(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní se hlásí pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Já jsem ten poslední, který bude tady hájit Agenturu pro základní práva. Každopádně my tu agenturu nezřizujeme ani ji nerušíme. My pouze upravujeme její technické parametry tak, aby odpovídala fungování poté, co byla zrušená pilířová struktura fungování EU. Mám pochopení pro celou řadu argumentů, které tady zazněly, ale my se skutečně dneska nebavíme o obsahu, ale my se bavíme o formě.

Ta Agentura prostě bude fungovat dál, i když dneska ten předchozí souhlas neudělíme, my ji nezrušíme, my ji ani nezřizujeme. Prosím, mějme toto na paměti. A já jako zpravodaj tohoto tisku na výboru jsem toto všem členům sdělil, protože jsem se tím zabýval opravdu podrobně. A i když já můžu mít výhrady k výstupům této Agentury, a to tady nebudu komentovat, tak bych chtěl sdělit ještě jednu věc, která možná někomu dodá kuráž. Česká republika je poslední zemí, členským státem EU, která nesouhlasí, nebo respektive se nevyjádřila k tomu, aby to fungování bylo upraveno. Fungování, nikoliv obsah, ale to fungování, prostě praktická náplň její činnosti.

A země jako Maďarsko s premiérem Orbánem a Polsko s premiérem Morawieckým ten souhlas už dávno vyjádřilo. My jsme skutečně ti poslední. Takže prosím, chápu, že tady někteří z nás, včetně mě, máme výhrady k obsahu, k tomu, co ta Agentura přesně přináší, byť to není vynutitelné, byť to není právně závazné, jsou to doporučení, ale my se teď bavíme jenom prostě o mechanismu fungování, aby ten mechanismus fungování byl v souladu s Lisabonskou smlouvou, která mimo jiné byla přijata v době předsednictví České republiky, a myslím si, že Česká republika do toho procesu přinesla celou řadu velmi pozitivních změn a pozitivních aspektů.

Takže rozumím tomu, ano, můžeme mít výhrady ke konkrétnímu fungování a obsahu zpráv, které tato Agentura dodává, a znovu opakuji, já je můžu mít také, ale my se teď bavíme opravdu o mechanismu fungování, nikoliv o tom obsahu. A naopak, alespoň jak to chápu já, členské státy včetně České republiky, včetně Maďarska, včetně Polska a včetně Finska a včetně - já nevím - Portugalska, budou mít větší vliv, budou mít daleko větší vliv na fungování této Agentury a budou mít větší slovo v tom, jak se ten obsah tvoří. A to je i jeden z důvodů, proč já tuto změnu podporuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První vystoupí pan poslanec Jiří Kobza a připraví se paní poslankyně Helena Válková. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já bych se rád, vaším prostřednictvím, obrátil na pana kolegu Benešíka s jedním dotazem, protože jak tady zaznělo několikrát, bavíme o tom, jakým způsobem to bude fungovat, a protože po čtyřech letech v evropském výboru o fungování evropských institucí přece jenom už nějakou povědomost mám, tak bych se chtěl zeptat jednu základní otázku, a to je, jestli závěry této komise nebo rady, která nebude mít sama vlastní pravomoc, jestli budou vymahatelné prostřednictvím jiného orgánu EU, jak jsme viděli mnohokrát.

Takže já si myslím, že tady je prostě to čertovo kopýtko, že ty závěry potom mohou skutečně být uplatněné v nějakém jiném procesu, u nějakého jiného soudu, u nějakého jiného orgánu, a vrátí se nám to zpátky. Takže myslím si, že naše rezervovanost k vytvoření této Agentury - v jakékoliv fázi to je teď, v tento moment - je plně oprávněná. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě faktická poznámka paní poslankyně Heleny Válkové. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Mě to trošičku nadzdvihlo, ten projev také, ale úplně z jiného pohledu úhlu, pana poslance Benešíka, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, protože tady se zpochybňoval ten obsah, o kterém já jsem tady myslím docela srozumitelně hovořila a který samozřejmě že nemá exekutivní povahu a není vymahatelný, což tady řekne jistě pan poslanec Benešík, vaším prostřednictvím, ale má právě tu edukativní informativní hodnotu. A právě v pandemické krizi některé ty výzkumy byly velice dobré, dávaly nám podněty, impulzy, takže já bych to neshazovala.

No, tak já tedy budu ještě ostřejší. Já prostě nechápu, proč v současné době, kdy se na nás valí třeba uprchlíci a základní lidská práva u některých mohou se zdát, že jsou třeba nějak ohrožená, nebo také se ukazuje z těch analýz, že nejde jenom tedy o uprchlíky, ale může jít třeba i o české občany, kteří můžou mít pocit, že jsou k něčemu nuceni, že je jim brána nějaká svoboda, a v této situaci dosud nemáme moji nástupkyni nebo nástupce, zmocněnce vlády pro lidská práva, který by se těmi otázkami mohl zabývat jako já, každý den, nebo dokonce každou noc, když byla pandemie.

Takže, pane poslanče Benešíku, děkuji vám, že jste vyvolal tuhle diskusi. Vůbec jsem netušila, že Agentura pro základní práva bude mít tyhlety konotace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan zpravodaj.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji paní poslankyni Válkové za její vystoupení. Já jsem to bohužel tušil. Děláme z tématu, které je technické, velkou politiku. A já chápu, opravdu chápu obavy některých kolegů, kteří už jsou třeba stejně konzervativní jako já, že ty obavy mají, je to oprávněné. Ale chtěl bych tady říct, že já se tady nebudu pasovat do role, který o Evropské unii ví úplně všechno a o každé instituci, agentuře, kterou Evropská unie má, mám úplně nejdetailnější informace. Tuto agendu jsem si ale nastudoval, byl jsem zpravodajem tohoto materiálu. Na jednu stranu chápu tu obavu, na druhou stranu také chápu to, že to vyvolává politickou diskusi, která je namístě, ale skutečně snažme se být v tomto ohledu pragmatičtí a dívejme na tuto záležitost z technického hlediska, protože skutečně je to technické hledisko. Ze svého úhlu pohledu těm výtkám rozumím, ale my teď o těch výtkách absolutně nehlasujeme, my hlasujeme skutečně jenom o tom technickém fungování. A možná budu napadený někde v některých médiích za to, budu braný za slovíčko, že to třeba úplně tak není.

Na svého ctěného kolegu Jiřího Kobzu bych chtěl reagovat, že z mé znalosti věci skutečně jedná se o technickou záležitost. Tato agentura nemá žádné výkonné pravomoci, tak jak to říkala paní poslankyně Válková. A vlastně její rozhodnutí, respektive její rozhodnutí - její zjištění nebo materiály, které rozesílá, jsou pouze doporučující jednotlivým členským státům. A znovu opakuji, Maďarsko a Polsko, které si myslím, že jsou v tomto ohledu - minimálně jejich současné vlády - velmi konzervativní, předběžný souhlas už vyjádřily. Česká republika je poslední. Prostě takto to berme.

Možná teď jsem v úplně nechtěné roli nějakého zastánce tohoto tisku, ale dívám se na to prostě pragmaticky, dívám se na to tak, že Česká republika je ta poslední, a Česká republika vlastně brání otevření podrobnější diskuse, která podle mého názoru musí následovat ohledně náplně této Agentury. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP