(13.40 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Nyní prosím pana zpravodaje, aby uvedl návrhy doprovodných usnesení, o kterých také budeme hlasovat.

 

Poslanec Josef Bernard: Když tak, kolegyně, kolegové, vydržte. Ještě bychom měli prohlasovat doprovodná usnesení, která vznesl pan poslanec Žáček. Máte je pod tiskem 144/4. Navrhuji, abychom k tomu přistoupili tak, že budeme hlasovat jednotlivé pozměňovací návrhy. Vždycky přečtu jeden, druhý, třetí a o každém z nich budeme hlasovat zvlášť.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji, pane zpravodaji. Ještě tady máme avizováno - paní poslankyně zřejmě k hlasování. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji. Moc se omlouvám. Hlasovala jsem proti, na sjetině mám bohužel ano. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zpochybňujete hlasování. A paní poslankyně Babišová.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Také se omlouvám. Zpochybňuji hlasování. Hlasovala jsem pro, chtěla jsem hlasovat proti, zmáčkla jsem špatně tlačítko. Děkuji. (Protestní hlasy ze sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také zpochybňujete hlasování. Pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Naprosto respektuji tu první námitku. Jenom k té druhé námitce - poprosil bych, nemůžeme říkat "zmáčkla jsem špatně tlačítko". Nesmí vůle odpovídat tomu, jak jsem chtěl hlasovat, ale nemůžeme tady říkat "zmáčkla jsem špatně tlačítko", o to poprosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, chtěl jsem konstatovat, že hlasovatelné je to první vystoupení.

 

Budeme tedy hlasovat o námitce k hlasování.

zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 93 bylo přihlášeno 185 poslanců, pro hlasovalo 189 (na tabuli 182), námitka byla přijata.

 

My tedy budeme opakovat hlasování.

Zaznamenal jsem žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet.

 

Myslím, že není třeba opakovat celý návrh usnesení. Víme, o čem budeme hlasovat.

Protože se počet poslanců a poslankyň ustálil, zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro přednesený návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 94 bylo přihlášeno 185 poslanců, pro hlasovalo 99, proti 86. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme s návrhem zákona o státním rozpočtu vyslovili souhlas.

Nyní se, pane zpravodaji, dostaneme k těm doprovodným usnesením a já vás prosím ještě jednou, abyste nás seznámil s procedurou, jak je budeme přijímat.

 

Poslanec Josef Bernard: Doprovodná usnesení jsou tři a mnou navržená procedura je, abychom každé přečetli zvlášť a o každém hlasovali zvlášť. Je to podle toho postupu, jaký jsme dodržovali dnes po celý den.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Je proti tomuto postupu nějaká námitka? Žádnou neeviduji, tak vás prosím, pane zpravodaji, abyste nás s jednotlivými návrhy usnesení seznámil. Já pak o nich dám hlasovat.

 

Poslanec Josef Bernard: První doprovodné usnesení: "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby vyslovila prioritu projektu Národního bezpečnostního úřadu k technologické obměně informačního systému Cefeus a Ministerstvo financí České republiky v kapitole 308 zajistilo financování projektu pro období let 2025 až 2027."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Kdo je pro tento návrh usnesení?

Zahajuji hlasování, a kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 95 bylo přihlášeno 185 poslanců, pro hlasovalo 182, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Poslanec Josef Bernard: Druhé doprovodné usnesení: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby s ohledem na bezpečnostní situaci a nadcházející předsednictví v Radě EU upravila návrh rozpočtu na rok 2022 ve prospěch kapitoly 378 Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost, včetně tabulkových pracovních míst."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu usnesení. Kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 96 bylo přihlášeno 185 poslanců, pro hlasovalo 173, návrh byl přijat.

 

Poslanec Josef Bernard: Třetí doprovodné usnesení: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby s ohledem na současnou bezpečnostní situaci a obranyschopnost České republiky potřebným způsobem upravila rozpočet."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Kdo je pro tento návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování s pořadovým číslem 97 bylo přihlášeno 185 poslanců, pro hlasovalo 161. Návrh byl přijat.

 

Pane předsedo, pane zpravodaji, to jsou všechny doprovodné návrhy usnesení. Vypořádali jsme se tedy se všemi hlasováními.

Mám tady přihlášku s přednostním právem. Paní předsedkyně Schillerová, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom stručně. Klub hnutí ANO, největší opoziční klub, dodržel, co slíbil, neblokovali jsme rozpočet. Rozpočet prošel, myslíme si, že je lepší špatný rozpočet než žádný rozpočet. Dokonce jsme podpořili i klíčové pozměňovací návrhy, jak jsme slíbili, ale chtěla bycha říct jednu věc. Stojíme za vládou, podporujeme pomoc Ukrajině, ale trochu mě zděsila závěrečná slova pana ministra financí, když řekl, že rozpočet vydrží dalších dvanáct měsíců. Věřím, že to přehodnotí, protože to by znamenalo, že našim občanům se nepomůže nijak, a to věřím, že není možné. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji paní předsedkyni. Paní ministryně obrany Černochová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Já myslím, že jsme všichni slyšeli, kolegové, kolegyně, co tady říkal pan ministr financí Stanjura. Pan ministr financí Stanjura nic takového, paní předsedkyně klubu ANO Schillerová, prostřednictvím pana místopředsedy, neřekl. Řekl, že finančních prostředků v tuto chvíli tam je dost, ale neřekl to, že by neměnil rozpočet, že by tady garantoval, že nebude měnit rozpočet dvanáct měsíců. To je lež.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ještě se někdo hlásí s přednostním právem? Není tomu tak.

Končím projednávání bodu číslo 1, vládního návrhu zákona o státním rozpočtu.

Vyhlašuji přestávku do 14.30, kdy budeme pokračovat dalšími schválenými body pořadu schůze.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 13.48 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP