(9.20 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Posledních pár údajů k tomu zákonu a potom samozřejmě jsem připraven odpovídat v případné diskusi. V této chvíli to umožňuje například i Policii České republiky, aby prováděla ty registrace a udělovala dočasnou ochranu, což je pro nás důležité. Aby to nedělali pouze úředníci odboru azylové a migrační politiky. My jsme je vytížili zcela, věnují se pouze téhle agendě. A musíme si uvědomit, že na území České republiky pobývají zcela legálně i jiní cizinci, jsou tady třeba za prací nebo britským občanům teď ve velkém počtu končí oprávnění pobývat v zemích Evropské unie. Prostě musíme vyřizovat i jinou agendu. Proto je dobře, že nejenom úředníci, ale i policisté mohou udělovat ten institut dočasné ochrany.

Myslím si, že z těch základních informací jsem to nejdůležitější zmínil. Pokud budou konkrétní dotazy, tak já i pan ministr zdravotnictví jsme případně připraveni vaše otázky zodpovědět. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já také děkuji a prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. Nyní tedy požádám zpravodaje výboru pro bezpečnost, jemuž byl vládní návrh zákon přikázán rozhodnutím předsedkyně, aby jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 170/1. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro bezpečnost, pan poslanec Pavel Žáček, a informoval nás o projednání tohoto návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Dobrý den. Já vás rád informuji, že na včerejším mimořádném jednání výboru pro bezpečnost jsme projednali tento návrh tak, jak bylo stanoveno, a přijali jsme následující usnesení k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk číslo 170.

"Výbor pro bezpečnost po úvodním vystoupení náměstka ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy Mgr. Petra Vokáče, vedoucí oddělení azylové legislativy JUDr. Nataši Kovář Chmelíčkové, vedoucí oddělení vnější legislativy Mgr. Kláry Štěpánkové, po zpravodajské zprávě předsedy a zpravodaje výboru PhDr. Pavla Žáčka, PhD., a po obecné a podrobné rozpravě:

I. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se konala obecná rozprava o návrhu zákona;

II. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona;

III. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby své jednání k tomuto návrhu zákona ukončila nejpozději do 22.00 hodin dne 11. března 2022;

IV. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby s vládním návrhem zákona, sněmovní tisk číslo 170, vyslovila souhlas;

V. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny;

VI. dále zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy."

K tomu bych doplnil, že jsme maximálně využili tu přestávku mezi včerejším jednáním na oběd. Největší část diskuze zabraly § 3 a § 5, ve kterých se definuje, na koho se vlastně tato mimořádná dočasná opatření dají aplikovat, koho se ta dočasná ochrana bude týkat dle prováděcího rozhodnutí Rady EU 2022/82 ze dne 4. března 2022. Okrajově jsme též probírali problematiku navazujících sociálních či zdravotních aspektů. Bavili jsme se i o délce těchto mimořádných opatření. Nicméně žádné pozměňovací návrhy na našem výboru nepadly. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji, pane zpravodaji. Prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí, protože nyní budeme rozhodovat hlasováním, zda povedeme obecnou rozpravu. Než se kolegyně a kolegové z předsálí dostaví, tak přečtu omluvy, které zatím dorazily. Paní ministryně obrany Jana Černochová je omluvena od 12 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Paní poslankyně Romana Fischerová mezi 12. a 14. hodinou, respektive do konce jednacího dne, se omlouvá z důvodů pracovních. Pan poslanec Robert Králíček se omlouvá z celého dne z rodinných důvodů.

Eviduji žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami. Ještě jednou přivolám kolegyně a kolegy.

 

Až se váš počet ustálí, tak budeme hlasovat - pro nově příchozí připomínám - o tom, zda povedeme k tomuto tisku obecnou rozpravu. Vzhledem k tomu, že počet se již ustálil, tak zahájím hlasování.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 5 bylo přihlášeno 129 poslankyň a poslanců a všech 129 bylo pro. Povedeme tedy obecnou rozpravu.

 

Já tuto obecnou rozpravu otevírám. Mám zatím přihlášené tyto poslance s přednostním právem: paní místopředsedkyni Mračkovou Vildumetzovou, pana poslance Langa a pana poslance Maška následně. Prosím tedy s přednostním právem paní místopředsedkyně jako první.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedkyně za slovo. Vážení členové vlády, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěla velmi poděkovat za to úvodní slovo pana ministra vnitra, který dnes předkládá tento sněmovní tisk a samozřejmě reaguje na tu situaci a na to, jak lidé musí prchat před válkou na Ukrajině.

Já jsem včera neměla možnost, pane ministře, být na bezpečnostním výboru a vím, že se tam vedla velká diskuse právě o tom, o čem jste tady hovořil, a to je, že jste na vládě, když jste schvalovali to dané usnesení, slovo "státním občanům Ukrajiny" nahradili slovem "cizincům". Teď v tuto chvíli i v našem klubu, a bude o tom hovořit pak ještě další řečníci, jak Jirka Mašek, tak Hubert Lang, my vnímáme, že se ten daný sněmovní tisk samozřejmě odkazuje nejenom na to rozhodnutí Rady ze 4. března roku 2022, ale odkazuje i na danou směrnici z roku 2001. My vnímáme a chtěli bychom vás požádat, zda by v názvu toho zákona a zároveň i ve všech těch úpravách, kde jsou ti cizinci uvedeni, aby tam bylo jasně dané, že se to dotýká občanů Ukrajiny a osob s trvalým pobytem na Ukrajině. Takže my určitě k tomu budeme dávat pozměňovací návrh. Rádi s vámi o tom tady ještě budeme hovořit a byli bychom rádi, abyste takový pozměňovací návrh podpořili, protože jsme prostě přesvědčeni o tom, že musíme toto nějakým způsobem pohlídat, aby se to opravdu dotýkalo občanů Ukrajiny a těch, kteří mají trvalý pobyt na Ukrajině.

Jinak určitě velmi pozitivně vnímáme - a určitě reagujete na ta centra, která v současné chvíli jsou ve všech krajích - prodloužení té lhůty ze tří na 30 dnů. Protože pokud sem lidé z Ukrajiny přijdou, tak si mohou třeba popřípadě do toho krajského asistenčního centra dojít vyřídit ubytování, mohou pak děti přemístit do toho ubytovacího zařízení a teprve pak si mohou jít vyřídit ty dané náležitosti. Určitě je velmi dobře, že to budou moci vyřizovat nejen pracovníci azylové a migrační politiky, protože je jasné, že ti na to nebyli v rámci Ministerstva vnitra vůbec připraveni svou kapacitou a rozsahem, ale tak jak jste řekl, že do toho budou moci být zapojeni i policisté. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP