(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Než udělím další slovo, přečtu omluvu. Chci omluvit od 11 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů paní ministryni Janu Černochovou.

A nyní poprosím pana předsedu Radima Fialu, aby vystoupil s přednostním právem. (Není v sále.) Nevidím ho zde. V tom případě poprosím paní předsedkyni Schillerovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, nebudu mluvit dlouho. Samozřejmě, činnost obou bank jako bývalá ministryně znám. Vím, co kolem toho bylo za agendu. Co se týče této Mezinárodní banky hospodářské spolupráce, ve zkratce MBHS, tak v tuto chvíli je jasné, že v kontextu aktuální situace není vůbec o čem mluvit, nabylo to nového rozměru. Ale přesto, i předtím, než došlo k invazi Ruska na Ukrajinu a k této neospravedlnitelné agresi, tak chci říct, že tato banka - a chci je odlišit, protože za chvíli budeme mluvit o té MIBce takzvané - tak tady bych to odlišila v tom směru, že ona neprošla transformací a roky se nacházela v naprosté a zjevné stagnaci. Proto už i předchozí, tuším, že to byla Sobotkova vláda, kde hnutí ANO bylo členem této vlády, její součástí, tak bylo tehdy přijato usnesení o vystoupení. Nicméně jednalo se a pracovalo se na tom, odborné týmy Ministerstva financí na tom pracovaly, jenomže se jednalo v té době o složité mezinárodněprávní otázky, a tak tam byla ve hře důležitá ochrana finančních zájmů České republiky. Toto samozřejmě je všechno už mimo diskusi. Útokem Ruské federace na Ukrajinu se situace vyvinula a naprosto výrazně změnila. Jsem ráda, že došlo k takto razantnímu posunu, že se koordinovaly tyto země. Nebudu tady opakovat podíl České republiky, protože pan ministr ho řekl přesně.

A za hnutí ANO chci říct, že my podpoříme nejen to, abychom vystoupili z této banky, ale podpoříme i to, aby to bylo schváleno v takzvané devadesátce. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Než dám slovo panu předsedovi, tak se k hlasování hlásí ještě pan poslanec Vondrák.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré dopoledne. Velmi se omlouvám, jako předseda školského výboru jsem měl jednání k věcem, které se týkají těchto věcí, a během 49. hlasování jsem nebyl přítomen. Na sjetině mám, že jsem se zdržel. Samozřejmě bych hlasoval pro. Děkuji, jenom pro stenozáznam. Děkuji. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, paní poslankyně. Omlouvám se, pane předsedo, také je to k hlasování.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Také bych se chtěla vyjádřit k hlasování číslo 49 - na sjetině mám, že jsem se zdržela. Hlasovala jsem pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nikdo další se k hlasování nehlásí, v tom případě, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Rád bych přednesl stanovisko hnutí SPD. Hnutí SPD bude v obou dvou případech hlasovat také pro vystoupení České republiky z těchto bank. Aktivně to podpoříme, budeme hlasovat pro. Ale než tak uděláme, mám otázku na pana ministra. Nás by zajímalo - podle mých kolegů z výboru pro evropské záležitosti, kteří to tam tak nějak probírali s panem náměstkem ministerstva, Česká republika má v těchto bankách přes miliardu korun. Nevím, jestli je to pravda, nevím, ve které z nich. A to by byla otázka číslo jedna, kterou bych měl na pana ministra. A otázka číslo dvě je, že všichni jsme tady asi zajedno, že vystoupíme z těchto bank. Teď je otázka, jestli existuje nějaká varianta, protože právní podrobnosti o vystoupení z těchto bank nemáme, jestli existuje nějaká varianta, že bychom České republice z těch finančních prostředků, které v těchto bankách máme, nebo jejích podílů nebo dalších věcí, které se týkají majetku České republiky, jestli bychom dokázali něco z toho zachránit, vystoupit, vytvořit nějakou situaci, kdy by nám byl vyplacen ten podíl, nebo bychom ho byli schopni nějak zobchodovat. A to je otázka druhá. To znamená, že souhlasíme - ano, vystoupit. A otázka první je, jestli tam tedy něco máme. My se domníváme, že ano. A otázka druhá je, jestli jsme schopni z toho něco zachránit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Hlásí se pan ministr s odpovědí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. U té jedné smlouvy jsem to řekl, ale zopakuji to, aby to bylo úplně jasné. V každé z těch bank se pokusíme uzavřít dohodu o finančním vypořádání, jak to je možné podle stanov. Řekl jsem, že jsem poměrně skeptický, že se to povede. Nicméně během výpovědní lhůty budeme pracovat a budeme navrhovat tu smlouvu o finančním vypořádání ve spolupráci i s dalšími členskými zeměmi a s našimi kolegy z Polska, Bulharska, Rumunska a Slovenska.

U Mezinárodní banky hospodářské spolupráce máme splacený kapitál 26,7 milionu eur. Je tam nerozdělený zisk, našemu podílu odpovídá 12 milionů eur, to je do roku 2020 včetně. A pak je tam zisk za rok 2021, který vlastně ještě nebyl účetně uzavřen, ale který odhadujeme na 0,5 milionu eur. Takže to je celkem 39,2 milionu eur v Mezinárodní bance hospodářské spolupráce.

V Mezinárodní investiční bance, já to řeknu teď, i když je to ten druhý bod, máme splacený kapitál za 37,4 milionu eur, nerozdělený zisk dělá 5,2 milionu eur a zisk za rok 2021 0,7 milionu eur. Celkem 43,3 milionu eur.

A teď budu počítat z hlavy, takže když to sečtu, tak je to dohromady 82,5 milionu eur v obou bankách, z čehož dělá zisk za rok 2021 1,2 milionu eur, nerozdělený zisk minulých let dělá dohromady 17,2 milionu eur a splacený kapitál dělá 64,1 milionu eur. Říkám, dohromady je to 82,5 milionu eur. Kdybychom použili průměrný kurz, vydržte chvilku, já to nacvakám do kalkulačky: 82,5 krát 25 korun - tak je to zhruba 2 miliardy korun.

Ale říkám, během výpovědní lhůty se pokusíme uzavřít. Pokud neuzavřeme, tak to stejně budeme vymáhat jako pohledávku, na kterou máme právo, protože my nic neporušujeme, my postupujeme standardně. Možnost výpovědi tam byla zakotvena a je standardní, když akcionář odchází, že se uzavře dohoda o finančním vypořádání.

Současně jenom připomenu slova pana ministra zahraničí, že v tuto chvíli zejména Ministerstvo zahraničí pracuje na diplomatickém řešení a vyjednávání s Mongolskem a Vietnamem v této bance. Stejně tak my se pokoušíme na úrovni pěti ministrů financí našich kolegů vyvinout stejné diplomatické úsilí směrem k těmto dvěma zemím.

Ještě tam byla nějaká otázka druhá? Myslím, že byly jenom ty podíly. Tak jestli to takhle stačí? (Předseda Fiala souhlasí, že stačí.) Tak to by měly být veškeré informace a měly by to být dostačující informace a odpověď na ty dotazy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře.

Ptám se, zda ještě někdo další se hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím. V tom případě končím obecnou rozpravu.

Táži se, zda chce pan ministr a pan zpravodaj závěrečné slovo? Není tomu tak.

Vzhledem k tomu, že nebyla podána námitka, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Eviduji žádost o odhlášení. Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Nejprve vás tedy všechny odhlásím. Požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP