(9.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Nyní budeme hlasovat... Hlásí se s přednostním právem pan předseda klubu STAN Cogan. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Podávám námitku jménem pětiklubu k zařazení tohoto bodu do jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Paní předsedo, chtěl jste říci veto? Tak prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Ano, jedná se o veto.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. (O slovo se hlásí poslankyně Mračková.) Hlásíte se s přednostním právem? Pak se s přednostním právem hlásí také pan předseda Okamura. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. No, co k tomu říct? K tomuto nejde vůbec nic říct. Jestliže nechcete řešit takovouto věc, nechcete, aby byla zařazena na pořad schůze... Ano, můžeme se domluvit, jestli to nevyhovuje dneska, můžeme to projednat zítra, popřípadě v pátek, ale já jsem v naprostém šoku, protože s hnutím STAN kandidovala Česká pirátská strana, tamhle vidím pana Michálka a pana Bartoše teď, jak se baví s panem předsedou ODS. Já vůbec nevím, že oni, kteří - pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, já se v tuto chvíli snažím hovořit na vás, protože vy jste byli také jedni z těch, kteří jste teď podpořili, aby nebyl zařazen bod ohledně odškodnění v kauze Vrbětice. Tak to tady bylo řečeno prostřednictvím pěti klubů, tak se k tomu pojďte vyjádřit, a já chci říct jedno. Doufám, že protikorupční organizace, kde vy jste vyhrával první příčky, a nejste pro zařazení takového bodu, aby se tady vyjasnily všechny tyto věci, kde je opravdu neskutečná řada pochybností, a jestli vám znovu připadá normální, že si někdo vyúčtuje 8 milionů korun za to, co napsalo Ministerstvo vnitra a připodepsali se k tomu poslanci, tak kdybyste alespoň byli natolik féroví a dali jste o tom bodu hlasovat. Ale to, jak jste se v tuto chvíli k tomu teď postavili, tak jste prostě řekli: Nechceme to řešit. Budu věřit tomu, že protikorupční organizace, Rekonstrukce státu, Frank Bold a další, jsou protikorupční organizace a že oni se ozvou. A opravdu mě překvapuje, že Česká pirátská strana v tuto chvíli řekla, že nechce tento bod projednávat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, už jsme to tady probírali včera, že europoslanec a místopředseda vládního hnutí STAN Stanislav Polčák si žádal osmimilionovou provizi za to, že pomohl prosadit zákon odškodňující obce. Včera nám to tady vládní poslanci koalice Petra Fialy zamítli, ten bod. Dnes už třetí den v řadě máme tady tuhle kauzu a opět nám vládní pětikoalice zamítla ten bod, abychom to mohli projednat. To znamená, ano, tady zvláštní zřetel padá samozřejmě na Piráty, protože Piráti říkali před volbami, že bojují za transparentnost, a teď vetem pěti poslaneckých klubů... To znamená, předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek, a před chvílí tady byl i předseda Pirátů Ivan Bartoš, takže o tom moc dobře věděli a souhlasili s tím, že se nemá mluvit o tom, proč místopředseda jejich koaličního partnera hnutí STAN pan Polčák žádal osmimilionovou provizi za prosazení zákona.

My to samozřejmě usnout nenecháme, takže se pokusíme svolat mimořádnou schůzi na toto téma, aby tedy byl další dostatečný prostor k tomu, abychom celou záležitost kolem vládní pětikoalice a proti tomuto jejich podnikatelskému projektu, jak vysávat z veřejných peněz peníze do vlastní kapsy, abychom to tady probrali. A hlavně, i když to budete zamítat stále dokola, tři a půl roku o tom budeme samozřejmě hovořit ve všech médiích, protože je zcela jasné, že dokud vy se k tomu nepostavíte čelem - protože včera jsem tady vyzýval pana premiéra Petra Fialu, aby to odsoudil, toto jednání, aby to alespoň verbálně odsoudil, a všichni jste viděli, že tady seděl jako pecka a bál se cokoliv říct. Nakonec na ten mikrofon stejně nešel a stejně neřekl... Kdyby alespoň řekl, že se na to zeptá Víta Rakušana, jak to vlastně bylo, ale ani to neměl odvahu říct. Kdyby alespoň řekl, že to prověří, kdyby alespoň řekl, že bude žádat vysvětlení, ale ani toto premiér Petr Fiala nebyl schopen tady říct na to, že druhý nejvyšší člověk u jeho koaličního partnera, to znamená hnutí STAN - a je to europoslanec a místopředseda STAN Stanislav Polčák - neřekl předem nám tady ve Sněmovně a v Parlamentu, že za prosazení zákona odškodňujícího obce okolo Vrbětic kvůli výbuchům, že za to bude inkasovat 8 milionů.

Připomenu, že pro ten zákon jsme tady hlasovali všichni, byli jsme pro, o tom není, to téma. Téma je to, že hnutí STAN obchoduje se zákony, že je to flagrantní střet zájmů. Petr Gazdík, který tady opět sedí, což je místopředseda hnutí STAN a ministr školství, včera neodpověděl na otázku, kde já jsem ho žádal, aby předložilo hnutí STAN soupis všech zakázek europoslance pana Polčáka, místopředsedy STAN, který je zároveň advokátem, za kolik a pro koho během mandátu europoslance dělal zakázky pro města a obce a pro další subjekty, protože aby mohla veřejnost porovnat, kolik zinkasoval případně ještě z veřejných peněz, kolik milionů zinkasoval například - ony to můžou být i desítky milionů, když tedy vidíme tu sazbu 8 milionů za jeden zákon - tak kolik vlastně ještě zinkasoval, aby se na to mohla veřejnost podívat. Takže vy tady zatajujete tyhle důležité informace, a stejně se toho tématu nezbavíte, nezbavíte se ho celé tři a půl roku až do voleb, protože tohle je potřeba vysvětlit a postavit se k tomu čelem.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegové, kolegyně, je to fakt nehoráznost, aby tady pan poslanec Okamura se otíral o odvahu premiéra. Zvykněte si na to, že vy ho tady nebudete školit, vy ho tady nebudete vyvolávat. Petr Fiala jel osobně do Kyjeva. Mám přečíst vaše proruské facebookové statusy, které se snažíte v tuto chvíli schovat, mám je přečíst? Já to klidně udělám. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji... ano, pan ministr bude pokračovat.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak dovolte mi, abych citoval, přesně jako by to psala Putinova propaganda. Tomio Okamura napsal: "Ukrajina je rozdělená země, kulturně, nábožensky i politicky. Dříve bylo toto území rozděleno mezi Polsko, Rusko a Turecko. Později, v 18. století, ji plně ovládlo Rusko. Současná Ukrajina je výtvor bolševiků, kteří rozdělili ruské impérium na republiky Sovětského svazu. Snaha Spojených států využít ji proti Rusku je nebezpečná hra ohrožující budoucnost nejen Ukrajiny, ale i Evropy. Pokud se to Spojeným státům podaří a v Evropě vznikne opět válka, Ukrajina přestane existovat." Tomio Okamura. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zdá se, že se nikdo nehlásí... ještě se hlásí pan předseda Fiala, prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Já ještě zareaguji na pana ministra financí. Vážené kolegyně, kolegové, to je samozřejmě status, který vznikl před válkou na Ukrajině, a já si myslím, že celkem věrně historicky popisuje vznik Ukrajiny a není na tom nic zvláštního. Ale nechápu, jak historie vzniku Ukrajiny souvisí s prodejem zákona za 8,5 milionu. Tomu tedy fakt nerozumím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP