(12.50 hodin)

 

Poslanec Hayato Okamura: Dobrý den, pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení ministři. Pan ministr dopravy to už velmi dobře shrnul. Je to smlouva, která jednoznačně zlepší postavení občanů České republiky, kteří budou moci, pokud budou odsouzeni na Srí Lance, trest vykonat v České republice, a tím pádem se v pořádku resocializovat. Je v zájmu České republiky, našich občanů, takže doporučuji tuto smlouvu k přikázání do dalšího projednávání do příslušného výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu zpravodaji a otevírám tímto obecnou rozpravu, do které se přihlásila paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo, budu velmi stručná, pane ministře. Mezi Českou republikou a Srílanskou demokratickou socialistickou republikou není v současné době v platnosti žádná dvoustranná dohoda o předávání odsouzených osob, přičemž Srílanská demokratická socialistická republika není ani smluvní stranou Úmluvy Rady Evropy o předávání odsouzených osob nebo Meziamerické úmluvy o výkonu trestních rozsudků v cizině. Nelze tedy předávání odsouzených osob realizovat na bezesmluvním základě, to je na principu takzvaného ujištění o vzájemnosti, neboť srílanská právní úprava vyžaduje pro tento typ mezinárodní justiční spolupráce existenci platné mezinárodní smlouvy. A protože to v tuto chvíli není možné, tak je jasné, že klub hnutí ANO podpoří tuto úmluvu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní předsedkyni. Táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Nikoho nevidím.

A ještě se táži pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Pan zpravodaj? Také ne.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nevidím. Před chvílí jsem již přivolal kolegy z předsálí, proto tedy můžeme zahájit hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 61, přihlášeno 144, pro 128, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji tímto, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. A vidím zde ještě zájem paní předsedkyně Schillerové.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já mám k něčemu jinému.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pardon.

Předtím tedy ještě ukončím bod. (Poslankyně Schillerová čeká na ukončení bodu.) Už jsem ukončil. (Veselo v sále.) Právě skončil.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já si dovoluji už teď dát procedurální návrh, aby se dnes jednalo i po 19. hodině do 21 hodin vzhledem k opozičnímu okénku. Tak si dovolím požádat, aby se o tom hlasovalo už nyní. Dávám to jménem klubu - děkuji za upozornění - hnutí ANO a klubu SPD. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A vzhledem k tomu, že budeme hlasovat, ještě přivolám kolegy z předsálí. Jenom tedy zopakuji, že budeme hlasovat o tom, že můžeme pokračovat dnes po 19. hodině.

Máme zde zájem o odhlášení, tak vás tímto odhlašuji. Můžeme se přihlásit.

 

Takže ještě jednou opakuji, budeme hlasovat o tom, že dnes budeme jednat po 19. hodině do 21. hodiny.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 62, přihlášeno 134, pro 130, proti 1. Výsledek: přijato.

 

A dovolte, abych tedy otevřel další bod, a to je

 

72.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou
a Mongolskem, podepsaná v Praze 20. května 2019
/sněmovní tisk 155/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí, pan Marian Jurečka. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já bych chtěl stručně uvést tuto smlouvu o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Mongolskem, sněmovní tisk číslo 155, prvé čtení.

Jedná se o standardní smlouvu tohoto typu, která by měla navázat na již sjednané smlouvy, které se týkají dvojího zdanění či ochraně investic. Je tady důležité, abychom vymezili, ve kterém státě bude migrující pracovník platit pojištění a současně také z toho plynoucí důchodové nároky, tedy pro zaměstnavatele, kteří vysílají své zaměstnance do druhého státu, bude tady jasná jistota, kam za ně mají odvádět pojistné, a pro pracovníky samotné bude tak jasné především to, že doba pojištění ve druhém smluvním státě se jim neztratí, ale v budoucnu se zohlední při přiznávaných důchodech.

Podrobné informace jsou uvedeny v té smlouvě jako takové v materiálu tohoto sněmovního tisku. Samozřejmě vidíte, že to je smlouva, která byla již uzavřena v roce 2019, máme rok 2022, bohužel v minulém sněmovním období se nestihla projednat, tak ji doufám dokážeme zdárně projednat dnes a posunout ji dál v tom projednávání. Takže prosím o podporu tohoto sněmovního tisku.

Tolik asi stručně na úvod. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu ministrovi a nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Barbora Urbanová. Děkuji.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Tato smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Mongolskem byla podepsána 20. května 2019. Jde o smlouvu prezidentského charakteru, jež je před ratifikací předkládána k vyslovení souhlasu oběma komorám Parlamentu České republiky podle čl. 49 písm. a) Ústavy České republiky.

Já už se tady omezím jenom k tomu, že podobně jako jiné dokumenty v sociální oblasti sjednané se vzdálenějšími či zámořskými státy, upravuje i tato předkládaná smlouva vedle účasti na pojištění pouze poskytování důchodových dávek. To je za mě jako zpravodajku poměrně důležité. Smlouva nebude mít zásadní vliv na státní rozpočet. Formálně i obsahově odpovídá českým i evropským standardům. Já vám pro teď děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní zpravodajce a tímto otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan Stanislav Berkovec. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Vážený pane předsedající, děkuji. Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové, budu také velmi stručný. Je to opravdu velmi důležitá dohoda, stejně jako readmisní dohoda, kterou tady podepsal ministr zahraničních věcí pan Tsogtbaatar v květnu 2018. A jak už tady říkal pan ministr, bohužel nedošlo k dotažení legislativního procesu, přestože náš zastupitelský úřad v Ulánbátaru se opravdu velmi přičinil o parlamentní ratifikaci v Mongolsku, takže já bych chtěl tímto poděkovat i našemu bývalému velvyslanci v Ulánbátaru, panu Jiřímu Brodskému. Takže děkuji za to, že tuto smlouvu podpoříte, stejně jako bych se přimlouval za to, abychom v rámci smlouvy o spolupráci ministerstev školství se opět vrátili ke stipendiím v řádu jednotek, které jsme podporovali, protože je známo, že lidé z této části světa jsou potom velmi loajální k zemi svého studia a mohou z toho profitovat naše firmy a naše ekonomika. Děkuji vám za podporu. Hezký den.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Nikoho nevidím. Tím tedy končím obecnou rozpravu.

Táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Paní zpravodajka rovněž ne.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nevidím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP