(17.40 hodin)
(pokračuje Jan Bauer)

Ale já bych chtěl jenom krátce vystoupit i z důvodu toho, že jsem tady byl pozitivně jmenován, protože opravdu tuto novelu považuji za kontinuální pokračování mé práce, hlavně mých kolegů v bývalém poslaneckém klubu. My jsme skutečně v době, kdy vrcholila covidová epidemie v České republice, přišli s takzvanou dárcovskou novelou. Nebylo to úplně jednoduché. Vedli jsme docela vážnou diskusi jak na plénu Poslanecké sněmovny, tak na půdě rozpočtového výboru. Ale nakonec musím říci, že jsem velmi ocenil, že jsme se dokázali na tehdejší půdě Poslanecké sněmovny téměř jednomyslně shodnout a tuto dárcovskou novelu jsme podpořili. Jejím cílem určitě nebylo v době covidu, abychom navyšovali nějakým způsobem v České republice dary ve prospěch různých subjektů. My jsme tehdy chtěli - a myslím si, že to je i tentokrát mimo Ukrajiny ten hlavní cíl - prostě zachovat společenskou odpovědnost těch, kteří dlouhodobě podporují sociální oblast, sociální služby, kulturní sféru nebo nějakou sportovní sféru, malé sportovní kluby někde na vesnicích, aby od této dlouhodobé podpory neodešli, protože třeba tíživá ekonomická situace jim to nedovoluje.

I z toho důvodu jsem si nechal zpracovat - a mám tu informaci i od Unie zaměstnavatelských svazů - jak se minimálně do listopadu toho loňského roku novela osvědčila. A musím říci, že se nenaplnily ty možná chmurnější představy některých tehdejších členů rozpočtového výboru, kteří se obávali, že si tam někdo bude touto formou ulejvat nějaké peníze, že to nepřinese ten kýžený efekt. Musím říci, že nejen moje osobní zkušenost, ta konkrétní data, která tady mám k dispozici, ale i ze strany Unie zaměstnavatelských svazů, musím říci, že cíl byl naplněn. Pro státní rozpočet to nebyla nějaká zásadní rána a opravdu ve prospěch sociálních, kulturních a sportovních klubů, spolků a zařízení se nám to vyplatilo.

Jsem velmi rád, že se současný pan ministr financí inspiroval naší prací v minulém volebním období a přišli v podstatě s prodloužením této novely, rozšířené o ty věci, které se momentálně dějí na Ukrajině. To, že to nebude podle § 90, mě mrzí, s tím se nedá nic dělat, ale já věřím, že v druhém a třetím čtení nakonec tato novela bude schválena. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní se hlásí s přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji. Tak já formálně v rozpravě přednesu ty dva návrhy na zkrácení lhůty. Ten první, o kterém bych chtěl hlasovat jako o prvním, abychom zkrátili lhůtu na projednání ve výborech o 48 dnů na 12 dnů. Pokud by to nebylo přijato, tak o 30 na 30. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Návrhy jsem zaznamenal a dám o nich potom hlasovat. A nyní se ještě hlásí pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážený pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, za prvé bych chtěl tedy říct, jak jsem teď první přišel na řadu až po třech a půl hodinách, že po dvou letech vidím konečně vaše obličeje, že už nenosíme ty roušky, tak si myslím, že to je i příjemnější, jestli se na sebe smějeme nebo se mračíme. Ano, a za to ocenění může pan ministr zdravotnictví, jak se tady k tomu přihlásil, můžeme mu zatleskat. (Potlesk. Ministr Válek: Není zač.) Takže tolik takový nevšední úvod.

Já bych chtěl navázat na to, co už tady v zásadě bylo řečeno. Jsem hrozně rád, že v zásadě tady na tomhle příkladu se ukazuje, že ty věci na sebe mohou navazovat a že to není tak, jak by to občas mohlo rétoricky vypadat, že nová vláda všecko, co bylo za té předchozí a co schvalovala předchozí většina, tak že to všechno musí překopat. Tady na to navazuje, jakkoliv předtím to bylo ve spojení s covidem, tak tady těch 30 % a pokračování v navýšeném poměru 30 % osvobození bezúplatných příjmů vztahuje na novou oblast, která se týká Ukrajiny.

Zároveň si myslím, že vzhledem k tomu, že se jedná o daně, že si to zaslouží nějakou debatu. Osobně budu hlasovat pro zkrácenou dobu těch 12 dnů. My se ještě o tom poradíme na klubu, předpokládám, že to schválíme. Myslím si, že k žádnému dalšímu odsunu tudíž nedojde. Jde o to, jestli to bude za 12 dnů na další schůzi, nebo dnes. Myslím si, že vzhledem k tomu, že půjde o daňové přiznání za rok 2022, tak ten čas si to s sebou vezme a nic tím nezdržíme. Naopak, já si dokonce myslím, že tím, že to budeme projednávat a opakovaně se to sem bude vracet, bude to na rozpočtovém výboru, bude to ve druhém, ve třetím čtení, tak tím na to téma vlastně ještě víc nasvítíme. A možná že tím třeba vyprovokujeme ještě větší pomoc, než kdybychom to dneska tady odhlasovali jedním hlasováním. Tím, že to je nekonfliktní - všichni víme, že když je něco nekonfliktní, tak to v zásadě nikoho nezajímá, jde se dál. Takhle se to sem bude vracet dvakrát a možná že tím vyprovokujeme pozitivně, motivujeme i někoho, aby se k té pomoci přidal.

Mám k tomu jeden dotaz. Možná mi pan ministr řekne, že úplně hloupý, nevím. Zaregistroval jsem takovou debatu na mailu, nejsem v úplném detailu, tak se takhle radši na to zeptám, aby to zaznělo i na mikrofon. Jakým způsobem to bude třeba s dary, které lidi posílali přímo na ukrajinskou ambasádu, jestli to tam spadá, nebo ne? Vím, že jsem už tady někoho zachytil, že jsme se o tom bavili na chodbě. Přijde mi to vzhledem k tomu, že celá řada podporovatelů posílala peníze i tam, nebo zejména tam, a patří to mezi top tři, bych řekl, top tři instituce, které nasbíraly největší částky, tak si myslím, že to může být, že by měla zaznít ta odpověď, jestli to tam spadá, nebo ne. Prosím, neberte to jako hloupou otázku, ale dotaz, který zazněl v éteru.

A teď, jestli mi pan předsedající dovolí v určité velkorysosti, jedno upřesnění toho, co tady řekl pan ministr v předchozím tématu. Zaberu devadesát vteřin, ten zbytek. Já jsem se už nahlásil na interpelaci na pana ministra, pokud jde o tu Sberbank. Nemám přednostní právo, takže jsem nemohl reagovat, ale mám jedno upřesnění, které by bylo dobré, aby zaznělo na mikrofon, aby nebyli lidé mystifikováni, pokud jde o těch 100 000 a 200 000 eur, ekvivalent těch pojištěných částek. U těch advokátů a notářů, tam nejde o to, že oni když to nenahlásí do banky, kdo je majitelem těch peněz, tak je to ještě horší, než pan ministr řekl, protože pak v tom případě na všechny částky na účtu toho advokáta nebo notáře je těch 1000 000. V momentě, kdy to nahlásí, každý klient má těch 100 000, 200 000. Těch 200 000, o kterých my se tady bavíme, to je řešené v jiné části toho zákona a týká se to mimořádných situací, kdy já bych tady vyjmenovat tři, čtyři. Prodej nemovitostí, tudíž tam to bude spadat, protože většinou to je prodej nemovitosti, a je to rozvod, je to dědictví, pojištění, ale je to třeba i vyplacení náhrady za škodu spáchanou trestným činem, trestnou činností. To znamená, to jsou ty případy, ten zbytek.

Nebudu tady zneužívat té velkorysosti a dám interpelaci, protože si myslím, že to lidi zajímá. Je potřeba jenom říct, že ti lidé neovlivní, kde má notář a advokát svoje účty. Koneckonců starostové, primátoři a hejtmani tam mají dohromady asi 5 miliard, ty jejich města a kraje. A já konzistentně s tím, jak se zastávám těch advokátů, notářů, tak se zastávám i jich bez ohledu na to, za jakou jsou tam stranu. Připomínám, že Sberbank koupila rakouskou Volksbank, takže ono to není tak úplně snadné. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vojtěch Munzar. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Dobré odpoledne, dámy a pánové, já bych chtěl zareagovat na kolegu Patrika Nachera, vaším prostřednictvím. Samozřejmě beru to, že každý, kdo je v opozici a může zablokovat právem veta § 90, tak to může udělat. Oceňuji to, že řekl, že bude hlasovat pro zkrácení lhůty na 12 dnů, ale úplně si nemyslím to, co tady řekl, že je namístě, že čím déle se to tady bude projednávat, tím více k tomu připoutá pozornost a tím se zvětší motivace těch lidí to využívat. Já si myslím, že ta motivace je zejména, až to vyjde ve Sbírce zákonů. Tak jenom jsem toto chtěl upřesnit a požádat skutečně, abyste i jako klub hlasovali pro co největší zkrácení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji za vaši faktickou poznámku.

Přečtu omluvu. Dnes od 17.30 do konce jednacího dne z důvodu nemoci se omlouvá paní poslankyně Lucie Potůčková. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP