(12.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A teď prosím k panu ministrovi, panu vicepremiérovi Jurečkovi. No, a vy jste vlastně se taky zmínil. Víte, tady ta kauza, která tedy opravdu zemřela tak, jak se narodila, s tím slavným auditem, má jeden jediný význam: odvést pozornost od toho, co dělá tato vláda, že na každém ministerstvu jsou dva političtí náměstci. Já vím, že jsou i na financích. Stojí čtvrt milionu, plat 120... (Otáčí se k ministrovi Jurečkovi, který hovořil mimo mikrofon.) Tak možná že vy ne, na financích určitě ano. Čtvrt milionu s autem, s aparátem, se vším, že se nabírají další lidé, že se zvedly výdaje, všude se škrtá, na Úřadě vlády se přidalo asi 74 milionů a tak dále. A to jsem strašně zvědavá, až můj ctěný nástupce na Ministerstvu financí - mělo to být včera, podívám se na stránky, neměla jsem čas, byla jsem tady - až zveřejní seznam svých... (Otáčí se k ministrovi Stanjurovi.) ... je tady, výborně - poradců, to se na to moc těším.

Takže tady se vytvořila kauza, vytvořila se kauza a vybrali se tady dva zaměstnanci z útvaru, který má dvanáct lidí, kteří - někdo dělal tiskové zprávy, někdo dělal web, někdo dělal audiovizuální obraz, a tady já jsem dehonestována už několik dní, skoro týdnů za něco, co prostě nemá žádnou podstatu. A že se to umísťovalo na moje sociální sítě? To jsou veřejné sociální sítě! Jako Alena Schillerová, veřejná osobnost. Já nemám žádné soukromé! Já mám soukromý Facebook, který roky nepoužívám. A samozřejmě oba tito lidé, kteří notabene teď mají ze života peklo, jenom pro vás, že pořád všichni řeší mě, ale oni mají teď ze života peklo. Za co? Oni nic neudělali. A kromě toho ještě fakturovali i hnutí.

Víte, když jste tady oba, tak pánové, je to báječné. Já to mám ve zvyku a nebudu to dělat a nikdy si nebudu špinit ruce, protože jsem věřící člověk, myslela jsem, že vy taky, pane ministře, pane vicepremiére (k ministrovi Jurečkovi), a nebudu si zatěžovat svoje svědomí, ale mně napsalo strašně moc občanů. A napsali mi s tím, proč se nechám urážet: proč se necháte od těch lidí urážet? A posílali mi věci, které jsem netušila. Já jsem nevěděla, že jste měl reklamu za 60 milionů na Regionální potravinu v době, kdy jste byl ministrem zemědělství. A nezajímá mě to, nebudu to řešit, nebudu vás nikde špinit. Mně to chodí. Chodí mně od Opaváků různé příběhy, když tam pan ministr byl primátorem Opavy. Nebudu to řešit, nebudu se chovat stejně, nebudu se chovat takto stejně. Ale nebudu se ani bát. Já jsem nic neudělala, celý život jsem poctivě pracovala pro tuto zemi, pracovala jsem ve veřejném sektoru a nenechám se umlčet. A zítra bude rozpočet a řeknu si všechno, věcně, všechno, co budu chtít, tak, jak to budu vidět, jak využiji svých vědomostí a svých znalostí.

Takže to je celý tento zpolitizovaný příběh. Nebudu už tady řešit hospodaření krajů, měst a obcí, to za mě řekla báječně moje kolegyně, prostřednictvím paní předsedkyně, paní kolegyně, paní místopředsedkyně Sněmovny.

A ještě k tomu, ještě ta dvě čísla, já je zopakuji zítra zas při tom rozpočtu. Pořád tady říkáte: to zadlužení. Zadlužení této země v roce 2013, když koalice SPOLU předávala hnutí ANO Ministerstvo financí, byla 43,3 % HDP. Na konci roku 2021, když my jsme ho předávali, bylo 42 % HDP, čerpám z makroekonomické predikce Ministerstva financí z 20. ledna 2022.

Ještě jednu věc. Dneska jsem si přečetla rozhovor s panem prezidentem a on tam řekl takovou jednu krásnou větu. Já si dovolím odcitovat. On řekl: malí lidé jsou schopni se zabývat pouze malými věcmi. Což je obrovská pravda. A vy jste dostali obrovskou moc do ruky, tak jako jsme my ji měli čtyři roky, a s tou mocí je spojena především zodpovědnost. Zodpovědnost za lidi v této zemi, za to, jak se jim bude dařit. A jim se teď nedaří dobře.

A my jsme se k tomu postavili čelem, byť nás teď vláčíte, a pomáhali jsme. Udrželi jsme sociální smír, dali jsme peníze tam, kde byly potřeba. A to, že to mělo dopad na ekonomiku pozitivní, je jednoznačné. Nebyl takový propad za rok 2020, což připustili i někteří ekonomové. A inflace - nebudu se tady s vámi přít. Dobře víte, vy, kteří jste ekonomové, jak je to s inflací, co způsobuje inflaci, že to je prostě celkové narušení těch dodavatelsko-odběratelských vztahů, celkové narušení všeho toho, co přinesla... fungování ekonomiky způsobené pandemií a potom s tím spojenými věcmi. To jsme si tady řekli x-krát a ještě x-krát řekneme. Ale z toho, že byste to měli řešit a pomoci těm lidem, z toho se prostě nevykecáte.

A pokud jenom pohrnete ty problémy před sebou - můžete nás tady urážet, můžete nás zesměšňovat, to je jedno, my to vydržíme. Já to rozhodně vydržím. Moje babička říkávala: kopřivu mráz nespálí. Já to určitě vydržím, ale vy před těmi problémy neutečete. A bude muset přijít někdo pro vás, kdo je bude řešit, protože slovy klasika: vy už tu, maminko, nebudete. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další s přednostním právem je pan ministr Síkela. A protože se předsedkyně a předsedové poslaneckých klubů dohodli, že dnes nebudeme uplatňovat pauzu teď od 13. hodiny, je to dohoda napříč všech předsedů a předsedkyně klubů, tak teď pokračujeme dále a já jenom avizuji, že další přihlášenou a poslední doposud přihlášenou je paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, já budu reagovat jenom velmi krátce. Byl jsem tady obviněn z arogance, z nabubřelosti. Byl jsem dokonce vyzván, abych se omluvil paní předsedkyni Schillerové. Já se omlouvám vám všem, ale paní předsedkyni Schillerové se omlouvat nebudu, protože já se lidem, kteří neříkají pravdu, neomlouvám. A já jsem paní Schillerovou neponižoval. Ona se ponižuje sama tím, jak reaguje na některé věci.

Vy jste, paní Schillerová, řekla, že jste chlap. Tak se i k té kauze s těmi fotografy a s těmi kameramany jako chlap postavte. To je první komentář.

Druhý komentář: Nebudu tady vést s nikým makroekonomickou diskusi o tom, jak se bojuje s inflací, jak se bojuje s dluhem. Chci jen všechny upozornit na to, že deficit je pořád dluh. Vyšší deficit je vyšší dluh a nižší deficit je nižší dluh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP