(12.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Na závěr mi dovolte říct, že já nejsem rád, že se tady dneska zabýváme Turówem. A ne proto, že bych si myslel, že ta smlouva má nějaké slabiny, ona samozřejmě každá smlouva má slabiny, ale že má nějaké podstatné slabiny, o kterých tady nemůžeme mluvit. Můžeme. Ale my bychom se tady o tom nemuseli bavit, kdyby to předcházející vláda dokázala dovést do konce, kdyby vyřešila Turów už v loňském roce a vyřešila ho tak, aby ten výsledek byl dobrý pro občany České republiky. Ale nestalo se tak! Nestalo se to, protože prostě jste využívali nátlakové metody, nebyli jste schopni se domluvit, dospět k nějakému řešení. Byli jste neústupní, dobře, ale ničeho jste nedosáhli. A jediné, co jste udělali, že jste obětovali občany Libereckého kraje. To je prostě výsledek toho vašeho vyjednávání. A teď místo toho, a to je ten rozdíl, abyste řekli dobře, tak se vyjednala dohoda, je to skvělé, budeme to sledovat, jestli tam nedojde k nějakým problémům, a budeme v tomto smyslu kritickou opozicí, ale je dobře, že Česká republika se domluvila s Polskem a že jsme přinesli něco českým občanům, tak vy prostě všechno špatně, kritizujete. Kritizujete i to, co jste sami vlastně vyjednávali a na čem jste se podíleli. A mimochodem tohle je největší rozdíl mezi vámi a námi. Já jsem jako představitel opozice opakovaně sděloval veřejně i interně panu ministru Brabcovi i panu premiérovi, když podepíšete dohodu s Polskem, když uzavřete tuto kapitolu, uděláte něco pro občany, my to budeme podporovat. Budeme to podporovat! Tuto zprávu jste měli a to pan ministr Brabec nemůže popřít. Ani tak jste to neudělali! Zato teď, když jsme to my udělali, co jste vy nedokázali, tak místo abyste řekli pánbůh zaplať za to, že jste odblokovali tu situaci a máme dohodu, která dělá něco pro občany, tak to jenom zbytečně a velmi slabě a místy i s používáním nepravd a věcí, které ani v té smlouvě nejsou, ani neodpovídají realitě, tak to jenom z tohoto hlediska kritizujete.

Tak abych to uzavřel. Ta smlouva měla několik cílů a ty jsme naplnili. Chráníme občany České republiky. Je to dobré řešení pro Českou republiku. Odvalili jsme balvan z česko-polských vztahů, který bránil dalším řešením sporných bodů a který bránil tomu, aby se ta spolupráce ve všech oblastech co nejlépe rozvíjela, a to je také důležité. Uzavřeli jsme tu smlouvu ve spolupráci s reprezentací občanů Libereckého kraje. Za to vedení Libereckého kraje ještě jednou děkuji. Je to a byl to jediný způsob, jak dosáhnout záruky pro české občany, jak dosáhnout jejich ochrany, jak dosáhnout garancí do budoucna, jak vidět do dat, jak mít zajištěn monitoring, jak mít prostě na své straně všechno, co potřebujeme pro to, abychom dokázali zmírňovat dopady těžby a dokázali účinně chránit české občany. A proto je to dobrá smlouva, je to umění možného a je dobře, že ji česká vláda uzavřela! (Potlesk poslanců vládní pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére. A nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr Marian Jurečka. Připraví se pan místopředseda Richard Brabec. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já si dovolím ještě na úvod, než se budu věnovat problematice této mimořádné schůze, tady z tohoto místa poděkovat předsedkyni klubu hnutí ANO Aleně Schillerové za její postoj a vyjádření i názoru poslaneckého klubu hnutí ANO k Ukrajině, k jasnému postoji, odsouzení kroků, které byly udělány ze strany Ruska, a i za slova, kdy řekla, že podporuje i postup vládní koalice. Já si toho vážím a děkuju za to. V mnoha věcech se neshodneme, ale tohle bylo korektní, bylo to namístě, bylo to potřeba. Na rozdíl od mlčení jiné části opozičního spektra.

Nyní k dolu Turów. Hodně tady zaznělo a já si dovolím jenom upozornit na několik momentů, které tady zmiňoval především i bývalý pan premiér Andrej Babiš, který tady přečetl nějakou svou část textu a odešel, už tady v té diskusi není, ale vlastně možná by bylo dobré si položit otázku předtím, než poslanec podepíše svolání této mimořádné schůze, a je to poslanec, který byl za stranu, která byla tou minulou vládní koaliční stranou, tak aby si položil otázku vlastně, jaký byl cíl jeho předchozí vlády, premiéra, ministrů té vlády, čeho vlastně chtěli oni dosáhnout. Protože se tady o tom mluvilo několik měsíců, jednalo se několik měsíců a vlastně výsledek nebyl žádný. A říkat, jestli je něco dobrá, nebo špatná dohoda, nemá smysl, protože hodnotit nějakou dohodu a mluvit o ní, že je dobrá, má smysl tehdy, když ta dohoda je opravdu uzavřena. Říkat "my jsme chtěli, my jsme chtěli něco jiného", je sice možná na první pohled hrozně pěkné a možná se to i dobře některým lidem poslouchá, ale každý víme, jestli v životě chceme dosáhnout nějaké dohody, ať už v rodinách, v podnikatelském životě, tak slovem dohoda můžu označit něco, na čem se opravdu už ty dvě nebo vícero stran dohodne. Vy jste se nedohodli. Vy jste říkali, že máte nějaké představy o nějakých konkrétních číslech, hodnotách, ale za ty měsíce, kdy jste o tom mluvili, jste se vlastně k žádnému výsledku nepřiblížili. A tady šel prostě čas, který tu situaci komplikoval a vytvářel menší a menší prostor pro to, aby byla vůle se dohodnout. A tady nikoliv ze strany České republiky, ale ze strany Polska. A vy to moc dobře víte, protože ta právní stanoviska jsou naprosto jasná. Pracovali na tom experti jak Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zahraničních věcí a další zúčastnění experti, že prostě v dané situaci, pokud tady jsme chtěli mít prostředí, kdy jsme schopni vytvořit síť monitorovacích bodů jak pro spodní vody, tak pro ovzduší, tak jsme potřebovali mít nějakou dohodu. To se podařilo.

Pokud jsme chtěli mít možnost chránit naše spodní vody tou těsnicí stěnou, kterou máme možnost ovlivnit tak, aby opravdu výrazným způsobem snižovala ztrátu našich podzemních vod, aby se upravila a rozšířila, tak jsme k tomu potřebovali dohodu. I to se do té dohody dostalo a bude vyhodnocováno, jakým způsobem tato stěna bude mít účinnost, a tato stěna se stále ještě realizuje, dostavuje se. Takže říkat, že tady konkrétně odtud potud dneska ta stěna je a dál se nebude stavebně a technicky upravovat, není pravda. To se podařilo díky té dohodě.

Potřebovali jsme snížit zátěž prachovou a zátěž dalších emisí, jako je i znečištění hlukem, prachem, ale také třeba světelným smogem. I to je součástí té dohody. I tady polská strana bude muset změnit a upravit ty věci v rámci ochrany zdraví obyvatel České republiky.

Podařilo se také dohodnout i na těch finančních záležitostech, které souvisí s investicemi, které bude moci Česká republika a Liberecký kraj realizovat ve prospěch občanů Libereckého kraje. Byla tady představa 40 milionů eur ze strany Polska, byla tady představa předchozí vlády 50 milionů eur. Tak když chci hledat nějaký kompromis, tak se musím umět někde na té částce kompromisu domluvit. A ten výsledek byl kompromis kompromisního jednání a diskuse, kterou jsme vedli. Pořád je to částka převyšující jednu miliardu korun, která stačí a pokrývá pro to, abychom technicky byli schopni realizovat investice do vodohospodářské infrastruktury v rámci té části Libereckého kraje, kde to bude potřeba. Takže i to přinesla tato dohoda.

Tato dohoda v okamžiku, kdy nebude plněna, když skončí toto pětileté období, a může se prodloužit, mohou se upravit ty parametry, já předpokládám, že dobří sousedé mají zájem v dohodě pokračovat, ale to bude otázka případně jiné vlády, budoucí vlády, ale pokud by i k tomuto nedošlo a dohoda by nepokračovala, tak zůstávají otevřené možnosti zase vrátit se k tomu krajnímu řešení - podání žaloby. I to jsou otevřené možnosti, které nikdo České republice neupřel. Ale budou tady konkrétní měřicí body, které budou schopny sledovat vývoj: pokles nebo vzestup hladiny spodních vod, včetně znečištění území České republiky například prachovými částicemi. Tyto věci by se bez té dohody realizovaly velmi obtížně. Stejně tak jako konkrétní kroky, které znamenají omezení postupu těžby i ve vztahu k českému území, pokud nebudou fungovat efektivně a smysluplně ta opatření, o kterých jsme tady mluvili, jako je například právě těsnicí stěna. To všechno jsou věci, které kdybychom se soudili, tak je prostě nevysoudíme. V rámci unijního práva bychom těchto věcí nedosáhli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP