(9.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pro to jsme všichni hlasovali. Ale pan Polčák nám zapomněl tady říct, že na základě přijetí tohoto zákona, za který tady lobboval, že chce vyinkasovat osm milionů. Teď je tady novinka, protože se ukázalo, že další politici STAN měli mít z těchto peněz provize. Konkrétně je to starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák, kterého jsme tady viděli a který tady lobboval spolu s těmi ostatními starosty za tento zákon. Všichni si na to pamatujeme, kdo byli v minulém volebním období ve Sněmovně, jak tady lobbovali ve skupince za tento zákon. Ale nikomu z nás neřekl, že když pro ten zákon zvedneme ruku, jakože jsme všichni zvedli ruku jednomyslně, tak že on za to má vyinkasovat 1,16 milionů korun. A je to opět příslušník hnutí STAN.

Tuto odměnu mu navrhli radní Vlachovic, kteří jsou opět za STAN. To znamená hnutí STAN, Starostové a nezávislí - je to zřejmě běžná podnikatelsko-politická metoda, že když vyinkasují dotaci z veřejných peněz, tak si následně rozdělují provize či odměny za tuto dotaci z veřejných peněz. To jsou všechno zástupci STAN - Ladislav Obadal hnutí STAN, místostarosta této obce, který to navrhuje, starosta této obce Zdeněk Hověžák a kamarád Stanislava Polčáka.

Já si myslím, že už je to opravdu šílené. A máme tady zrovna - už se konečně dostavil - předsedu hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana. Myslím, pane ministře, že byste k tomu měl zaujmout nějaké jasné stanovisko. Protože, pane ministře vnitra a první vicepremiére a předsedo hnutí STAN Víte Rakušane, to není první vaše kauza. Protože doteď jste neřekl jména těch koncových majitelů firem, kteří vás sponzorovali, sponzorovali vaši volební kampaň Pirátů a STAN.

Dále samozřejmě všichni víme, co se stalo s vaším dalším místopředsedou. Nebo co předváděl Věslav Michalik, místopředseda hnutí STAN, který taky sponzoroval vaši firmu z daňových rájů na Kypru a vy jste ho chtěli protlačit na ministra průmyslu. Pak pod mediálním tlakem jste tuto nominaci stáhli. Přitom vy jste říkali, že chcete prosazovat jinou kulturu, ale to jste nám zapomněli před volbami říct, že tou jinou kulturou myslíte tu horší, k horšímu. To jste nám také zapomněli říct.

Dále tady byl pan Farský. Taky jeden z nejvyšších představitelů hnutí STAN poslanec Farský, kterým jste podvedli voliče, kdy před volbami jste měli v koaliční smlouvě ve slibu voličům napsáno, že se vaši poslanci budou naplno věnovat práci poslance. A pak až po dlouhém přemlouvání... Pan Farský zatajil občanům před volbami, že půjde pracovat do Spojených států. Chtěl to dublovat, ty funkce a až po velkém tlaku odstoupil.

No a teď tady máte dalšího spoluzakladatele hnutí STAN. To jsou všechno jenom nejvyšší představitelé hnutí STAN, kteří si rozdělují provize za to, když přijde nějaká dotace nebo nějaký zákon. Já si myslím, že už opravdu ten váš politicko-podnikatelský projekt s názvem hnutí STAN přesahuje všechny meze. Znovu zdůrazňuji, že pro to odškodnění těm obcím postiženým výbuchy jsme tady hlasovali úplně všichni. Takže o tom řeč není.

Problém je v tom, že nikdo z vašich představitelů hnutí STAN, pane ministře vnitra a předsedo hnutí STAN, nám tady neřekl, nikdo z vašich politiků nám tady neřekl, že za to bude mít následně milionové provize. Myslím, že je to obrovský střet zájmů. Je to prostě typické, už dneska musím říct, že se stává standardem, že je to politické podnikání hnutí STAN.

My tedy, jak jsem avizoval v úterý, jsme začali sbírat podpisy pod mimořádnou schůzi. Oslovili jsme hnutí ANO, domluvili jsme se na tom. Takže předpokládám, že se nám podaří ty podpisy společně sesbírat. My bychom tento bod - a já bych to chtěl znovu navrhnout dneska - bod s názvem Politicko-podnikatelský projekt hnutí STAN - chtěl navrhnout jako první bod. A jestli to opět odmítnete - jako že v úterý jsme to tady navrhovali a bylo to zamítnuto. Ve středu, když to tady opozice navrhovala, tak jste to vetovali hlasy poslaneckých klubů všech pěti stran, to znamená včetně Pirátů. Piráti také byli součástí toho veta, že Piráti souhlasí s tím, že se má zatajovat to a nemá se mluvit o tom, proč k tomuto dochází, že vaši politici chtějí inkasovat milionové provize z veřejných peněz, když přijdou nějaké dotace.

Já jsem určitě rád, vážený pane ministře vnitra, předsedo STAN a první vicepremiére, že tady konečně sedíte. Protože já jsem tady vyzval vašeho kolegu Petra Gazdíka, ministra školství a místopředsedu hnutí STAN, zdali byste, pane ministře a předsedo hnutí STAN, požádal vašeho blízkého spolupracovníka a kamaráda Stanislava Polčáka, aby předložil seznam všech zakázek, které má jako advokát a jeho advokátní kancelář po dobu mandátu europoslance, které si fakturoval za veřejné peníze, respektive fakturoval si veřejné peníze.

Pan ministr školství a místopředseda hnutí STAN Gazdík na tuto otázku odmítl reagovat, odmítl reagovat. Neboli to znamená, že ne. A ano, teď tady pan Gazdík říká - slyším ho tady, je asi dva metry ode mě - že nevidí, proč by to měli ukazovat. No, já vám řeknu proč. Protože se tady dodatečně až po hlasování dozvídáme, že jsme byli v podstatě uvedeni v omyl a že jsme nebyli informováni o střetu zájmů. Je to proto, abychom se veřejnost i my všichni mohli podívat, zdali náhodou také u jiných "zakázek" neinkasoval europoslanec STAN - anebo další politici STAN - nějaké provize či odměny. Proto to je, pane ministře Gazdíku. Vy to chcete skrývat a my chceme, aby to bylo transparentní.

Takže toto je ta důležitá otázka, protože přece je potřeba, aby se zároveň prověřilo podle toho seznamu, aby se všichni mohli podívat a porovnat si to i na těch městech a obcích - protože tam je určitě i opozice všude po České republice - jestli náhodou tam se neinkasovalo ještě z mnoha dalších zakázek. Já vůbec nechápu, proč se tomu pan ministr školství a místopředseda STAN brání. Proč se tomu bráníte, této informaci?

Vy jste tady hovořil o SPD. My jsme opoziční strana, my jsme nikdy ve vládě nebyli. Všechny nás i vás kontroluje, co se týče hospodaření politických stran, Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran. Občan nám všem lípl nějakou pokutu, všem. Mám správné informace. ODS dostala pokutu v minulosti, pamatuji, Piráti dostali, SPD taky dostalo nějakou pokutu. Prostě každá strana dostala nějakou pokutu. Protože ten zákon byl nový, jak víte. Nebylo nějaké vysvětlení a to jsme se všichni dozvídali postupně na internetu. Takže zase by bylo férové říct, že postupně ty drobnější pokuty - nebylo to osm milionů, jako chtěl vyinkasovat pan europoslanec Polčák, ani 1,16 milionů, jako chce vyinkasovat starosta Vlachovic pan Hověžák - ty pokuty pro všechny politické strany byly, tuším, v řádu asi statisíců maximálně dohromady v jejich součtu.

To znamená, to je jiná věc. Tady jsme všichni pod kontrolou. Takže neodvádějte zase pozornost jinam. Důležité je, proč tady vaši politici kasírují z veřejných peněz. A ono je to ještě horší z toho dnešního pohledu. Protože české občany trápí zdražování. Jak jsem už říkal, jsou to údaje Sociologického ústavu Akademie věd. Ostatně bylo to v článku na Novinkách teď o víkendu. Tak letos je 40% nárůst nových exekucí oproti situaci před půl rokem. A je to právě z toho důvodu, že lidé přestávají zvládat zdražování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP