(12.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní kolegyně a vážení páni kolegové, mně tedy nepřijde normální, že by si člověk po 45 odpracovaných letech a odvádění daní měl jít žádat na úřad práce o příspěvek na bydlení kvůli tomu, že se vládě nechce snížit DPH na energie, jako je tomu v jiných státech. Panu ministrovi Marianu Jurečkovi jako ministrovi práce a sociálních věcí přijde normální, že na zvýšených cenách ještě vydělá stát. Nám ale ne. My opravdu máme pochopení pro to, že lidem přijde nepřijatelné sedět v čekárně na úřadu práce vedle lidí, kteří třeba dávky zneužívají. A to, co jsem v tuto chvíli řekla, je ten jeden z důvodů, proč jsme dnes svolali tuto mimořádnou schůzi, a to s dvěma body. Ten jeden jsem už teď v krátkosti otevřela a ten druhý se týká podpory podnikatelských subjektů v souvislosti s výskytem pandemie.

Chtěla jsem poděkovat panu ministrovi průmyslu a obchodu za to, že tedy konečně přišel na vládu se schválením dotací, s těmi programy, které víceméně opsal, po dvou měsících. Ale musím, pane ministře, konstatovat, že vaše vystoupení bylo za hranicí, jak bych to nazvala, slušnosti, arogantnosti a především toho, že si prostě myslím, že jste v politice, omlouvám se, velmi krátce. Víte, když se člověk stane politikem, popřípadě ministrem, tak by měl stát pořád na tom místě a měl by si uvědomovat, že je tím stejným člověkem a že je jedním z těch lidí a že není žádným nadčlověkem. Vy jste tady řekl, že bývalá vláda, že byla aktivní v tom, že rozdávala. (Během projevu se Jana Mračková Vildumetzová opakovaně otáčí na ministra průmyslu a obchodu Síkelu do vládní lavice.) Vy jste neskládal, vy jste vlastně neskládal slib poslance, ale skládal jste slib jako ministr, že budete hájit zájmy občanů. A vy jim máte pomáhat, těm občanům. A vy mi chcete říct, že to, že vláda vypisovala ty kompenzační bonusy - a já jsem tady v té minulé Sněmovně seděla, já jsem vnímala ty apely té opozice, kteří říkali: musíte ještě otevřít dotační program pro ty průvodce, musíte ještě pro všechny další, na které jste zapomněli. A ta vláda na to, pane ministře, reagovala a na základě toho ty dotační programy otevřela. A vy to v tuto chvíli kritizujete? Vy říkáte, že stát nemá rozdávat peníze a že je má dávat těm, kteří to potřebují? Ale vždyť přesně tohle ta bývalá vláda dělala a dělala to, znovu opakuji, na základě těch apelů, které tady od opozice, ale třeba i od nás z regionů - já jsem několikrát přišla za paní ministryní pro místní rozvoj s apelem, aby se dál, byly vouchery na ubytování, aby se prodloužily, protože jsem zrovna z regionu, kde velmi rezonuje cestovní ruch. A paní ministryně pro místní rozvoj pro to udělala maximum a ty vouchery byly a velmi pomohly.

Musím říct, že vaše vystoupení a vaše invektiva vůči paní Schillerové byly úplně přes čáru. Já samozřejmě vím, co zažívám na Krajském zastupitelstvu v Karlovarském kraji, a vím, jak se velmi dobře střílí do ženy. Ale myslím si, že to na tuto půdu a vůči ženě, to, co jste tady dnes řekl, tak já považuji, že byste se měl za to paní ministryni omluvit. (Potlesk z levé části jednacího sálu.) Já si myslím, že paní ministryně v pozici ministryně financí pracovala zodpovědně a dělala maximum v rámci jejího resortu, pracovala opravdu, troufla bych si říct, 24 hodin denně a zajímala se o všechny problémy. A to, co tady opravdu z vašich úst dnes zaznělo bylo velmi nefér.

Já jsem si zapisovala některé ty věci, které jste tady říkal, a že se rozdávaly dotační programy jako Večerníček. A já chci říct, ty dotační programy, které jste připravil vy, tak v médiích už se teď všichni ti podnikatelé ozývají a říkají, že to bude nedostatečné, že jim to nepomůže, že budou muset skončit se svým podnikáním. Tak to jste asi nevypsal dotační programy pro ty potřebné. Pane ministře průmyslu a obchodu, vy jste vyhráli volby v říjnu. V tu dobu už jste věděli, že máte většinu ve Sněmovně. Celou dobu jste nám tvrdili, že jste připraveni. Já to tady prakticky opakuji každý den, jak s pandemickým zákonem, tak se vším. Ale já, jak vidím, tak žádnou strategii nemáte, vy, zrovna osobně. Nebo mě tady s ní prosím seznamte, s tou strategií. Já vám musím říct, že když se podívám na jiné státy, tak oni mají plán na obnovu ekonomiky. Německo vyčlenilo například více než miliardu korun na to, aby se lidé vrátili zpět do divadel, do kin, dalších lokalit, kam si za poslední dva roky lidé odvykli chodit. Německo vyčlenilo další miliardy korun na podporu obchodu, průmyslu a dalších sektorů. A já se ptám, jaký plán máte vy? Dneska jsem ho viděla. Přišel jste a všechno jste znegoval vůči minulé vládě. Já, když jsem tady minule vystupovala, tak jsem vás chtěla pochválit. Pak jsem na to zapomněla, protože jste kritizoval našeho bývalého ministra průmyslu a obchodu, že neřešil věc ohledně té firmy s Energetickým regulačním úřadem, že tam nikdy nebyl. Pak jste se za to omluvil, což mě velmi potěšilo. Ale musím říct, že vaše vystoupení mě dneska - úplně jsem si říkala, že to snad ani není možné, že někdo může takovýmto způsobem tady vystoupit. Takže já bych vás chtěla vyzvat, jestli byste tady mohl dneska vystoupit, jaký máte plán na obnovu ekonomiky, jestli byste mi tady vystoupil (správně vysvětlil), jaký máte plán na snížení inflace. A vy pořád, třeba s tím přijdete, nebo čekáte na nějaký signál, že se to ještě musí prodiskutovat. Ale víte, oni ti podnikatelé nemají čas, než se to prodiskutuje a vyřeší. Vy už to jste měl mít dávno připravené. A vy jste to říkali, že jste připraveni. Já si myslím, že ten čas běží.

Tak a teď bych se obrátila na pana ministra práce a sociálních věcí a na nárůst cen za energie. Tak s tím mám také obrovský problém a především s tím mají problém občané České republiky. Ceny energií nadále rostou. Tato vláda se chlubí na Twitteru, že se tedy přidá seniorům tisíc korun, ale už neříká, že si násobně více od nich vezme na DPH za energie. To je podle mého názoru nepřípustná situace. Podle mého je doslova skandální, aby lidem, kteří celý život pracovali, přispívali do důchodového systému, nyní jim pan ministr Jurečka s úsměvem řekl: je hezké, že jste pracovali, ale mazejte do fronty na úřad práce pro podporu. Stejná situace se ale dotýká i dalších lidí a já se opravdu pozastavuji nad tím, jak si může vláda dovolit nepřímo pracujícím lidem říkat, že mají chodit na úřady práce pro podporu. Dochází jim vůbec, co tím vzkazují? Jak velkou míru beznaděje jim se svými velkými platy posílají?***




Přihlásit/registrovat se do ISP