(13.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Dále s přednostním právem pan místopředseda Jan Bartošek. (Hluk a neklid v jednacím sále, poslanci stojí většinou v hloučcích, někteří odcházejí.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, to, co chci říct, se týká především předsedů klubů a fungování klubů a přednostních práv.

Dnes jste byli svědky, a já předpokládám, že to nebyl úmysl, každopádně paní předsedkyně Schillerová se omluvila, byla zastoupena panem místopředsedou Havlíčkem, opět s přednostním právem. Poté co pan poslanec Havlíček promluvil, se paní ministryně, bývalá ministryně financí, vrátila do sálu a zbytečně to vyvolává otázky, zda se nejedná o účelové omluvení. (Smích, výkřiky.) Já předpokládám, že v tomto případě se o to nejednalo. Každopádně na vedení Sněmovny se zastoupením všech předsedů klubů se tomu budeme muset věnovat, jakým způsobem s tím budeme nakládat, aby nedocházelo skutečně k tomu, že se pouze na část předsedové klubů omluví, aby vznikla možnost přednostního práva pro dalšího člověka. Já to říkám skutečně s tím, že se jedná o systémovou věc. (Předsedající: Poprosím o klid v sále!) A říkám, že o tom budeme diskutovat, protože jsme se o tom bavili jako vedení Sněmovny, abychom zavedli univerzální pravidlo, které se bude týkat napříč všemi kluby. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Ještě se s přednostním právem hlásí pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Tak, paní předsedkyně Schillerová o sobě hrozně ráda a pěkně mluví. Proč ne, každý jsme nějaký. To, co jsme viděli, bylo jasné porušení pravidel a faul. (Smích v levé části jednacího sálu.) Není problém, není problém... (Bušení do lavice v levé části jednacího sálu, hluk přetrvává.) No, můžete třískat, jak chcete. (Zaznívají poznámky z hloučku stojících poslanců vlevo od řečnického pultíku.) Co na mě ječíte? Já bych poprosil paní místopředsedkyni, abyste zklidnila poslance z vašeho hnutí, aby na mě tady nekřičeli a neuráželi mě.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych poprosila všechny poslance, aby se zklidnili, aby byl klid v sále, a v tuto chvíli s přednostním právem hovoří pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Děkuji.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Není problém, že k tomu bodu vystoupil místopředseda poslaneckého klubu, v tomto případě Karel Havlíček, pokud by k tomu nevystupovala, k stejnému bodu ve stejném pořadu schůze, předsedkyně klubu. Samozřejmě že to byl úmysl. Samozřejmě že to byl faul. Hned se paní předsedkyně vrátila. Kdyby nevystupovala ona s přednostním právem, ale pan Karel Havlíček, žádný problém by v tom nebyl. Ale takhle si to můžeme jako peška posouvat. Nevím, kolik váš klub má místopředsedů. Také se mohl pan Karel Havlíček písemně omluvit, přišel by další místopředseda a pořád, pořád dokola. Takhle to fungovat nemá. Pokud říkáte, že k některému bodu já jsem byl omluven a vystoupil někdo jiný, někdo z mých místopředsedů, ano, to je pravda, ale v tom případě já už jsem nevystupoval. Takže vy jste měli dva předsedy klubu v jednom okamžiku schůze! Není to fér, je to prostě faul! Věřím, že se na vedení Sněmovny domluvíme, že už se to opakovat prostě nebude. To, že vystoupí jeden a klub se rozhodne kdo, třeba podle problematiky, to je naprosto legitimní a v pořádku. Ale nemohou si to předávat jako peška pořád dokola. Tak to prostě je. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Ještě chce zareagovat paní předsedkyně klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak já budu jenom ráda, když si to vyříkáme na grémiu nebo na setkání předsedů klubů. Já jsem tady nebyla. Já jsem byla omluvena, takže jsem tu debatu nezaznamenala. Vnímám to až teď. Já jsem - byly dva body, pane ministře. Dva body. V programu byly dva body. Já jsem vystupovala k jednomu, odešla jsem, omluvila jsem se písemně paní předsedkyni. Nebyl tady ani první místopředseda Faltýnek a zastupoval mě s přednostním právem pan poslanec Havlíček, který - ale já už jsem potom nevystupovala. Já už jsem poté nevystoupila. Nezlobte se, já si pamatuji, pane ministře, já si pamatuji dobu, kdy jste byl předsedou poslaneckého klubu a vaší místopředsedkyní byla paní Černochová a bývaly doby, že jste tady nějakou dobu během dne nebyl a byla tady ona a nikdo jsme v tom neviděli problém. Orloj my neděláme. My orloj neděláme. To znamená, není to tak, že hodinu jeden místopředseda, další hodinu druhý. Orloj ne. Takhle jste to řekli. Ale zastupoval mě v daný okamžik pan Havlíček na základě písemné omluvy a já už jsem poté nevystoupila. Děkuji. (Malý potlesk v levé části jednacího sálu, hluk přetrvává, poslanci postávají v hloučcích.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak já bych chtěla opět požádat o klid v sále a chtěla bych především upozornit na vystoupení Jana Bartoška, který řekl, že vedení Sněmovny se bude i těmito věcmi zabývat. Myslím si, že to řekl dost jasně, přesto tu jsou ještě dvě přednostní práva. Pan ministr financí Zbyněk Stanjura a ještě se hlásil Tomio Okamura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Kdybychom měli schválený program a v každém bodu by s přednostním právem za předsedu klubu vystoupil někdo jiný, nevystupuji. Říkal jsem to dopředu. Je to ale v jedné věci. Je to k návrhu programu. Takže to není - v tom návrhu programu také mohlo být 17 bodů té schůze. V tom je problém. Vždyť jsem to jasně říkal, že jste mluvili s jedním přednostním právem v jedné věci dva. To prostě není, to není fér. To si myslím, že to je jednoduché si vyjasnit a takhle to budeme dodržovat. Není problém, když ke konkrétnímu bodu, když tu není předseda klubu, vystoupí někdo jiný. Takže připomínat mi, že k některým bodům vystoupila Jana Černochová - ano. Ale já jsem k němu nevystupoval. Takže vystoupil jeden s přednostním právem jako předseda klubu. A to je celé. Myslím, že to všichni, kteří chtějí, prostě chápou. Když se na tom dohodneme, pokud to třeba i podepíšeme, tak to bude jenom dobře. Takže problém je v tom, že jste dva mluvili v jedné věci. To je problém.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak já děkuji. Tomio Okamura přihlášku stáhl. Tímto konstatuji, že končím 10. schůzi. Sejdeme se zítra, v pátek 18. února, v 9 hodin, kdy začíná 11. schůze Poslanecké sněmovny. Mějte se všichni moc hezky, krásné odpoledne. Děkuji.

 

(Schůze skončila ve 13.45 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP