věnovat prvnímu bodu dnešního jednání, což je

 

107.
Žádost o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny
k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše

Mandátový a imunitní výbor žádost o vyslovení souhlasu projednal a na lavice vám bylo dnes doručeno jeho usnesení číslo 15 ze dne 18. ledna 2022. Nyní prosím předsedkyni mandátového a imunitního výboru, paní poslankyni Helenu Válkovou, aby nám podala zprávu o projednávání žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, dneska máme bod, který jistě upoutá pozornost nejenom nás, ale i veřejnosti, a myslím si, že hned v úvodu je mojí povinností, hlavně pro ty z vás, kteří ještě nemají ty zkušenosti z činnosti mandátového a imunitního výboru z minulých volebních období, udělat jenom velmi kraťoučkou edukaci, respektive informaci o tom, co je posláním mandátového a imunitního výboru, protože my jsme jako každý jiný výbor - a já tedy, paní místopředsedkyně, vás poprosím, protože přece jenom by asi bylo... (V sále je velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já budu hrozně stručná, ale chci vás upozornit, že činnost mandátového a imunitního výboru jako vašeho pracovního orgánu je popsána v § 45 jednacího řádu. Kdo ho má, může se tam hned mrknout. Jsou tam dvě důležité věci. První je, že my zkoumáme jako váš pracovní orgán, zda jsou splněny podmínky, které vyžaduje právě jednací řád, a tam už je důležité se podívat i na § 12 odst. 1, pro to, aby ta žádost, která k nám přišla od státního zástupce, soudce, mohla být projednána tady, v těchto dvou případech, budeme ještě projednávat vydání kolegy pana poslance Bohuslava Svobody, jestli tedy ty podmínky žádost státního zástupce nebo soudce splňuje, nebo ne, čili § 45 a § 12. A to jsou takové rámce, které samozřejmě konkretizují článek 27 ústavy, který nám zaručuje jako poslancům naši imunitu. O tom tady určitě bude také řeč.

Já se vám teď pokusím velmi stručně - protože nechci brát informace, které jsou v kompetenci zpravodaje, a zpravodajem byl pan poslanec Cogan k bodu číslo 107, které vám přednese on, protože je to jeho povinnost také podle jednacího řádu a bylo k tomu přijato usnesení - já jenom jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru garantuji, že nedochází k průtahům a že ty žádosti jsou vždycky projednány včas. Poslechněte si časový harmonogram tak, jak skutečně probíhal, to, co se skutečně odvíjelo, a porovnejte si to s tím, co jste slyšeli v médiích. Víme všichni, že jsme v říjnu získali mandát. 8. listopadu 2021 městský státní zástupce pan doktor Jaroslav Šaroch požádal o vyslovení souhlasu s trestním stíháním pana poslance Andreje Babiše. Hned 11. listopadu 2021 - a teď se to hodí, já chci poděkovat všem členkám a členům mandátového a imunitního výboru, kteří nikdy neřekli ne, byť jsme byli výbor, který se po volební komisi scházel nejčastěji, scházeli jsme se téměř v plném počtu s výjimkou nemocí, a musím říci, že kdyby byla disciplína všech výborů taková, jako je na mandátovém a imunitním výboru, byla bych velmi ráda, už mám zkušenosti, takže mám srovnání - čili 11. listopadu, hned na druhé naší schůzi, jsem informovala všechny o žádosti městského státního zástupce a vlastně jsme se tam dohodli, přijali jsme usnesení, tuším jednomyslně, že požádám svým dopisem státní zastupitelství o zpřístupnění trestního spisu. 11. listopadu, téhož dne odpoledne, jsem potom požádala pana Šarocha o zpřístupnění trestního spisu. 23. listopadu jsem ho zaurgovala, i mediálně. Pak se zjistilo - a já chci, aby to zaznělo tady na tom mikrofonu - že poslal dopis, že to neposlal datovou schránkou, a ten dopis ležel někde v našich časopisech, materiálech. Takže samozřejmě to byla jemná kritika, jak to, že to neposílá, na druhé straně on poslal dopis, který jsem já dostala později. Nevadí, stejně jsme nic nepropásli. 23. listopadu na třetí schůzi informuji, výbor říká ano, musíme ten spis co nejdříve mít, čili my jsme se domluvili, protože já už jsem to mezitím dostala i datovkou, a od tohoto okamžiku už korespondence probíhá jenom datovou schránkou, 7. prosince jsme dostali spis.

Tady chci poděkovat i na mikrofon panu doktorovi Šarochovi, protože nás příjemně překvapil - máme i jiné zkušenosti, kdy jsme museli docházet na služebnu a v malých místnostech to studovat. Tady v tomto případě byl spis čítající více než devadesát svazků převezen do prostor Poslanecké sněmovny a my jsme provedli všechna nutná zabezpečení. Pan doktor Šaroch nám vyšel vstříc a my jsme měli plné tři neděle na studium spisu. Opět: s výjimkou tuším jednoho, všichni jsme využili opakovaných návštěv. Někteří z nás, samozřejmě například zpravodaj, tam trávili hodiny a hodiny opakovaně. Bylo to devadesát svazků a ti, kteří neměli možnost, jako třeba já, je prostudovat asi do pětačtyřiceti svazků, a jít jenom na ty aktuální, tak samozřejmě to nebyl jednoduchý úkol, a ne všichni jsou právníci. Takže jsme se s tím vypořádali, od 8. prosince do 28. prosince byl spis u nás uložený, 28. prosince jsme ukončili studium. 29. prosince jsme vrátili spisy městskému státnímu zastupitelství. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP