(11.20 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Rozpočet, to jsou hlavně hledači peněz, hledání úspor, škrty a přepočty. Mnohdy jsou to ale také nepravdivé údaje a já se bojím, že rozhodnutí, které jste učinili, nebylo podloženo pravdivými výpočty, těmi správnými výpočty. A myslím vaše včerejší vládní rozhodnutí, takové to výborné rozhodnutí zrušit § 19 v zákoně o ochraně ovzduší č. 201 o přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Tento zákon má spoustu paragrafů, ale má takové dva zajímavé paragrafy, a to je § 19, který chcete zrušit - a na to máte plné právo, můžete ho zrušit, ale vy jste nás neinformovali o tom, že je tu § 20, který zrušit nelze, a tento § 20 říká, že dodavatel pohonných hmot musí snížit emisi skleníkových plynů o 6 % za rok. Pokud toho Česká republika nedosáhne, tak platí sankce. Když se tady projednával zákon o potravinách, z řad nynějších koaličních poslanců nás všichni strašili, jak zaplatíme sankce, jak jsme proti Evropské unii, co všechno děláme. A najednou nám nevadí, že my ze státní kasy zaplatíme za nesplnění této podmínky - a my to nesplníme - jednorázovou sankci 54 milionů korun a za každý den, kdy nebudeme plnit tuto podmínku, 10 tisíc euro na den. Já se jenom ptám, jestli si toto uvědomujeme a jestli vám tento paragraf byl taky představen.

Evropská unie hledá alternativní zdroje ropy a ropných produktů, aby snížila svoji závislost na Rusku, a v současné nejisté situaci se navíc zvýší poptávka po fosilních palivech a zvýší se i cena ropy. Všechny vlády, opravdu všechny - a mně se nechce věřit, že by všichni ekonomové a vládní činitelé okolních států byli takoví neználci a jenom my jsme byli ti nejlepší a nejpokrokovější, možné to je, možná ano, ale nechce se mi tomu věřit - a ti všichni dělají kroky pro umírnění tíživé finanční situace přes snížení DPH u pohonných hmot, zastropování cen PHM nebo uvolnění státních hmotných rezerv. K tomu ale nenabádám. Co děláme my? My se tady snažíme vybrakovat peněženky našich občanů přes spotřební daň za zvýšené ceny PHM. Výborné. Takže občané, vaše úspory se ještě snižují, nepomáhá se vám. Občané mně píší a já s nimi musím souhlasit. V konečném důsledku je možné, že by ekonomové dopočítali, že to bude horší než to, co se chystá učinit vláda. Pro mě, normálního praktika, by logikou věci bylo, že hledám peníze a chci dodržovat zvýšené sankce proti dodavateli ropy. Tak přimíchávám ne méně nebo nula, já přimíchávám více biosložky, abych tomu nenáviděnému dodavateli ropy a ropných produktů zaplatila méně a aby mně zůstalo více v té domácí kase. Tak já nevím, kdo to počítal, já nevím, kdo o tom rozhodoval, a ani jsem neviděla, jaké vám pro toto rozhodnutí dali podklady.

Já si myslím, že každý malý podnikatel umí počítat stejně dobře jako já, protože dennodenně bojuje o přežití na trhu. A mimo jiné, oni už tady mí předřečníci vystupovali, tak já jsem si ještě spočítala, že při dnešním kurzu dolaru 23,20 pošleme tedy tomu sankcionovanému dodavateli 14,97 miliard více. To hovořím o 6 % ropy, která se nebude nahrazovat biosložkou. Počítala jsem 50 % z té biosložky, protože samozřejmě nemám úplně ty údaje dokonalé, nicméně i tak jsou to obrovské, obrovské peníze. Takže všichni, podnikatelé i občané, se na tomto budou podílet. My platíme daně, abychom je takto potom vyhazovali oknem. A pokud by se přimíchávalo více než 6 %, 10 %, tak prosím nechte spočítat, jaká by to byla úspora do státního rozpočtu, a tu byste potom mohli dát občanům, kteří jsou v té tíživé situaci.

Ráda čtu ekonomická vyjádření ekonomů, kteří mají nějaké jméno. A oni píší: Krok této vlády může paradoxně vést k dalšímu zdražení nafty a zemního plynu. Výborné. Takže občané, nebudeme mít za 52 korun, asi budeme mít víc. Včera jsem četla vtip na Facebooku, kdy říkali: Výborné! Výrobci značkových tabulí zastropovali cenu nafty a benzinu, protože se tam vejde jenom 99 korun. Za 100 korun už to kupovat nebudeme.

Já to vaše rozhodnutí o ukončení přimíchávání biosložky nemohu chápat jinak, jako že to byl nějaký politický marketing, nebo co to bylo, a mně to vadí, protože s řadou vás sdílím některé názory, vážím si vás a hrozně, opravdu hrozně mě mrzí, že když hledáte peníze do rozpočtu, luxujete ho přes nesmyslné vyřizování účtů s vaším pomyslným nepřítelem, který je asi tedy společnost Agrofert, nebo já nevím, a mně to vadí, mne to mrzí, protože tím pak poškozujete nás všechny - podnikatele, občany, všechny. My to všichni, tady tu nenávist, zaplatíme v různých segmentech a je to zbytečné! Já to platit nechci a se mnou to nechce platit řada dalších občanů. Nechtějí to platit zemědělci a nechtějí to platit podnikatelé.

Já vás tedy za sebe a za ty, kteří nesouhlasí s těmito kroky, já vás opravdu prosím: Buďte nad věcí! Pracujte pro tuto naši zemi, pro občany, protože my se všichni vystěhovat nemůžeme. A ani nechceme.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí se svým příspěvkem paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se pan poslanec Lubomír Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, nyní jednáme ve třetím čtení o státním rozpočtu, prvním rozpočtu z dílny Fialovy vlády, a musím říct, že to je špatný rozpočet, který pokud nedozná změn, určitě nepodpoříme. Škrcení výdajů totiž nedává ekonomický smysl a bude pro lidi velmi bolestivé. Ano, usilujeme o smazání minimálně těch nejkřiklavějších škrtů. Za kulturu chci, aby se do rozpočtu vrátilo celkem alespoň 900 milionů korun. Prostřednictvím pozměňovacích návrhů požaduji navíc oproti představě vlády zejména 350 milionů korun na program péče o kulturní národní památky, 150 milionů korun na program na záchranu a obnovu kulturních památek, 200 milionů korun pro profesionální divadla a symfonické orchestry, 50 milionů korun na provoz příspěvkových organizací a 80 milionů korun na vybavení regionálních kulturních zařízení. A vás všechny přítomné, i ty, co jsou v předsálí, žádám o jejich podporu. Bez toho bude kultura zmírat a lidé, kteří v ní pracují, budou třít bídu nebo budou odcházet. Nebude se investovat do důležitých kulturních stánků. Například Ostrava nebude mít na tolik potřebnou koncertní halu. Nová scéna Národního divadla nebude zrekonstruovaná. Národní knihovna přijde o peníze. Ve hře je hodně. Země, která šidí kulturu, šidí sama sebe.

Rozpočet není ani protiinflační, ani prorůstový. Je pozérský a nelítostný vůči lidem. Za dveřmi je nejhorší ekonomický strašák, jaký existuje, stagflace, tedy kombinace růstu cen, nulového růstu mezd a vysoké nezaměstnanosti. Pro občany i stát velmi drahá a bolestivá kombinace. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Lubomír Metnar a připraví se paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budu mluvit bez ohledu na svou politickou příslušnost, neboť předem chci zdůraznit, že sbírat politické body v současné bezpečnostní krizi, která stírá rozdíly mezi koalicí a opozicí, bych považoval za nevhodné. Chci zdůraznit, že nejen u nás, ale v celé Evropské unii byly obranné rozpočty dlouhodobě obětovány a je nutné je stabilizovat a navyšovat. Pro jednu každou zemi to tak znamená posilovat vlastní strategické autonomie a obranyschopnosti. V tomto ohledu jsme zde ve Sněmovně na pomyslné jedné lodi. Jak ze židle ministerské, tak i z lavice poslanecké dlouhodobě vidím, že v otázkách zvyšování financí na obranyschopnost země panovala víceméně shoda, a to napříč politickým spektrem. Prosím, využijme toho a navyšme armádní rozpočet. Občané to od nás očekávají a je to pro naše občany. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP