(14.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane zpravodaji, nejprve jsme schválili legislativně technické úpravy a pozměňující návrhy ve znění legislativně technických úprav. Takže nejprve legislativně technické úpravy.

 

Poslanec Pavel Žáček: To jsem právě načetl, to jsou ty legislativně technické úpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tedy já zopakuji to, o čem jsem dal hlasovat a co jsme schválili, to znamená nejprve legislativně technické úpravy a poté první a druhý pozměňovací návrh.

 

Nyní tedy dávám hlasovat o legislativně technických úpravách.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 11, přihlášeno je 130 poslankyň a poslanců, pro 101, proti nikdo. S legislativně technickými úpravami byl vysloven souhlas. A nyní můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Žáček: Jako druhé budeme hlasovat návrh na změnu názvu návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? Zapněte si prosím mikrofon, pane ministře. (Ministr: Omlouvám se. Nesouhlas.) Dobře.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 12, přihlášeno je 130 poslankyň a poslanců, pro návrh 57, proti 67. Tento návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Žáček: Jako další budeme hlasovat doplněk do § 1 odst. 1 písm. a) ve znění toho, jak jsme to několikrát načetli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Stanovisko pana ministra? (Souhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 13, přihlášeno je 131 poslankyň a poslanců, pro návrh 131, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Táži se pro pořádek, jsem přesvědčen, že o všech návrzích bylo hlasováno a můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Je to tak, pane zpravodaji? (Zpravodaj: Ano, přesně tak.) Děkuji.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí Ruské federace, podle sněmovního tisku 170, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování s pořadovým číslem 14 je přihlášeno 129 poslankyň a poslanců, pro návrh 128, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Já končím třetí čtení tohoto zákona. Děkuji jak panu ministrovi, tak panu zpravodaji.

 

Otevřu další bod.

 

2.
Vládní návrh zákona o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti
sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem
na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace
/sněmovní tisk 171/ - zkrácené jednání

Poprosím, aby u stolku zpravodajů zasedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a zpravodaj Vít Kaňkovský. I zde jsme podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodli, že může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém. Já tedy zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodaj výboru pro sociální politiku poslanec Vít Kaňkovský bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Registruji jeho přihlášku. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně a kolegové, členové vlády, byly předloženy čtyři pozměňovací návrhy s tím, že nebyl podán návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona, ani ve třetím čtení, aspoň doposud, nezazněly žádné legislativně technické úpravy. Dovolím si vám proto navrhnout jednoduchou proceduru. Ty pozměňovací návrhy, které byly podány, se nijak nevylučují, to znamená, navrhuji o nich hlasovat tak, jak byly podány. Fakticky to znamená, že bychom nejdříve hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem A paní kolegyně Jany Pastuchové, dále bychom hlasovali ve dvou krocích pozměňovací návrhy pod písmenem B, to jsou pozměňovací návrhy, které jsem přednesl já. To znamená jako druhý v pořadí po kolegyni Pastuchové bod B1, jako třetí potom bod B2. Jako čtvrté hlasování by potom následoval pozměňovací návrh přednesený panem poslancem a ministrem Marianem Jurečkou a poté by nás čekalo hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Táži se, zda někdo další se hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě rozpravu končím. Táži se ještě, zda si chce vzít pan ministr závěrečné slovo? Není tomu tak. Pane zpravodaji, chcete závěrečné slovo? Není tomu tak. A vzhledem k tomu, že nás zpravodaj pan poslanec Vít Kaňkovský seznámil s procedurou, tak se chci zeptat, zda je potřeba ji opakovat, anebo o tomto návrhu mohu dát rovnou hlasovat. Nevidím rozpor s tímto postupem, v tom případě dám hlasovat o návrhu procedury, tak jak ji přednesl pan zpravodaj.

 

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh procedury, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování s pořadovým číslem 15 je přihlášeno 131 poslankyň a poslanců, pro návrh 130, proti nikdo. S procedurou byl vysloven souhlas a já vás požádám, pane zpravodaji, abyste nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Tedy jak už jsem avizoval a jak jsme si schválili v proceduře, teď bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu paní kolegyně Jany Pastuchové. Věcně se týká dokladů, které by měli žadatelé ze stran uprchlíků z Ukrajiny dokladovat k zaměstnání v dětských skupinách a v sociálních službách, hodně ve zkrácené podobě, ale paní kolegyně Pastuchová to tady poměrně podrobně představovala ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Stanovisko pana ministra? (Kladné.)

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 16, přihlášeno je 132 poslankyň a poslanců, pro návrh 131, proti nikdo. Já konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ve druhém kroku bychom hlasovali pozměňovací návrh, ke kterému jsem se přihlásil já, a je to za další kolegy. V tom prvním kroku je to písmeno B1, to se týká dětských skupin, kdy dáváme možnost nově vzniklým dětským skupinám se zaregistrovat a požádat o finanční příspěvek, i když nedodržely ten formálně zákonem daný termín 31. ledna. Půjde zase o dočasné opatření v působnosti tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Stanovisko pana ministra? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování s pořadovým číslem 17 je přihlášeno 132 poslankyň a poslanců, pro 131, proti nikdo. S tímto návrhem byl také vysloven souhlas. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ve třetím kroku budeme hlasovat písmeno B2, to se týká sociálních služeb a nastavení, jakým způsobem se může člověk s dočasnou ochranou dostat do systému poskytování sociálních služeb, jakým způsobem bude tato péče hrazena.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Stanovisko pana ministra? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 18, přihlášeno je 132 poslankyň a poslanců, pro návrh 132, proti nikdo. I s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Jako čtvrtý krok budeme hlasovat pozměňovací návrh pod písmenem C pana ministra, poslance Mariana Jurečky a kolegů a ten se týká příspěvků pro solidární domácnost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Stanovisko pana ministra? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 19, přihlášeno je 132 poslankyň a poslanců, pro návrh 93, proti žádný. S tímto návrhem byl také vysloven souhlas.***




Přihlásit/registrovat se do ISP