(15.10 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Dále mi dovolte zařadit těchto pět nových bodů. (Hluk v sále.) Z logiky věci tedy...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Poprosím o klid v sále, a aby debaty, které tady probíhají, se přesunuly do předsálí nebo byly ukončeny a pan předseda aby měl klid na přednesení návrhů. Není jich málo, tak prosím, věnujme mu pozornost.

 

Poslanec Marek Výborný: Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, pěti členů, dále návrh na volbu předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, dále návrh na volbu členů dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, tři členové, dále návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu podpory investic, pět členů, a dále návrh na volbu členů dozorčí rady Vinařského fondu, celkem sedm členů. Děkuji za zařazení těchto deseti bodů za bod 86 současného návrhu pořadu schůze. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za přednesení návrhu. Nyní je přihlášena s přednostním právem paní místopředsedkyně Kovářová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych reagovala na vystoupení pana předsedy Okamury. (Otáčí se vlevo.) Ano, děkuji, pan Okamura mě poslouchá, to jsem ráda. Vy jste tady teď horoval za to, kdo co provedl, velmi silným hlasem, rozčiloval jste se, a já se ptám, proč jste se nerozčiloval, proč jste se nezastával těch obcí? K výbuchu došlo v roce 2014. Celá léta marně žádaly od odškodnění. Celá léta a nikdo se k tomu za vlády Andreje Babiše neměl. Poté oslovily pana poslance Polčáka, europoslance, jako advokáta, jako advokáta, a pak se to hnulo. Takže pěkně prosím... (Ruch v sále, hlasy z pléna.) Mohl jste začít pracovat v roce 2014. (Předsedající: Mým prostřednictvím.) To za prvé. Ano, omlouvám se, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně.

A za druhé, říkali jsme, že přineseme do Poslanecké sněmovny novou kulturu. (Smích a potlesk zleva.) Děkuji za potlesk. Myslím tím kulturu projevu. A jestli jste si všimli, náš pan premiér kulturu projevu má, ten tady nekřičí na poslance jako bývalý premiér. Proto vám jenom říkám, že to, co jste tady předvedl, je skutečně nehodno, jakým způsobem se chováte k našemu panu premiérovi, který vám vždy odpovídá klidným hlasem.

A jestli na něj máte dotaz, tak se ho zeptejte, pane Okamuro, prostřednictvím paní předsedkyně, při interpelacích, kde jsem vás tedy hodně dlouho neviděla. Takže to máte tu možnost se pana premiéra zeptat.

Nyní je potřeba, abychom schvalovali zákony, které jsou v souvislosti s válkou na Ukrajině, v souvislosti s uprchlickou krizí, tak prosím pěkně, dejme prostor a schvalme program. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. (Hluk v sále neustává.) Nyní je s přednostním právem přihlášený pan předseda vlády Petr Fiala a já požádám znovu o ztišení v sále. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, to teď bude velmi stručné, já jsem připraven po schválení programu vystoupit s přednostním právem a tak, jak bylo požadováno na grémiu Poslanecké sněmovny, referovat o situaci na Ukrajině a dopadech přímých i nepřímých na občany České republiky. Já to samozřejmě udělám, ale přihlásil jsem se proto, že nechci toto své vystoupení, které určitě zajímá občany České republiky, nějak shazovat tím, že se vyjádřím k tomu, co tady předváděl předseda SPD Tomio Okamura.

Já, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím paní předsedkyně, vám neupírám právo a nikdy vám nebudu upírat právo na kritickou formu vystoupení v podobě, v jaké to uznáte za vhodné. Víte, že já, i když jsem řídil Poslaneckou sněmovnu, jsem byl velmi liberální v tom, co lze dovolit poslancům, a i v interpretaci jednacího řádu, pokud jde o projevy poslanců, a nikdy jsem do toho nezasahoval a nezasahuji ani do toho projevu, který jste tady předvedl vy, ale zavádíte přece jenom nové formy tak, jak jste to už udělal, když jste nám bránil v projednávání a schválení třeba programu schůze Poslanecké sněmovny. Zavádíte zde novou formu politické kultury, se kterou se já prostě smiřovat nechci a nebudu, a chci to pojmenovat. Klaďte mně otázky, já na ně tak, jak to budu považovat za vhodné a potřebné, odpovím a voliči posoudí, vaši i moji, jestli odpovídám správně nebo neodpovídám správně. To je věc, kterou musíme nechat na voličích, ale těžko můžete dělat to, co jste tady udělal a s čím já opravdu se nemohu smířit. Když si takhle stoupnete a řeknete: kruťte hlavou doleva, doprava, nahoru, dolů, a podle toho, jestli kroutím nebo nekroutím, mě dál vyzýváte a urážíte, to mně nepřipadá jako vhodná forma komunikace. Na vaše otázky já jsem... (Potlesk zprava.)

Prostřednictvím jiného poslance zde, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, diskutujeme jenom v tom případě, který jsem teď právě předvedl. To znamená, že se na vás obracím podle jednacího řádu prostřednictvím předsedajícího schůze. V žádném jiném případě se na ostatní neobracíme prostřednictvím někoho, takže mě nemáte co vyzývat, abych vašimi ústy odpovídal na vaše otázky. To není politická kultura, to je její úpadek, a na tom se já podílet nebudu. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Fiala, předseda klubu SPD. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den, vážené kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Tak jsme se dozvěděli, jaké verbální pochybení udělal pan Okamura, když se snažil zeptat se vlády, ministrů a premiéra na to, proč si tady někdo z hnutí STAN fakturuje 8,5 milionu. Stál křivě, otáčel hlavou, všechno bylo v projevu pana Okamury špatně. Ale samozřejmě, odpovědi jsme se nedočkali. Takže já jsem čekal, že pan premiér vystoupí a řekne. Bylo to tak, vadí mi to, nevadí mi to, pan Polčák je hrdina, vyfakturoval si 8,5 milionu za zákon, nevadí mi to, jsem s tím v pohodě, anebo mi to vadí. Takovou odpověď jsem čekal. Místo toho jsme se dozvěděli, jestli někdo stál křivě, kroutil hlavou, nekroutil, co řekl, proč se ptal, jestli měl zvýšený hlas, neměl zvýšený hlas a podobně, takže ta odpověď mě neuspokojila. My, pane premiére, vás budeme interpelovat. Já myslím, že to je vhodný způsob, abychom se vás zeptali, budeme vás interpelovat několikrát, abyste nám na tyto otázky odpověděl. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní už nemám žádnou přihlášku k pořadu schůze, tak se pro jistotu ještě rozhlížím, zda se někdo další nehlásí.

Proto přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, abychom se vypořádali s navrženými změnami. Přistoupíme tedy k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány. Já vás všechny odhlásím, eviduji žádost o opětovné přihlášení, a prosím tedy, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

Nejprve budeme hlasovat návrhy z grémia, protože tady zazněla ve své podstatě dohoda o tom, že v původně navrženém a přečteném návrhu z grémia jsou ještě tři konkrétní požadavky na samostatné hlasování, a to tedy sněmovního tisku 45, bodu 66, a také bodu 2 a 3, tedy sněmovních tisků 30, respektive 31, tak tyto budeme hlasovat samostatně. A já tedy přečtu, zopakuji, jaký je návrh z grémia právě bez těchto tří bodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP