(9.10 hodin)
(pokračuje Josef Bernard)

Za třetí budeme hlasovat o návrzích z rozpravy ve druhém čtení jednotlivě, jak zazněly. Máte je všichni písemně opět v materiálech na lavicích, příloha 2B.

Za čtvrté budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Za páté na závěr pak budeme hlasovat o návrzích doprovodných usnesení, a to bude podle tisku 144/4.

Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní zde mám přihlášku pana předsedy Tomia Okamury. Ptám se, zda chce vystoupit ještě před otevřením rozpravy, nebo až v rozpravě? (Vyjádření poslance Okamury mimo mikrofon.)

Dobrá, tak já tedy otevřu rozpravu. Pane předsedo, jste prvním přihlášeným s přednostním právem.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes budeme tady ve Sněmovně hlasovat o finálním vládním návrhu státního rozpočtu na letošní rok. Hnutí SPD nepodpoří státní rozpočet, jelikož vláda Petra Fialy neřeší zdražování, a místo aby vláda škrtla peníze nepřizpůsobivým, politickým neziskovkám, solárním baronům, škrtá peníze slušným a pracujícím občanům. Hnutí SPD podporuje slušné občany a z toho nebudeme ustupovat.

Je nutné, abych tady zdůraznil, že vláda Petra Fialy v rozpočtu na letošní rok snižuje podporu zdravotně postiženým občanům, snižuje podporu rodičům samoživitelům, snižuje podporu důchodcům a snižuje podporu studentům. S tím SPD zásadně nesouhlasí. Navíc vláda přináší snížení úrovně zdravotní péče, nízké ohodnocení potřebných profesí, jako jsou například hasiči, policisté, vojáci, nepedagogičtí pracovníci a tak dále.

Tento vládou Petra Fialy navržený státní rozpočet je zároveň proinflační a protirůstový, protože omezuje investice.

Já bych vás poprosil jenom o klid. Paní místopředsedkyně? Tak evidentně stačila jenom moje výzva.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím, pokračujte, sám jste si zjednal klid.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano. Zároveň vláda Petra Fialy z ODS stále nepřichází... (Obrací se ke stolku zpravodajů, kde se poslanci hlasitě baví.) Můžete být v klidu, trošku, prosím vás?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pánové, poprosím u stolku zpravodajů, dejte prostor panu předsedovi. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Zároveň vláda Petra Fialy z ODS stále nepřichází s opatřeními na pomoc lidem a firmám zasaženým rostoucími cenami energií a pohonných hmot, například po vzoru Polska, Maďarska a Slovenska, v dočasném snížení daní na základní potraviny a energie, stanovení maximální ceny pohonných hmot či energií, dočasné zmrazení úrokových sazeb u hypoték a tak podobně. Poslanci SPD proto připravili desítky pozměňovacích návrhů, konkrétně 21, v přesunech jednotlivých kapitol o celkovém objemu téměř 60 miliard korun. Rozhodně nechceme ubírat peníze našim slušným a pracujícím občanům, kteří jsou pro nás na prvním místě.

V souvislosti se státním rozpočtem musím dále říct, že ani v tento moment neznáme, jak se vláda Petra Fialy rozhodne v příštích dnech o tom, za kolik miliard chce vyvézt zbraně na Ukrajinu, kolik budou stát případně přesuny vojáků, o kterých vláda rozhodne, kolik Ukrajinců k nám přijde a bude čerpat nejen státní podporu, ale také zdravotní pojištění. To vše bude rozhodovat s plnou odpovědností vláda Petra Fialy nehledě na dnes odsouhlasený rozpočet.

V České republice je od počátku rusko-ukrajinského válečného konfliktu k dnešnímu dni odhadem 150 000 uprchlíků z Ukrajiny a počet nadále stoupá. Hnutí SPD podporuje materiální a humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům na nezbytnou dobu. Na nezbytnou dobu. Zároveň ale nemůžeme zavírat oči nad tím, že zaznamenáváme velké množství zpráv od našich občanů, kteří mají v souvislosti s touto velmi početnou uprchlickou vlnou obavy o udržitelnost našeho zdravotního systému, situaci na pracovním trhu, bezpečnost, a naše občany trápí také zdražování energií, pohonných hmot, potravin a bydlení. Ze strany vlády Petra Fialy z ODS i ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN stále chybí přes opakované výzvy informace o plánu, jakým konkrétním způsobem chce vláda tyto klíčové oblasti řešit, aby nebyl narušen sociální smír v naší republice. Navíc vláda minulý měsíc odsouhlasila škrtnutí 14 miliard korun pro zdravotní pojišťovny, což i s ohledem na současnou situaci zhorší dostupnost zdravotní péče. S tím hnutí SPD nesouhlasí.

Vláda by měla osekat na maximum zbytné výdaje, to ale neudělala. A nejen to, vláda neuvěřitelně plýtvá veřejnými penězi. Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba dává stát jen za látky od společnosti Pfizer 750 milionů korun měsíčně, přitom ale zájem o očkování rapidně klesá a řada vakcín se likviduje. Podle informací Hospodářských novin stát nechal zlikvidovat vakcíny za zhruba 200 až 250 milionů korun, tedy za čtvrt miliardy korun. To jsou peníze, které bychom jistě uměli využít jinak než je dát za vakcíny, které se vyhodí do kanálu. Podle informací Hospodářských novin není ani možné nepotřebné vakcíny poslat do jiných zemí, není totiž o ně zájem. Stát vakcíny ničí, protože o ně téměř nikdo nestojí, a mají samozřejmě dobu expirace. Mezi farmaceutickou společností Pfizer a Českou republikou jsou přitom dodávky vakcín nasmlouvány do konce roku 2023. Tímto způsobem dochází k plýtvání finančních prostředků a Ministerstvo zdravotnictví řízené Vlastimilem Válkem z TOP 09 v tomto případě nekoná s péčí řádného hospodáře, jak vyžaduje zákon. Alarmující je také situace kolem Novavaxu. Vláda objednala 772 000 nových vakcín tohoto typu. Ve dvoudávkovém schématu je to vakcína pro 386 000 lidí. O vakcínu, která měla přesvědčit prý i odmítače, ale téměř nikdo nemá zájem. Na očkovací dávku od firmy Novavax se ke konci února zaregistrovalo pouze 8 000 lidí. Chybné objednávky vakcín jsou jen ukázka vládou vyhozených peněz, konkrétně toho, co se děje u pana ministra zdravotnictví z TOP 09 Vlastimila Válka.

Dalším příkladem, na který upozornil například ekonom Vladimír Pikora, jsou dotace, což v praxi znamená obvykle, že se vezmou peníze daňových poplatníků a těch, kdo jsou úspěšní a efektivní, a dají se těm neefektivním. Tady ale musím uvést výjimku, jako například naše zemědělce, kteří by se bez dotací uživili, ale nesměla by je likvidovat jejich konkurence ze Západu a z Polska, kde tamní zemědělci dostávají vysoké dotace. Jako milovníkovi fotbalu a hokeje se mi to říká s těžkým srdcem, ale ukázkovým příkladem vyhozených peněz je způsob využití dotace pro fotbalovou asociaci České republiky, kde vedení asociace létalo soukromými lety. Půlmiliardová dotace by se měla přece využívat na podporu sportu, což je jednoznačně záslužná věc. Když to shrnu, u dotací, které vláda vyhazuje neefektivně oknem, platí Haškův pozměněný citát ze Švejka: To se nám to hoduje, když nás druzí dotují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP