(Jednání pokračovalo v 11.42 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, 11.42 hodin a opět otevíráme naše jednání po přestávce, kterou si vzal klub hnutí ANO. A já se ptám, jestli je ještě někdo se zájmem vystoupit v obecné rozpravě. Není-li tomu tak, obecnou rozpravu končím. Ale ještě je třeba, aby se nám ke stolku zpravodajů dostavil pan ministr, zástupce navrhovatele, poprosím, ano, již jde, a pan zpravodaj. Posečkáme půl minutky. Optám se: pane ministře, pane zpravodaji, máte zájem o závěrečná slova po obecné rozpravě? Není nyní. Žádné hlasovatelné návrhy nezazněly, a nyní se tedy dostáváme do rozpravy podrobné, kterou tímto otevírám, a s přednostním právem se hlásí paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážení kolegové, kolegyně, děkujeme ještě za prodloužení toho času, kde tedy jsme měli jako klub hnutí ANO možnost mluvit přímo i s lidmi z Ministerstva vnitra, s legislativou, a na základě této konzultace bychom si dovolili v podrobné rozpravě načíst dva pozměňovací návrhy, o kterých bychom chtěli o každém dát hlasovat zvlášť.

Ten první se dotýká názvu předkládaného sněmovního tisku, který má v současné chvíli název vládní návrh zákona o některých opatřeních v souvislosti a ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, a chtěli bychom pozměňovacím návrhem doplnit: týkající se dočasné ochrany a zdravotního pojištění Ukrajinců a osob s trvalým pobytem na Ukrajině. To by byl první.

A ten druhý, myslím si důležitější, pane ministře, je, že jak se tady pořád, nebo respektive chtěli bychom, aby bylo vyjasněno to slovo cizinec, které se opírá o rozhodnutí Rady ze 4. března 2022, tak druhý pozměňovací návrh na základě konzultace s lidmi z legislativy z Ministerstva vnitra bychom v § 1 v odst. 1a), kde je uvedeno "podmínky udělování dočasné ochrany cizinců", doplnili "uvedených v § 3", protože z toho by to bylo v tu chvíli jasné a patrné. Takže to je druhý pozměňovací návrh, o kterém bychom dali zvlášť hlasovat. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní místopředsedkyně, ještě vás zastavím. Já chci připomenout, že pozměňovací návrhy musí být v podrobné rozpravě vždycky odůvodněny. Chci jenom připomenout, že tím, že to načítáte, tak stručné odůvodnění tím, že není v písemném předkladu, by bylo vhodné.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, to odůvodnění již proběhlo v rozpravě všeobecné, kde jsme hovořili velmi podrobně, určitě jste to zaregistrovala, ta diskuse a to zdůvodnění tady z naší strany bylo jasné, že je nutné vyjasnit, protože vláda České republiky dne 9. března změnila s účinností od 10. března svým usnesením vlády slovo "státní občan Ukrajiny" a nahradila ho slovem "cizinec". Takže to je ten důvod a to je to zdůvodnění, proč předkládáme tyto dva pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám také děkuji a táži se, zda má ještě někdo zájem přihlásit se v podrobné rozpravě. Není tomu tak, takže podrobnou rozpravu končím. A ještě se optám pana zpravodaje, zda má zájem o závěrečné slovo po této podrobné rozpravě.

 

Poslanec Pavel Žáček: Já bych ale díky tomu, že ten pozměňovací návrh je načten až teď, tak možná bychom ho mohli dostat v písemné podobě. To je jediná moje poznámka na úkor závěrečného slova. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, zazněla žádost o to, aby byl podán vám k vašim rukám návrh i písemně. A já se ještě optám pana ministra, zda má zájem o závěrečné slovo? Nemá. Čili končím druhé čtení tohoto návrhu. A na nás ještě je se rozhodnout, a nyní žádám i pana zpravodaje o to, abychom se rozhodli, zda bude nutno tisknout ty pozměňovací návrhy a rozdávat na stůl, nebo zda nám postačí takto, jak bylo předneseno.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já jsem tak právě mínil tu připomínku. Myslím si, že bychom to měli rádi všichni před sebou, ať si to můžeme přečíst, že to nebylo míněno, jenom že to bude určeno pro mě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže ano, bude třeba mít vytištěné na stole. A nyní tedy přerušuji tento bod a postoupíme k dalšímu bodu.

 

2.
Vládní návrh zákona o opatřeních v oblasti zaměstnanosti v oblasti
sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem
na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace
/sněmovní tisk 171/ - zkrácené jednání

Před projednáváním bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Takže k tomuto nyní otevírám rozpravu. Táži se - není do ní nikdo přihlášen? Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. A zagonguji. Svolám kolegyně a kolegy do sálu, abychom mohli přikročit k hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk 171, ve zkráceném jednání."

A nyní už tedy můžeme přistoupit k hlasování o tomto návrhu usnesení. Já jsem zahájila hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 6 bylo přihlášeno 143 poslanců a poslankyň, pro 133, proti 0. Konstatuji, tento návrh usnesení byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP