(11.30 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Chápu, že jsem za hnutí ANO, chápu, že jsem zaujat, ačkoli se snažím nebýt zaujat, ale zkuste potom, prosím, o tom popřemýšlet. Stejně asi všichni víme, jak bude kdo hlasovat, takže k vydání dojde, ale zkuste nad tím popřemýšlet, že budete fakticky podepsaní pod něčím, co má poměrně zásadní právní vadu, a jestli bychom my, poslanci, kterých je tu dvě stě a které zvolili občané České republiky, neměli více dbát na dodržování zákonných pravidel a více dbát na právní řád. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO a levé části Sněmovny.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Prosím poslance o větší klid, při projevu pana poslance Vondráčka to tady přímo začalo šumět, takže prosím o klid.

Nyní je na řadě přihlášený pan poslanec Pavel Svoboda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo.

Dovolte mi jen stručně dojmy jako členovi mandátového a imunitního výboru. Jsem tady první volební období, dosud jsem měl informace pouze z médií a nějak - řeknu latentně - jsem tuto kauzu sledoval omezeně.

Díky členství v mandátovém a imunitním výboru jsem měl možnost prostudovat spis a budu jednoznačně hlasovat pro, protože všechny případné pochybnosti, které tady možná zmiňují kolegové a objevují se v médiích, jsem si zkrátka pro sebe vyvrátil.

Dovolte mi klíčové sdělení nebo podtržení toho zásadního faktu - my tady nerozhodujeme o vině, trestu a tak dále. To náleží soudu, nezávislému soudu, a já věřím, že takové soudy v této republice máme. Pan kolega Babiš, opakovaně, pokud se nepletu, o vydání žádal, sám s tím souhlasil. Za pozvání paní předsedkyni Válkové - prostřednictvím paní předsedající - děkuji, že ho pozvala na zasedání mandátového a imunitního výboru. Pan poslanec se nedostavil, poslal dopis. To za prvé. Za druhé, změnil názor, nyní o vydání nestojí, a za třetí, klíčová informace pro mne: o vině a trestu nerozhodují sociální sítě, nerozhodujeme tady o tom my, nerozhodují o tom demonstranti před Sněmovnou, nikdo, kdo staví šibenice, rozhoduje o tom nezávislý soud. A pokud vyšetřovatel, státní zástupce i mandátový a imunitní výbor stojí v jedné lajně a tvrdí ano, stalo se to, tak nemám důvod tomu nevěřit. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části Sněmovny.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zatím posledním přihlášeným je pan poslanec Karel Haas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se pravděpodobně, podobnými slovy jako kolega Radek Vondráček, vaším prostřednictvím, vešel do faktické, ale raději... kdybych to chviličku přetáhl. Buď tři, nebo čtyři body.

První bod. Vůbec mě nepřekvapily projevy kolegů Babiše, kolegy Faltýnka, kolegy Růžičky - opět vaším prostřednictvím samozřejmě, paní předsedkyně - slova o "kompru", o politické motivaci, o objednávce trestního řízení, to si myslím, že Česká republika slyší jako kolovrátek už mnoho let. Takže v tomto smyslu mě tyto projevy vůbec nepřekvapily.

Přiznám se, že mě lehce vystrašily projevy paní kolegyně Válkové a kolegy Vondráčka, opět vaším prostřednictvím. Proč mě vystrašily? Vystrašily mne relativizací žádosti státního zástupce o souhlas Poslanecké sněmovny s vydáním poslance Andreje Babiše. Vystrašily mě tím, že bývalá ministryně spravedlnosti, bývalý předseda Poslanecké sněmovny, to znamená vrcholní představitelé České republiky, co tím vyjadřují? No, vyjadřují tím nedůvěru k moci soudní, k jednomu ze tří pilířů českého ústavního systému. Vyjadřují tím, že nedoporučují vydání, že zřejmě nevěří tomu, že by moc soudní zafungovala v této konkrétní věci. A já ten výsledek samozřejmě nemohu znát, nejsem členem mandátového a imunitního výboru, neznám obsah spisu, takže nepředjímám vůbec případné rozhodnutí, ale opravdu z úst těchto dvou kolegů, zejména těchto dvou kolegů, obou právníků a obou bývalých vrcholných představitelů českých ústavních institucí, tak ty jejich projevy mě opravdu lehce vystrašily.

A ta moje třetí poznámka je citace, opravdu doslovná, z morálního kodexu reprezentantů hnutí ANO - je pořád dostupný na webových stránkách hnutí ANO - ze 3. března 2017. Dovolím si ocitovat bod IX: "V případě přestupkového řízení či trestního stíhání proti své osobě reprezentant nebude využívat poslaneckou, senátorskou imunitu a požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání. Jedinou výjimku v tomto ohledu tvoří případné stíhání za politické projevy pronesené na půdě Parlamentu ČR." Konec citace.

Takže jsem docela zvědav - rozumím tomu, že v poslaneckém klubu hnutí ANO nejsou pouze členové hnutí ANO, ti asi budou hlasovat volně, ale jsem zvědav, jak členové poslaneckého klubu hnutí ANO, kteří členy hnutí ANO jsou, dodrží svůj vlastní morální kodex. Děkuji mnohokrát. (Potlesk pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se objevily dvě faktické poznámky. První z nich je od pana poslance Víta Vomáčky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se opravdu vejdu do faktické poznámky. Já jsem tady velmi bedlivě poslouchal i mnohdy zajímavé interpretace a zdůvodnění a podobně. Nejsem právník, jsem zootechnik, jsem dlouholetým starostou, a proto mě spíš vyděsila taková ta konstrukce, co tady - prostřednictvím předsedající - pan kolega Růžička pronášel o policii. Prosím, buďme opatrní, nehodnoťme policii pouze z nějakého svého osobního záměru.

Ještě před pár měsíci, když byla pandemie, jsme jim tady děkovali, když bylo před volbami, všichni jsme jim děkovali, a ejhle, po volbách už se tady říká o tom, že je velmi jednoduché najít si policistu, dlouho za ním chodit a on nám pomůže. Buďme v tomto opatrní, nedávejme takovéto signály našim občanům. Sami všichni víme, že je tady GIBS, jako poslanci máme různé výbory, podvýbory atd. Myslím si, že toto je velmi zbytečné, že to škodí pohledu občanů na policii a my bychom se toho neměli účastnit. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček. Pak ještě faktická pana poslance Růžičky. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. V žádném případě jsem nechtěl, pane kolego, vás vystrašit, prostřednictvím předsedající se omlouvám. Ono je to právě naopak, dokonce existují filozofické směry, které tvrdí, že vlastně veškeré spory mezi lidstvem jsou tím, že stejným slovům dáváme jiné významy.

Já mám naopak vysokou důvěru v soudy České republiky a také vím, jak k tomu přistupují. Ony se na to dívají trochu jinak, takže ony to budou opravdu posuzovat ze svého pohledu. Byly tady citovány paní poslankyní Válkovou dokonce závěry Nejvyššího soudu a já se důvodně domnívám, že nesoulad mezi popisem skutku a právní kvalifikací povede soud k závěru, že byl poslanec Andrej Babiš špatně vydán, pro skutek, pro který nemůže být stíhán, protože není trestný. To je moje vysoká důvěra.

Takže moje námitka je spíš formální, jestliže to policie nemá dobře, jestli bychom ji neměli vést k tomu, ať to opraví, protože já se bojím, že to tady jednou budeme dělat znova, to vydávání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP